Nem volt olyan nap, hogy ne ettem volna édességet: nehéz volt, de sikerült felhagynom vele

Nem volt olyan nap, hogy ne ettem volna édességet: nehéz volt, de sikerült felhagynom vele

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Nem volt olyan nap, hogy ne ettem volna édességet: nehéz volt, de sikerült felhagynom vele

Észrevetted már, hogy ha egyik nap cukros üdítőt iszol, mennyire kívánod a következőn is? Hogy ha megeszel egy csokit ebéd után, nagyon hamar hozzá tudsz szokni ahhoz, hogy a napi rutinod része legyen? Én is ebben a cipőben jártam, és bár nem volt egyszerű, végül sikerült felhagynom a cukros ételek fogyasztásával.

Tudtam, hogy nem tesz jót a cukor szervezetemnek, tudtam, hogy narancsbőrt okoz, egészségügyi problémákat, hízást. De amikor elsétáltam a boltban a polcok mellett, nem tudtam megállni, hogy ne dobjak be egy csokit a kosaramba. Arról nem is beszélve, hogy mindig volt egy születésnap, névnap, ünnep, amikor a rokonok süteményekkel pakolták meg az asztalt, és nem lehetett nemet mondani.

Néha próbáltam lassítani a tempón, nem ettem édességet, de mindig eljött az a pont, amikor azt mondtam, „na jó, csak egyet”. Aztán kettőt. És így tovább.

Fél éve viszont erőt vettem magamon, és megálljt parancsoltam a sok édességnek.

Elég drasztikusan kezdtem neki a dolognak, hiszen míg hétfőn két cukorral ittam a kávét, és mindig ettem valamilyen édességet, addig kedden már semmit. És szerdán sem. És csütörtökön sem. Az eredmény? Iszonyatos fejfájásom volt, rosszul voltam, és olyan szintű fáradtság és kedvetlenség jött rám, mint még sosem.

Ebből jöttem rá, hogy ha valamit minden nap fogyasztasz, azt nem zárhatod ki hirtelen az életedből. Szóval az első lépés számomra az adagok csökkentése volt. Korábban napi két kávét ittam, két cukorral; most már az elsőt csak eggyel ittam, a másodikat pedig vagy egyáltalán nem ittam meg, vagy cukor nélkül (utóbbi számomra szörnyű ízű volt, úgyhogy többnyire inkább a teát választottam helyette, persze cukor nélkül).

Amikor ebéd után nagyon megkívántam a somlói galuskát, úgy döntöttem, keresek egy egészségesebb alternatívát: az étcsokit.

Biztosan te is olvastad már, hogy ez mennyivel jobb a testünknek, mint a cukros tejcsokik, ráadásul kevesebbet akarsz belőle enni kesernyés íz miatt. Ezért egy időben a 90%-os kakaótartalmú csokikat vettem meg, mert tudtam, hogy egy kocka után nem is akarok többet belőle.

A reggeliről nagyon sokszor hallottam már, hogy a nap legfontosabb étkezése, de amikor 20 perced van összekészülni, ez az utolsó dolog a fejedben. Sokszor a buszmegállóban dobtam be egy müzliszeletet, és már 11-kor azt vártam, hogy lemehessek végre ebédelni, olyan éhes voltam. Mivel az még messze volt, többnyire egy kis nasival húztam ki az időt, mert a csoki legalább elvette az étvágyam addig. Persze ez sem mehetett így tovább, ezért elsők között a reggeli szokásaimon is változtattam.

Az ébresztőórámat 15 perccel előrébb állítottam, hogy legyen időm reggelizni, és ebből nem engedtem egyik nap sem. Csak egy hét kellett, hogy hozzászokjak, és innentől kezdve a délelőtti nasit is magam mögött tudtam hagyni.

Elkezdtem foglalkozni a gyümölcsökkel is

És rájöttem, hogy tényleg nem mindegy, melyiket választjuk, leginkább fruktóztartalmuk miatt. Van, amelyiknek kimondottan magas, megugrasztja a vércukorszintedet, aztán csak azon kapod magad, hogy megint enni akarod. Ilyen a mangó, a szőlő és a körte is. Épp ezért én az olyan gyümölcsök mellett tettem le a voksom, mint a kiwi, a narancs és a málna, amelyek kevesebb cukrot tartalmaznak magukban, de nagyon finomak, és tökéletes délutáni nasivá váltak.

Szintén megpróbálkoztam a natúr joghurttal is, az édesebb változatok helyett. Mivel ez önmagában nem igazán ízlett, egy ismerősöm javaslatára fagyasztott gyümölcsökkel turbóztam fel, és mindjárt jobb is lett az ízvilág! 

Ezek a változtatások talán nem hangzanak olyan soknak, de mégis rengeteget számítottak az életmódváltásomban. Nem mondom, hogy mindig tartani tudtam a tervemet, és nem volt olyan, hogy ne kívántam volna meg egy pudingot vagy fánkot. Ez megesik. A lényeg számomra inkább az volt, hogy magamhoz képest fejlődjek, és ez sikerült.

Az elmúlt hónapokban már nem is kívánom a cukros italokat, sem pedig a csokoládét, és jobban is érzem magam a bőrömben.

Ha te is hasonlóképp szeretnél leállni a cukorfogyasztással, azt javaslom, hogy első körben az otthonodat tisztítsd meg az édességektől, hogy semmiképp se csábulj el, és a kedvenc nasijaid egészségesebb alternatívái között nézz körbe. 100%-osan nem szabad kizárni a cukrot, a titok inkább a mértékletességben rejlik! 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást