Vajon hánynak ismered a jelentését ebből a 10 ritka szóból?

Vajon hánynak ismered a jelentését ebből a 10 ritka szóból?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Vajon hánynak ismered a jelentését ebből a 10 ritka szóból?

Összeszedtünk neked 10 gyakrabban vagy ritkábban használt, de kevesek által ismert kifejezést. Írd össze, hánynak tudtad a jelentését, melyik az, amelyikről most hallasz először, és melyik az, amit esetleg eddig te is rosszul használtál! A meghatározások leírásához a jó öreg, klasszikus Bakos-féle Idegen szavak és kifejezések szótárát hívtuk segítségül.

1/10 Konzisztens

Valaki, akinek állandó bérlete van a konditerembe? Esetleg valamilyen tartósítószerrel konzervált élelmiszer? Egyik sem. A latin eredetű szó jelentése erős, tömör, állandó; belső ellentmondásoktól mentes, egységes, következetes.

2/10 Fenomenológia 

Jelenség, amely annyira fantasztikus, hogy az már szinte a hihetőség határát súrolja? Esetleg az illatokkal foglalkozó szakterület? Egyik sem. A görög eredetű szó a közvetlenül észlelhető sajátságokra, illetve ezek összefüggéseire irányuló, leíró jellegű kutatás, illetve orvosi értelemben tünettan – továbbá egy német filozófus, Husserl szubjektív idealista elméletét is ezen a néven szokás emlegetni.

3/10 Pro loco

Laktóz tartalmú élelmiszer? A helyi közösségért aktívan cselekvő lokálpatrióta? Egyik sem, a latin kifejezés jelentése helyett, gyanánt.

Oldalak: 1 2 3

»

2 hozzászólás

 • Márta
  2021.02.17., 07:48

  Tisztelettel én is feltennék egy kérdést. Önök ismerik a teszt szó jelentését?

  Válasz
 • Baksay Éva
  2021.03.19., 12:59

  Jók ezek a tesztek, kellemes érzés, ha kiderül telitalálat, de az is, ha csak egy kis felfrissítés kell és mindig jól jön új ismereteket begyűjteni…

  Válasz

Írj egy hozzászólást