Utánajártunk, miért álmodunk és mitől függ, hogy emlékszünk-e rá

Utánajártunk, miért álmodunk és mitől függ, hogy emlékszünk-e rá

Címlap / Életmód / Lélek / Utánajártunk, miért álmodunk és mitől függ, hogy emlékszünk-e rá / 2. oldal

Ehhez nem a megtörtént esemény képsorai csatlakoznak, hanem bármilyen egyéni fantáziakép, amely képes oldani a lélekben megragadt feszültséget. A cselekedetek szereplőkké válhatnak, a félelem vadállati formát ölthet, a boldogság feltűnhet egy ismeretlen ember alakjában, aki megölel, megsimogat bennünket.

Az álom kompenzálja a valóságot

Egy másik álomelmélet szerint a szociális, társadalmi és a saját magunkkal szemben támasztott elvárások miatt életünk egy jelentős részében nem úgy cselekszünk, ahogyan azt valójában szeretnénk. Nem mondunk ki, nem teszünk meg dolgokat, melyeket egyébként minden porcikánk szeretne.

Vagy éppen olyan tevékenységre vagyunk rákényszerítve, amely ösztöneink ellen való, de kénytelenek vagyunk az elvárásoknak megfelelően cselekedni. Ilyenkor tudatalatt az álmainkban oldjuk fel ez ellentmondásból eredő feszültséget, hogy az később ne okozzon még nagyobb problémát.

Az álom, mint kollektív tudattalan?

Kétségkívül az álomfejtés elméletei közül az egyik legérdekesebb feltevés a kollektív tudatalattival összekapcsolt elmélet. Eszerint létezik egy kollektív tudatalatti, melynek minden ember részese, egy biológiai és lelki alap. Jung ezen elméletének fogadtatása nem volt egyszerű, sőt heves ellenkezést váltott ki a kor orvosaiból.

Még a gyerekcipőben járó pszichoanalízis hívei is ellenkeztek, pedig Jung elméletének a helyességét épp ők, pontosabban Freud módszere igazolta. Már maga a tény is meglepő, hogy gyakorlatilag szinte egy időben egymástól függetlenül dolgozták ki elméletüket a psziché és az agy ilyetén működéséről. Az elmélet szerint a kollektív tudatalatti olyan információk, élmények, történések tárháza, melyhez az álmok útján bárki hozzáférhet. Tartalma egy egész csoport sajátja. Ez a csoport lehet egy család, egy munkás kollektíva, egy ország vagy a föld teljes népessége.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást