Életmód / Egészség / Lélek

7 embertípus, akivel találkozol a lelki gyógyulásod során

Mindannyian úgy éljük az életünket, hogy fogalmunk sincs, mit kéne tenni. Így saját tapasztalatokból próbálunk haladni előre; tanulunk a szüleinktől, ismerőseinktől, testvéreinktől. Felépítjük a személyiségünket, az érdeklődési körünket; de arra semmi sem készít fel, hogy egy lelki trauma, csalódás után hogyan indulj el a gyógyulás útján. Amikor megpróbálkozol ezzel, biztos, hogy az alábbi hét embertípussal találkozni fogsz.

A gyógyító

Ő az a személy, aki segíteni akar neked. Jó szándékkal közeledik feléd, segítő kezet nyújt, és arra törekszik, hogy elűzze belőled a szomorúságot.

Ez lehet egy barát, egy új szerelem, akár egy eddig ismeretlen személy.

Azonban sajnos minden igyekezete ellenére nem lesz képes erre. Mert a gyógyító embertípus célja első körben az, hogy megjavítsa benned azt, ami elromlott, de közben nem érti meg, hogy mindennek saját ideje van.

Hogy amit ő gondol, nem feltétlenül egyenlő a te véleményeddel.

Előbb-utóbb mérgessé válik, amiért nem tud segíteni neked, és részben téged hibáztat ezért.

Ez a személy nem érti meg sajnos azt, hogy a lelki gyógyulás valójában egy soha véget nem érő utazás.

 

A kicsinylő

Ő az, aki azt gondolja, minél nagyobb a tragédia az életedben, annál inkább érezheted magad rosszul.

Ha valami „apróság” történt, akkor nem lenne szabad magadba zuhannod, és ezzel hosszú időn át foglalkoznod.

Hiába jelentett sokat számodra például az a szakítás, ő úgy gondolja, hogy nem voltatok együtt túl sokáig az exeddel, és kár ennyire kikészülnöd miatta.

Bizonygatni próbálja, hogy más embereknek mennyivel rosszabb, hiszen nehezebb élethelyzeteken is keresztülmentek már.

Amit ő javasol, az valójában nem más, mint az érzelmeid elnyomása, ami kicsit sem segít a lelki világodon.

Ez a te utazásod! Ne hagyd, hogy bárki is megmondja neked, mit kéne érezned.

 

A türelmetlen

Ez a személy szinte megmondja neked, mennyi ideig kéne rosszul érezned magad a lelki sérülésed után.

Amikor szerinte letelt ez az idő, azt azonnal közli is veled. „Még mindig ezen keseregsz?” – hangzik a kérdés megállás nélkül, és nagyon türelmetlenül kezeli a lelki gondjaidat.

Ha megpróbálsz beszélni arról, mi bánt téged a történekkel kapcsolatban, szinte végig sem akarja hallgatni, mert úgy gondolja, már rég tovább kellett volna lépned.

Észrevétlenül bűntudatot ébreszt benned az érzéseid miatt, és ezért alig mersz beszélni arról, mi nyomja a lelked.

Pedig az igazság az, hogy mindenki más tempóban heveri ki azt, ami történt vele, és igenis jogod van addig gyászolni valamit, ameddig csak szeretnéd!

Az ismerőseid persze elmondhatják a véleményüket, de ítélkezni már nem lenne szabad nekik.

 

Az összehasonlító

Ez a személy úgy gondolja, hogy minden tragédiának van egy fixen kijelölt útvonala.

Vagyis ha egy ismerőse már keresztül ment egy, a tiédhez hasonló szitun, elmondja, hogy mit kell csinálnod – mert az az ismerőse is ezt tette.

Például ha öt év után a párod szakított veled, mert már elmúltak az érzései, az összehasonlító embertípus mesél egy sztorit arról, hogy egy barátnője is hasonlóan járt. Elmondja, mit tett ez a lány ezt követően, és meggyőződése, hogy neked is úgy kéne cselekedned.

Olvastad már?  5 embertípus, aki mérgezően hat az életedre. Szabadulj meg tőlük!

Pedig valójában nincs két ugyanolyan történet. Nincs két egyforma életút. Ami valakinél működik, az a másiknál nem feltétlenül fog, épp ezért nem szabad támaszkodnod arra, amit ő javasol neked.

Természetesen ha úgy gondolod, megpróbálkozhatsz vele, de ez sosem egy biztos dolog.

 

A megmentő

Van egy igazán nagy különbség a megmentő és a gyógyító embertípusok között.

Utóbbi meg akarja szüntetni a lelki gondjaidat, és tiszta lapra helyezni téged, míg a megmentő afféle projektként tekint rád, ami sosem fog meggyógyulni; és ez szerinte így van jól.

Ez lehet például egy új férfi, akivel ismerkedni kezdesz egy nagy szakítást követően. Számára nem baj az, hogy túl vagy például egy komoly csalódáson, mert azt gondolja, így jobban ragaszkodsz majd hozzá. Hogy a negatív tapasztalatok miatt többre értékeled az új kapcsolatodat, és nem kell tartania attól, hogy elhagyod őt.

Mégis, amikor egy kicsit is boldogabbnak tűnsz, azonnal bizonytalanná válik, mert attól fél, hogy elveszíthet téged.

Manipulál és irányít; épp ezért ne engedj be senkit a szívedbe, amíg egy korábbi csalódáson nem sikerült tovább lendülnöd.

 

A hallgató

A lelki gyógyulásod során ő lesz a legklasszabb személy, akivel csak találkozhatsz.

Mert a helyzet az, hogy amikor túl vagy egy tragédián, a legjobb dolog, amit tehetsz, hogy kibeszéled magadból – anélkül, hogy bárki kritizálna és ítélkezne feletted.

A hallgató típus az a személy, aki leül, és egyszerűen csak beszélget veled, rólad. Mellette azt érzed, hogy megnyílhatsz, és őszinte lehetsz a valós érzelmeidről is.

Empatikus, megérti, hogy min mész keresztül, és segít meggyógyítani egy kicsit a lelked. Nem siettet téged, és nem akarja megmondani neked, hogy mit tegyél most. Ő végre tudja azt a nagy igazságot, hogy minden ember más, és mindenki más utat jár be.

Ha megtaláltad ezt a személyt, becsüld meg, mert kevés ilyen típus létezik!

 

A túlélő

Rengeteg típusú túlélő van, de egy dolog közös bennük: mind küzdöttek már az elszigeteltséggel és gyásszal.

Ők pontosan tudják, min ment keresztül a másik fél, és őszintén segíteni akarnak másoknak is.

Nem vágynak viszonzásra, sem irányításra, szimplán csak megosztják veled a tapasztalataikat. Tanácsot adnak, de ha nem fogadod meg őket, azt is megértik.

Nehéz találkozni velük, mert sokan nem szívesen beszélnek bárkinek arról, mi történt velük, de ha te megismersz valakit, aki hozzád hasonló szituáción ment keresztül, beszélgess vele minél többet.

Ő lesz az, aki a legtöbbet segít neked a lelki gyógyulásban, és neki (valamint saját magadnak!) köszönheted azt is, hogy napról napra jobb állapotba kerülsz majd.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást