Egészség / Életmód

5 végzetes hiba, ami miatt félrekezelhetnek a sürgősségin

5 végzetes hiba, ami miatt félrekezelhetnek a sürgősségin

Ne legyen rá soha szükséged, de ha mégis sürgős orvosi ellátásra van szükséged neked, vagy egy családtagodnak, akkor jó, ha birtokában vagy ezeknek az információknak. A pánikhelyzetben sokszor nehezebb tisztán gondolkodni, és még egyébként egyértelműnek látszó dolgok fölött is elszaladhat a figyelmed, ezért nem árt, ha az alábbiakat most tudatosítod magadban, amíg még csak elméletileg beszélünk a vészhelyzetről.

Elhallgatott tünetek

A sürgősségin az orvos kezében nincs ott a teljes kartotékod, és hatalmas rajta a nyomás, hogy gyorsan állítsa fel a potenciális diagnózist, elrendelje a szükséges vizsgálatokat, ezért nagy hiba, ha nem adsz meg számára valamilyen fontos információt.

Fogalmazz tömören, világosan, amikor elmondod, hogy miért kerültél a sürgősségire, mik a panaszaid, de ne hagyj ki semmit!

Jó, ha előre végig tudod gondolni azt is, volt-e valami szokatlan az elmúlt néhány napban, ami a betegségedet okozhatta, hogy ha az orvos ezekről kérdez, már felkészült legyél.

Nem tudod, milyen gyógyszert szedsz

A rendszeresen szedett gyógyszereidről mindenképpen tájékoztatnod kell az orvosodat, de egy váratlan tünetet akár egy alkalomszerűen szedett, akár recept nélküli gyógyszer is okozhat vagy befolyásolhat.

Ha meg akarod könnyíteni a diagnosztizálást, jó, ha tisztában vagy vele, hogy mikor milyen gyógyszert szedtél, és nem elég annyi, hogy fájdalomcsillapítót, vagy allergiagyógyszert: tudd, hogy pontosan miből, mikor, mennyit vettél be.

Ha csak alkalomszerűen veszel be valamit, akkor azt érdemes feljegyezni például a határidő naplódba: egy kis szerencsével soha nem lesz szükséged az információra, de ha mégis, hálás leszel magadnak azért a 20 másodpercért, amit a feljegyzésre szántál.

Nem ismered a családod kórtörténetét

Tény és való, hogy egy betegség nem kimondottan a legkellemesebb téma, amivel a nagymamáddal beszélgethetsz, de ez még nem jelenti azt, hogy nem kellene.

Azon kórok esetében, amelyek öröklődhetnek, jó, ha tisztában vagy vele, hogy melyik, mikor és milyen formában érintette a közvetlen családtagjaidat – lehet például, hogy az anyukádnak voltak cisztái, de tudod, hogy milyen típusú ciszták voltak?

Milyen típusú cukorbetegsége volt a nagypapádnak, vagy milyen okok állnak apukád magas vérnyomása mögött?

Ezekkel az információkkal már csak azért is érdemes tisztában lenned, mert adódhat úgy, hogy neked kell helyettük válaszolnod egy orvos kérdéseire.

Nem kérdezel

Nagyon fontos, hogy a diagnózist, a vizsgálatok szükségességét te magad is megértsd, és ha kell, merj kérdezni ezekről! Igen, ez a sürgősségi, és igen, szorít az idő, és sok beteg vár, de az egyértelmű, célirányos kérdések megválaszolására kell, hogy legyen idő.

Kérdezz rá, ha kell, hogy mi fog veled történni, mik a lehetséges kimenetek, és ha szükségesnek érzed, kérdezd meg, hogy a tüneteid alapján lehet-e valami komolyabb bajod, és ha igen, akkor ez milyen tünetekkel járhat, mire kell figyelned a jövőben.

Ha tudod, hogy milyen intő jeleket kell keresned, kisebb az esély arra, hogy figyelmen kívül hagyod őket, vagy nem tájékoztatod róluk az orvosodat, mert nem ítéled fontosnak őket.

Egyedül érkezel

Egy látogatás a sürgősségin minden, csak nem egy sétamenet, ezért, ha teheted, vigyél magaddal valakit, akinek fontos vagy, aki törődik veled.

Egyrészt a jelenléte téged is megnyugtat, segít, hogy higgadtabban kezeld a helyzetet, ami kulcsfontosságú lehet, másrészt a szeretted egy plusz pár szemet és fület jelent, aki odafigyel az orvos szavaira, utasításaira, és ha kell akár a kérdéseit is segíthet megválaszolni, eszedbe juttathat valami fontos dolgot, amit te zavarodban esetleg elfelejthetsz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást