Vigyázz! Így tűnnek el a vitaminok az ételekből

Vigyázz! Így tűnnek el a vitaminok az ételekből

Címlap / Életmód / Egészség / Vigyázz! Így tűnnek el a vitaminok az ételekből

Mi az igazság a nyers és a főtt ételekkel kapcsolatban? Hány fokon bomlik le a C-vitamin, és érdemes-e mikróban főzni? Cikkünkben ezekre és hasonló kérdésekre adjuk meg a választ.

A főzés és a sütés elpusztítja a baktériumokat.

Igaz. A magas hőmérséklet hatására a vitaminok közel fele először a főzőlébe kerül, majd a lefolyóban végzi. A levesben még sok a vitamin, de mást is eszünk. Az élelmiszer és a vitamin fajtája meghatározó szempontok. A C-vitamin jelentős része már 50 fok felett lebomlik, viszont a C-vitamint tartalmazó ételeket általában nyersen is biztonságosan fogyaszthatod.

Az ételmérgezés elkerülése érdekében viszont a nyers húst, tojást tartalmazó ételeket mindig magas hőfokra hevítsd, mert alacsonyabb hőmérsékleten nem pusztul el minden baktérium bennük, hosszabb tárolás esetén pedig újra elszaporodhatnak.

A mikróban is elpusztulnak a baktériumok.

Nem igaz. Mivel a zöldségeket a mikrohullámok hamar átjárják és felhevítik, ezért sokkal hosszabb ideig megmarad a vitamintartalmuk, mint főzéskor.

A húst azonban a biztonság kedvéért ne a mikrohullámú sütőben készítsd el, inkább a tűzhelyen főzd vagy süsd meg, hogy ne maradjanak benne nyers részek.

A friss élelmiszerek több vitamint tartalmaznak.

Nem igaz. Az egzotikus gyümölcsök és zöldségek általában a fél világot beutazzák, mire eljutnak oda, ahol megvásároljuk őket. Ekkorra a vitamintartalom nagy része már távozik belőlük.

A szüretelés után közvetlenül lefagyasztott társaik sokkal több vitamint tartalmaznak. A mélyhűtőládákban sokszor értékesebb élelmiszereket találsz, mint a zöldséges polcokon.

A nyers egészségesebb, mint a főtt vagy a sült.

Nem igaz. A szervezetnek a nyers ételt először meg kell emésztenie, hogy hozzájusson a vitaminokhoz. Az emésztésük hosszú ideig tart, és sok energiát elvesz a szervezetünktől.

A frissen préselt leveket vagy egy tál meleg levest könnyebben tudunk hasznosítani, mert feldolgozott táplálékokat tartalmaznak.

Természetesen nem mindegy, hogy a főtt vagy sült változatban elfogyasztott táplálék nehéz vagy könnyű. Az energiadúsabb ételek megemésztése sokkal nehezebb feladat a testünk számára, mint a nyers ételeké. A párolás viszont kíméletesebb eljárás a főzésnél. A legtöbb időt a sült ételek töltik a szervezetünkben.

A bio egészségesebb.

Igaz. Például a hagyományos termesztésű paradicsomhoz vagy krumplihoz képest a bioparadicsomnak vagy biokrumplinak nagyon küzdenie kell a „túlélésért”.

Védekezésképpen sokkal több C-vitamint termel. A nem bio élelmiszerekben előfordulhatnak vegyszermaradványok, és kevesebb bennük a vitamin, mint a biofélékben.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!