5 „ártatlan” megjegyzés, ami aláássa az önképedet

5 „ártatlan” megjegyzés, ami aláássa az önképedet

Címlap / Stílus / 5 „ártatlan” megjegyzés, ami aláássa az önképedet

Nagyon kevés olyan lány van, aki úgy nőtt fel, hogy végig elégedett volt önmagával. A nehéz pubertáskortól kezdve saját testünk elfogadásáig hosszú út vezet, ami bizony sok rosszindulatú megjegyzéssel van kikövezve. Sőt, sokszor ezek a beszólások nem is feltétlenül szándékosan bántóak, nekünk mégis rendkívül rosszul esnek. Nem ritka, hogy egész életünkben velünk maradnak és a fejünkben visszhangzanak, mikor a tükörbe nézünk.

Az emberek többsége általában nem törődik azzal, hogy egy-egy megjegyzése milyen pusztító hatással lehet valakire, mert bele sem gondol, hogy milyen érzékeny pontba talál éppen bele. Utána pedig pont ezek az illetők kérdezik meg csodálkozva, hogy miért nincs önbizalmad és miért negatív a magadról alkotott képed. Az alábbi öt „ártatlan” megjegyzés sajnos garantáltan aláássa az önképedet.

„Ha kicsit fogynál, jobban éreznéd magad!”

Ez szinte minden lány hallotta már, aki nem éppen nádszálvékony. Az orvosok is hajlamosak arra, hogyha egy telt nőt látnak, egyből azt javasolják neki, hogy adjon le pár kilót, szinte függetlenül attól, milyen problémával is kereste fel őt. Pedig már rengetegszer bebizonyították, hogy az effajta megjegyzésen kontraproduktívak, tehát pont ellenkező hatást váltanak ki. Azzal, hogy valakinek megjegyzést teszünk a súlyára, nem fog őrült diétába kezdeni, hanem éppen ellenkezőleg, bánatában az evéshez fordul majd vigasztalásért. 

„Miért nem vagy olyan, mint a húgod/nővéred/anyukád/barátnőd?”

Egy dekoratívabb, feltűnőbb, nőiesebb rokonnal vagy legjobb  barátnővel nem könnyű az élet, hiszen mindenki automatikusan hozzá hasonlít, még akkor is, ha te teljesen más típus vagy. Ilyenkor az ember hajlamos még szürkébb kisegérnek érezni magát és az ünnepelt nő árnyékába húzódni.

Természetesen az állandó összehasonlítás pusztító hatással van az önbecsülésre.

„A hátad/vállad/karod már túl izmos, arra ne eddz többet”

Vannak lányok, akik természetesen filigránok vagy husibbak és olyanok is, akik izmosabbak az átlagnál. Az erre utaló megjegyzéseket egy nő sosem fogja bóknak venni, hanem titkon azon fog szorongani, hogy a széles válla, vagy izmos vádlija miatt túl férfias.

„Ilyen frizurával sosem találsz magadnak egy rendes fiút”

Ez szintén rendkívül káros mondat, nem is egy okból. Egy nőnek ugyanis egyrészt nagyon fontos a haja, hiszen azzal általában üzenni is akar valamit. Nem lehet mindenkinek derékig érő, dús hajkoronája és a hölgyek rengeteg időt töltenek a tükör előtt, tollaikat rendezgetve. Ha valaki rövidre vágatja, felnyíratja, vagy a szivárvány bármely színére festi, az az ő dolga és senkinek semmi köze hozzá.

A másik dolog pedig az, hogy ez a mondat azt sugallja, csak akkor érsz valamit, hogyha van fiúd. Színes punk frizurával pedig sokak szerint nem lehet „rendes fiút” fogni, utóbbi jelentsen bármit is.

„Ha elegánsabban/szexibben/visszafogottabban öltözködnél, jobban néznél ki”

Ez a megjegyzés is arra utal, hogy ne légy önmagad. Egy lány hiába érzi magát jól sportcipőben, laza nadrágban és bő felsőkben, a közvélemény mindig azt fogja neki sulykolni, hogy nem így kellene kinéznie. És persze az sem elfogadott, ha valaki túl kihívóan van felöltözve, hiszen azt egyből könnyűvérű nőnek titulálják.

Minden nőnek joga van azt viselni, amit szeretne és ha ő abban érzi jól magát, akkor ez meg is fog rajta látszani. Olyan öltözékben, ami nem stílusunk, úgyis csak feszengeni fogunk. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást