Szerelem / Párkapcsolat

4 jel, hogy érdekbarát van körülötted – Így építsd le!

Az érdekbarát egy igencsak ellentmondásos szókapcsolat, hiszen egy igaz barátság érdek nélküli. Ám vannak olyan, magukat barátnak mutató emberek, akik miatt mégiscsak megszületett ez a kifejező fogalom, cikkünkben azt járjuk körbe, hogyan ismerheted fel őket.

Nem kérdez vissza

Érdekbarátnak mondható az is, aki arra használ téged, hogy minden gondját rád zúdítsa, aki tulajdonképpen lelki szemetesládának használ, és ez a folyamat teljesen egyoldalú.

Ha azt veszed észre, hogy amikor a hogyléte felől érdeklődsz, minden gondját és baját elsorolja, közben pedig elkanyarodik mindenféle sztorihoz, amelyekben egy a közös: ő. Ugyanakkor nem kérdez vissza, vagy ha mégis észbe kap, kérdez ugyan, de a válasz egyértelműen nem érdekli, félbeszakít, vagy öt perc múlva felteszi ugyanazt a kérdést.

Az ilyen ember csak a véredet szívja, nem érdemes időt pazarolni rá. Ha néhányszor nem veszed fel neki a telefont, valószínűleg fog találni magának valaki mást, akit eláraszthat a problémáival, az meg úgysem fogja érdekelni, hogy mi lett veled.

 

Csak akkor keres, ha akar valamit

Vannak olyan emberek, akik rendre akkor jelentkeznek, amikor valamilyen apró, vagy kevésbé apró szívességre van szükségük.

Persze, amikor felhív, általában van egy jól bevált felvezető kör, mintha felőled érdeklődne, de aztán a lényegre tér, és közli, mit szeretne tőled.

Az ilyen emberek az utolsó húst is lerágják a csontodról – persze, csak ha hagyod.

Jó taktika lehet, ha lemásolod: elkezded te hívogatni, és a segítségét kérni, ettől nagy valószínűséggel majd megijed – hiszen ez a típus nem szereti viszonozni a szívességeket –, és inkább lekopik.

 

Rosszabbul érzed magad a találkozás után, mint előtte

Ha azt érzed, hogy az együtt töltött idő inkább leszív, mint feltölt, akkor valami nincs rendben. Lehet, hogy egy energiavámpírral van dolgod, aki arra használ, hogy kiszipolyozzon, belőled töltekezzen, miközben ő semmit nem nyújt neked.

Általad, melletted többnek, jobbnak érzi magát, de míg ő táplálkozik belőled, te úgy érzed, egyre csak zsugorodsz mellette.

Legyél őszinte magadhoz: nincs szükséged ilyen emberekre.

Az igazi barát egyenrangú partnernek tekint, akivel kölcsönösen feltöltitek egymást, és akinek a társaságában jobb lenni, mint nélküle.

Olvastad már?  Amiről csak keveset hallunk: így viszonyul a barátságaihoz az, aki szorongással küzd

 

Ha baj van, eltűnik

Az érdekbarát elvárja, hogy ugorj, ha neki kell valami, és ilyenkor nagyon hálás – legalábbis a szavai ezt tükrözik, ám fordítva már nem működik a dolog.

Csakis addig vagy számára érdekes, amíg az élet napos oldalát élheti meg a társaságodban, legyen szó bulizásról, vagy munkáról, ám amint felmerül valami probléma a részedről, netán neked lenne szükséged az ő segítségére, vagy csupán a figyelmére, kifogásokat keres, vagy egyszerűen csak eltűnik.

Viszont ebben az esetben legalább nem kell bajlódnod a leépítésével, még ha egy ilyen fájdalmas felismerés is az ára, hogy tulajdonképpen csak érdekből barátkozott veled.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást