10 érdekesség az újszülött babákról, amit eddig nem tudtál

10 érdekesség az újszülött babákról, amit eddig nem tudtál

Címlap / Életmód / 10 érdekesség az újszülött babákról, amit eddig nem tudtál

Több „csontjuk” van, mint a felnőtteknek

Amikor egy kisbaba megszületik, konkrétan százzal több csont található meg a testében, mint például a szüleinek! Ez körülbelül 300 darabot jelent, míg egy átlagos felnőtt testében csak 206 darab van.

Ezeknek a csontoknak a jelentős része ekkor még sokkal inkább porc, ami a szülést is megkönnyíti az anyukának, majd később, a fejlődésük során ezek a kalcium segítségével átalakulnak és egybeforrnak. Egyébként a csontjaik erősödése és növekedése 25 éves korunkig tart, utána már a ritkulás válik jelentősebbé.

Sokat sírnak, de nincs annyi könnyük

A kisbabák könnycsatornái csak a születés után fejlődnek ki, ezért nagyon sok esetben az újszülötteknek nincsenek könnyeik. A legtöbb újszülött 2 hetes kora körül hullajtja az első néhány cseppet, de vannak, akiknél ez csak a 2. hónap után kezdődik meg.

Aggodalomra utóbbi esetben sincs okod! Noha amúgy könnyeket nem kell letörölni az arcukról, ennek ellenére napi 2-3 órát töltenek sírással, néha csak azért, mert máshogy nem képesek kommunikálni a külvilággal.

20-40 centire látnak

A látásuk sem túl fejlett még a születés után, ezért a kisbabák nem is észlelik, mi van a környezetükben. Leginkább 20-40 centi távolságba látnak, és tárgyak helyett emberi arcokat néznek szívesebben. Világra jövetelük után egyébként sokáig csak fekete-fehérben és szürkében látnak, a távolabbra való látást, valamint a színeket körülbelül 4 hónapos korukban kezdik észlelni.

Érdekességek az újszülöttekről
milorad kravic/istockphoto.com

Nem érzik a sós ízt

Egy újszülött kisbabának természetesen senki sem adna sót vagy sós ételt, de szakértők arra jöttek rá, hogy egyébként nem is érzik ezt az ízt még. Általában 2-6 hónapba telik, mire egy gyermek fejlődésében bekövetkezik az a pont, hogy a sót egyáltalán meg tudja érezni. Viszont a kisbabáknak sokkal több ízlelőbimbójuk van, annak ellenére, hogy bizonyos ízeket nem tudnak észlelni. Pláne, hogy még a torkukban is található ezekből egy darabig.

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást