A vérnyomáscsökkentő diéta alapszabályai

A vérnyomáscsökkentő diéta alapszabályai

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A vérnyomáscsökkentő diéta alapszabályai

Becslések szerint a magyar lakosság kétötödének magas a vérnyomása, ami 140/90 Hgmm fölötti értéket jelent. Az érintettek aznban csak kevesebb, mint fele áll orvosi kezelés alatt. A többiek élete úgy forog veszélyben, hogy talán nem is tudnak róla. Most megtudhatod, milyen étrenddel csökkentheted a kockázatot!

Kevesebb só

A túlzott sófogyasztás növeli a szervezet folyadék-visszatartását, ami emeli a szívre gyakorolt nyomást. A vérnyomáscsökkentő diéta során naponta 1,5-2 gramm nátriumot vihetsz be a szervezetedbe.
Az elkészült ételek és a zöldségek asztali sózásának elhagyásával, a feldolgozott élelmiszerek kerülésével, és a tartósított húsáruk kiiktatásával máris lényegesen csökkentheted a beviteled.

Teljes kiőrlésű gabona

A rozsból vagy tönkölyből készült kenyér, a barna rizs, a zab és az ilyen alapanyagból készült tészta fogyasztásával sokat tehetsz az egészségedért.
A gabona egészséges változataiban lévő rostok ugyanis csökkentik a koleszterinszintet, garantálják a hosszan tartó teltségérzetet és serkentik az emésztést.

Minél több zöldség

A zöldségek tele vannak rosttal, vitaminnal és ásványi anyagokkal. Ráadásul anélkül telepakolhatod velük a tányérod, hogy számolnod kellene a zsírtartalmat vagy a kalóriákat!

A koleszterinszint tartós csökkentéséért mindennap egyél 4-5 adag zöldséget. Jöhet salátaként, hús mellé köretnek, esetleg lé formájában.

Gyümölcs is kell

Bennük is a vitaminok és a rostok biztosítják a szív egészségét. A káliumot és magnéziumot tartalmazók – például a banán – közvetlenül is hatnak a vérnyomásra.
Minél élénkebb egy gyümölcs színe, annál több antioxidánst rejt, segítve szervezetednek fölvenni a harcot a káros szabadgyökök ellen.

Mennyei joghurt

A zsírszegény tejtermékek elsőrangú kalcium- és fehérjeforrásnak számítanak, ami elengedhetetlen az optimális vérnyomáshoz.
Mindennap egyél 2-3 adag tejterméket, de a zsír- és szénhidráttartalomra jól figyelj! Vegyél natúrt, és gyümölcsök hozzáadásával fokozhatod az élményt.

Sovány hús és hal

Nem kell lemondanod a húsról és a halról, mert rengeteg protein és magnézium van bennük! A halak ráadásul telítetlen zsírsavakkal csökkentik a vérben a „rossz” koleszterin szintjét.

Törekedj a zsírszegény elkészítési módra – a korszerű konyhagépek és edények segítenek ebben.

Magvak és hüvelyesek

Ugyancsak a fehérje, a magnézium és a rost miatt érdemes fogyasztani őket. Hetente 5 adagot csempéssz belőlük az étrendedbe.
Magvaknál mindenképp sózatlan változatot vegyél, és érd be egy maroknyival, hogy ne szaladj túl a kalóriákkal! A hüvelyesek – például a bab, a borsó vagy a lencse – köretként is kiválóak.

Minél kevesebb zsiradék

Válassz növényi eredetű olajokat, a lehető legkisebb mennyiségben!
Az olíva-, a kókusz-, a szőlőmag-, a napraforgó- és a repceolaj a legjobb alternatíva, de léteznek nulla zsírtartalmú sütőanyagok és zsiradékot nem igénylő edények vagy készülékek is.

Egészséges édességek

Az édességek tele vannak szénhidráttal és sok esetben zsírral is, ami plusz terhet ró a szervezetedre. Nem muszáj azonban mindegyikükről lemondanod: a gyümölcsök és a zsírszegény tejtermékek zöld utat kapnak, de lényegében bármit fogyaszthatsz – a hangsúly a mértékletességen van! A magas vérnyomás betegség, amelynek kezeléséhez elengedhetetlen az életmódváltás, ám orvosi konzultáció nélkül, önmagában nem elég. Amennyiben tartósan magas értéket mérsz, irány a rendelő!

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!