„Zoom városokat” hozott létre a karantén: ide menekülnek a távmunkában dolgozók

„Zoom városokat” hozott létre a karantén: ide menekülnek a távmunkában dolgozók

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / „Zoom városokat” hozott létre a karantén: ide menekülnek a távmunkában dolgozók

A távmunka térnyerésével nem csak idehaza lettek népszerűbbek a főváros külső kerületei, vagy akár az agglomeráció települései. Az USA-ban például „Zoom városok” bukkantak fel a semmiben.

A Los Angeles-i származású Shanelle Sherlin mindig a természet közelében akart élni egy olyan helyen, ahol triatlonistaként futni, biciklizni és úszni is tud a városi zajtól távol. Így, amikor egy szórakoztató cég digitális marketing menedzserének dolgozójaként teljesen távmunkába kellett átállnia, a 30 éves fiatal olyan lépésre szánta rá magát, ami elképzelhetetlen lett volna a világjárvány előtt. Elcserélte a Hollywood Hills-t Északnyugat-Arkansas Ozarkjára.

Sherlin egy volt az 50 állam és 115 ország 30 000 jelentkezője közül, aki pályázott a Life Works Here tehetséggondozó programjára. Ezt 2020 novemberében indítottak el 1,5 millió dolláros beruházással a Walmart örökösei (a cég székhelye Arkansasban van).

A sikeres jelöltek – jelenleg 35-en vannak, az év végére összesen 100-an lesznek majd-10 000 dollárt kapnak, ha legalább egy évre áttelepülnek, plusz juttatásokkal. Például ingyenes kerékpár-használatot, hogy élvezzék a terület 400 mérföldjét (644km).

Zoom városok
FluxFactory/istockphoto.com

Számtalan lehetőség

„Egy dolog, ami azonnal hatással volt rám, az volt, hogy ez egy olyan kerékpárbarát közösség” – mondja Sherlin. Korábban Fayetteville-ben él, egy körülbelül 85 000 lakosú kisvárosban, a 37 mérföldes Razorback regionális zöldút mellett.

Hetente háromszor kerékpározik rajta és más ösvényeken, néha egy kerékpáros társával. Az újdonsült távmunkás egy közösségi klubot is talált, ahol közös munkatér is van. Szerinte ez egy „remek hely a hasonló gondolkodású, karrier által vezérelt egyénekkel való interakcióra”.

Világszerte megfigyelhető a jelenség, hogy az addig helyhez kötött dolgozók mozogni kezdenek. A közelmúltban megjelent az igény egy lassabb, nyugodtabb életre is, amelyet akár a multik mellett is élni lehet. Ez az igény pedig, úgy fest, különösen erősen mutatkozik meg az Egyesült Államokban.

A Pew Research Center egy friss tanulmánya szerint Sherlinhez hasonlóan 20 amerikai felnőtt közül egy költözött a Covid-19-re reagálva. A legnagyobb valószínűséggel a 30 évnél fiatalabbak költöztek.

Sokan közülök a nagy tengerparti városok lakói, mint amilyen New York és San Francisco. Őket a stagnáló bérek és a növekvő megélhetési költségek közötti növekvő szakadék, valamint a nagyobb élettér és a természethez való hozzáférés kilátása ösztönözte. Az olyan befolyásos cégek, mint a Facebook és a Twitter, a pandémia vége után is megadják az alaplehetőséget a hosszú távú távmunkára. Ez a fiatal réteg felbátorodott, hogy új távlatokat keressen.

A „Zoom városok” felemelkedése

Ahogyan egykor az olajbányászat nyomán jöttek létre a semmiből nagyvárosok, most úgy tűnik, a természeti látványosságok és lehetőségek közelében jönnek létre kisebb-nagyobb közösségek a távmunkában dolgozókból. Kihasználják, hogy egy természetközelibb és olcsóbb helyen élhetnek a nagyvárosi fizetésükből.

Az Egyesült Államokban néhány üdülővárost – Sandpoint, Idaho; Moab, Utah; és a coloradói Durango – elárasztották ezek az új „kényelmi migránsok”. Eközben az olyan figyelmen kívül hagyott közösségek, mint Fayetteville, pénzbeli ösztönzőkhöz fordultak, hogy kamatoztassák a trendet, és a természetet szerető távmunkásokat ide csábítsák.

Hasonló ösztönző programok jelentek meg a természetben gazdag államokban, például Arizonában. Tucson például 7650 dollárt ad készpénzben, árukban és szolgáltatásokban a szabadtéri rajongóknak arra, hogy ezt a munka és kaland alapjaként használják fel.

Most érkezik a Tucson Remote kezdeményezés első 10 döntőse – akik az Apple, a Pfizer, a Facebook és a LinkedIn kötelékeiben vannak. További 25-re számítanak egy másik fordulóban az év végén.

Az Ascend West Virginia az ösztönzést még tovább viszi. A résztvevők nemcsak 12 000 dollárt kapnak, hogy átköltözzenek a résztvevő nyugat-virginiai városokba. Kalandcsomagot és ingyenes felszerelést is bérelhetnek, hogy kipróbálják az evezést, kerékpározást, mászást és raftingolást a környező Appalache-hegységben.

A program hálózati kirándulásokat és oktatási műhelyeket is magában foglal – amelyek mind a természetben zajlanak. Állítólag 20 000 dollárra becsülik a teljes értékét.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»