Dekor / Otthon

6 tipp, hogy hogyan rendszerezd a hűtőd tartalmát

6 tipp, hogy hogyan rendszerezd a hűtőd tartalmát

Lehet, hogy nem is gondolnád, de a hűtőd tartalma és elrendezése is sokat számít akkor, ha bűnözések nélkül akarod betartani a diétád, vagy egyszerűen csak folyamatosan azt szeretnéd, hogy rend legyen benne. Most olyan egyszerű tippeket hoztunk el neked, amikkel könnyedén megváltoztathatod a teljes hűtőd képét! Lássuk, mik ezek!

Kell egy rendszer

Lehet, hogy eddig nem is érezted fontosságát annak, hogy rendszerezd a hűtőd tartalmát, csak az tűnt fel, hogy folyton találsz benne olyan ételeket, amik már lejártak, többször kell kidobnod olyasmiket, amikről már rég elfeledkeztél vagy egyszerűen soha nem találod azt, amire épp szükséged van.

Tipp: Bevásárlás előtt jó, ha átnézed a hűtődet, és olyasmiket veszel, amikre valójában szükséged van, de nem vásárolsz belőle extra adagot, hogy később a hűtőd egy eldugott sarkában találd meg több hét elteltével.

Mit hova tegyél?

Ahhoz, hogy az előre kitervelt rendszer működjön, meg kell határoznod néhány szabályt, amit betartva mindig szuper rend lesz majd a hűtődben. Fontos például, hogy melyik polcot mire használod, hogy miket teszel szemmel látható helyre és miket dugsz el a sarokba.

Tipp: Azt tanácsoljuk, hogy ahhoz, hogy az egészséges étrendedet betartsd, a középső polcra mindig egészséges ételeket tegyél, mindig legyen sok-sok zöldség és gyümölcs a hűtődben, a hasonló kategóriájú élelmiszereket pedig csoportosítva rendezd el a polcokon. A tejtermékek kerüljenek egy polcra, a befőttek, lekvárok, savanyúságok egy másikra, a maradékok vagy a felhasználandó alapanyagok pedig jól záródó dobozokban egy harmadikra.

Számít a hőmérséklet

Amellett, hogy praktikusan és egészségesen rendezed be a hűtőd, az is fontos, hogy figyelj a megfelelő hőmérsékletre, hiszen csak így tarthatod sokáig frissen a hűtődben tárolt ételeket és alapanyagokat. Először is tudnod kell, hogy a hűtődben a hőmérséklet körülbelül 3-4 fok körül kell, hogy legyen, belül pedig hátul lesz a leghidegebb, a kinyitások miatt pedig az ajtókban lévő polcokon a legmelegebb.

Ezek alapján érdemes a friss tejet, a gyümölcslevet nem az ajtóban tartani, hanem a középső polcra tenni, ugyanide jöhetnek a tojások is, a sajt és a vaj pedig jöhet például az ajtóba, hiszen ezeknek elég egy kicsit magasabb hőmérséklet is.

Friss és tartós

Azon túl, hogy a hűtőd átlátható, az is fontos, hogy praktikus legyen, azaz amit sokszor használsz, azt tedd könnyen elérhető helyre, amiért pedig ritkábban nyúlsz, az maradhat a polcok hátsó részein. Ugyanez vonatkozik a friss és tartós termékekre is, azaz, ha például két tejföl vagy joghurt van otthon, akkor azokat rendszerezd szavatosság szerint – azaz kerüljön kívülre, ami korábban jár le, és ami még eláll pár hétig, az kerülhet a polcok hátsó részeire.

Tipp: Azért, hogy a friss alapanyagaid és ételeid tartósan – azaz legalább még egy-két napig – finomak és frissek maradjanak, szerezz be jól záródó ételhordó dobozokat, és mindig ezekbe csomagolj!

Ne pakold tele!

Lehet, hogy ez elsőre egy kicsit furcsán hangzik, hiszen amikor tele van a hűtőd, akkor bátran lehet válogatni, szinte bármihez nyúlhatsz, azaz örülsz, hogy mindenből elég van otthon.

Arra azonban érdemes figyelni, hogy ne legyen túlságosan telepakolva minden polc, hiszen így kevésbé lesz átlátható a hűtőd belseje, ami ahhoz vezet, hogy újra és újra olyan dolgokat vásárolj, amik már amúgy is megvoltak otthon.

A másik része a dolognak, hogy egy teljesen telezsúfolt hűtőben a hideg levegő sem tud jól áramolni, ami a hűtő hatékonyságának csökkenésével is járhat, ezért fontos például az is, hogy mindig csak kihűlt ételek kerüljenek a hűtőbe!

Folyamatos ellenőrzés

Valószínűleg dereng már az olvasottak alapján, hogy a hűtőd rendszerezése egy többlépcsős folyamat, amit nem elég egyszer átrendezned, hiszen ide folyamatosan új dolgok kerülnek, valamit pedig kiveszel, úgyhogy nem árt naponta vagy kétnaponta átnézned és kicsit rendezgetned a tartalmát.

Nyugi, ez nem vesz el a napodból egy-két percnél többet, ha viszont szokássá válik, akkor sokkal egészségesebb és tudatosabb életet élhetsz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást