Kikapcsolódás / Szórakozás

Teszteld tudásod: hánynak ismered a jelentését ebből a 10 ritka szóból?

Teszteld tudásod: hánynak ismered a jelentését ebből a 10 ritka szóból?

Összeszedtünk neked 10 gyakrabban vagy ritkábban használt, de kevesek által ismert kifejezést. Írd össze, hánynak tudtad a jelentését, melyik az, amelyikről most hallasz először, és melyik az, amit esetleg eddig te is rosszul használtál! A meghatározások leírásához a jó öreg, klasszikus Bakos-féle Idegen szavak és kifejezések szótárát hívtuk segítségül.

Konzisztens

Valaki, akinek állandó bérlete van a konditerembe? Esetleg valamilyen tartósítószerrel konzervált élelmiszer? Egyik sem. A latin eredetű szó jelentése erős, tömör, állandó; belső ellentmondásoktól mentes, egységes, következetes.

Fenomenológia 

Jelenség, amely annyira fantasztikus, hogy az már szinte a hihetőség határát súrolja? Esetleg az illatokkal foglalkozó szakterület? Egyik sem. A görög eredetű szó a közvetlenül észlelhető sajátságokra, illetve ezek összefüggéseire irányuló, leíró jellegű kutatás, illetve orvosi értelemben tünettan – továbbá egy német filozófus, Husserl szubjektív idealista elméletét is ezen a néven szokás emlegetni.

Pro loco

Laktóz tartalmú élelmiszer? A helyi közösségért aktívan cselekvő lokálpatrióta? Egyik sem, a latin kifejezés jelentése helyett, gyanánt.

Leptom

Vékony képernyős számítógép? Görög pénznem? Egyik sem – utóbbi ugyanis a lepton volt (a drachma századrésze), a leptom viszont, bár ugyancsak görög eredetű szó, de a növények szállítószövetének egyik részét, háncsot jelent.

Kartogram

Jelentős kártyanaptár-gyűjtemény? Könyvtári katalógusok rendszerezője? Egyik sem. A görög eredetű szó számértékek térképen való ábrázolását jelenti.

Még 5 szó a következő oldalon. Lapozz egyet ide kattintva >>

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást