Arc / Stílus

Veszélyes összetevők – ezekre figyelj, ha kozmetikumot vásárolsz!

Veszélyes összetevők – ezekre figyelj, ha kozmetikumot vásárolsz!

Szerencsére mostanában egyre tudatosabbak vagyunk a vásárlásainkat illetően, és már nem csak az élelmiszereken olvassuk el az összetevők listáját, hanem a kedvenc kencéinken is. De pontosan mik azok az anyagok, amiknél meg kell, hogy szólaljon az a bizonyos vészcsengő? 

Vitatott alapanyagok

Bár egy drogériába betérve mindig hatalmas kínálat fogad, sajnos mégsem mondhatjuk, hogy bátran válogathatsz a különböző márkák termékei között. Még mindig akadnak ugyanis olyan silány minőségű kozmetikumok a polcokon, amik (bár a jelenlegi szabályozások szerint forgalomban maradhatnak) károsak lehetnek.

Így persze nem csoda, ha kicsit össze vagy zavarodva, hiszen bizonyos összetevőkről még a szakértők, kutatók véleménye is eltér, márpedig nekik komplett laboratórium áll a rendelkezésükre a megfelelő vizsgálatok lefolytatásához.

Az mindenesetre biztos, hogy ha találsz a dezodorodon, sminkcuccaidban, vagy bármilyen más kozmetikumokban veszélyes, allergén adalékanyagokat (mindjárt listázzuk a legfontosabbakat), akkor nem szerencsés hosszú távon, napi rendszerességgel használnod őket!

Alumíniumsó és ásványi olajok

Az egyik első és legvitatottabb alapanyag az izzadságátlók világában az alumíniumsó (ACH).

Az elmúlt időszakban ezt a hatóanyagot sokszor összefüggésbe hozták az Alzheimer kórral és az emlőrákkal is, ám ez idáig nem igazolták tudományos kutatások a leginkább logikára építő következtetést (az emlő közelében található a hónalj, és az izzadás akadályozása gátolja a méreganyagok távozását is).

Az ásványi olajok viszont szintén problémásak lehetnek, mivel úgynevezett póruselzáró réteggel vonják be a bőrt, így az nem tud megfelelően lélegezni, ráadásul könnyen ragadóssá válhat.

Persze azt is fontos tudni, hogy ásványi olajok emellett sokat segíthetnek a bőrregenerálás, bőrvédés során, pont emiatt alkalmazzák őket ilyen sok termékben. 

Allergén parabének

A „mesterséges” jelző manapság már-már szitokszónak számít, ennek ellenére nem minden alapanyag, összetevő veszélyes csak azért, mert nem lelhető fel természetes formában.

Ugyanakkor tény, hogy sokan allergiásak a mesterséges színezékekre, amik ráadásul sokszor feleslegesek is: azért használják őket, hogy a termékek gusztusosabbak, ezáltal eladhatóbbak legyenek, vagy meg lehessen őket különböztetni egymástól.

A parabének hasonlóak a színezékekhez és könnyen kiválthatnak allergiát, túlzásba vitt használatuk pedig akár a hormonháztartást is felboríthatja. Pedig az eredeti cél nagyon hasznos: a parabének segítségével tartósabbá válnak a kozmetikumok, ráadásul baktérium- és gombaölő hatásuk miatt is előszeretettel alkalmazzák őket.

Szilikon: nem csak a plasztikában

A szilikon mindenki számára ismert alapanyag, esetleges káros mellékhatásairól mégis csak az elmúlt években kezdtek beszélni.  

Ez az összetevő puha és bársonyos hatást kölcsönöz a bőrnek, közben viszont vízlepergető réteget hoz létre a felületén, így ellehetetleníti a természetes légzést (ez persze a hajszálakra is ugyanúgy igaz).

Ráadásul a szilikonok sajnos nem tartalmaznak értékes tápanyagokat, a környezetet viszont jelentős mértékben terhelik, mert nehezen bomlanak le.

De hasonlóan károsak a PEG-ek és PEG származékok, avagy a polietilén-glikol emulgálószerek is, amik a termékek a homogén állagáért felelnek, de a szilikonokkal ellentétben túlságosan is átjárhatóvá teszik a bőrt, így az sérülékenyebb lesz, és érzékenyebbé válik a káros anyagokkal szemben.

Miért olyan nehéz eligazodni?

A gyártók számára kiváló marketingpolitika, a vásárlók szemszögéből viszont nehézkes választási lehetőség, hogy a vitatott összetevőket egyáltalán nem könnyű kiszúrni.

Az csak egy apró probléma, hogy a felhasznált anyagok általában miniatűr betűkkel kerülnek közlésre, de általában az idegen nyelv, a rövidítések és szakkifejezések is nehezítik a felismerést.

Azzal mindenesetre érdemes tisztában lenned, hogy minél előrébb van a felsorolásban egy adott anyag, annál nagyobb koncentrátumban tartalmazza a készítmény.

Tehát, ha valamilyen összetevőt szeretnél a lehető legjobban kiszorítani, semmiképpen se vásárolj olyan kozmetikumot, aminek az összetevői közt elől szerepel.

Persze az a legjobb, ha teljesen kizárod ezeket az alapanyagokat, de ez a mutatvány néha sokkal nehezebb, mint amilyennek hangzik.

Hogyan válogass?

Szerencsére egyre több márka ügyel fogyasztói egészségére, és szép sorban kezdik kiiktatni a már említett, vitatott alapanyagokat, alternatív lehetőségeket kínálva a vásárlók számára.

Árulkodó jelző lehet például a „pure” kifejezés, aminek használata az adott termék tisztaságára utal – ezekben a termékekben a legtöbbször nincs mesterséges színezőanyag, parabén, szilikon, vagy ásványi olaj sem.

A változás ráadásul az izzadásgátlókat illetően is érezhető, hiszen egyre több márka rukkol elő alumíniummentes termékekkel.

Ilyen kozmetikumokat manapság már könnyen találsz a drogériákban, például a Balea, a CD, a Nivea termékei között, de a Bioderma és a The Body Shop kínálatában is érdemes szétnézned.   

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást