Urbán legenda a női szabadkőművesség? – Nem csak a filmekben és a könyvekben létezik

Urbán legenda a női szabadkőművesség? – Nem csak a filmekben és a könyvekben létezik

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Urbán legenda a női szabadkőművesség? – Nem csak a filmekben és a könyvekben létezik

A szabadkőművességet még mindig titok és misztikum öleli körül, és van, aki nem is hisz a létezésében. A társaság pedig működik, ma már publikusan, de még zártkörűek a szertartásaik. A világ egyik vezető testvéri szervezeteként tartják számon. Eredete elveszett a sötét középkor be nem jegyzett történelmében, de nyilvánosan a 18. század elején, Angliában öltött formát. A globális szervezet több mint 3 millió tagot számlál, és vallási, politikai, etnikai és társadalmi háttértől függetlenül lehet hozzájuk csatlakozni – ha kiérdemli az ember.

A kőművesség egy markáns szimbólum

A gyökerek a középkori katedrálisépítő kőfaragók hagyományaihoz és szertartásaihoz nyúlnak vissza. Az évszázadok során a szabadkőművesség mindig arról szólt, hogy hogyan tegyék jobbá a világot.

A tagok célja, hogy életüket öt alapelv mentén éljék. Ez az őszinteség, tolerancia, testvériség, méltányosság és erkölcsiség.

Az 1800-as évek közepén a felvilágosodás eszméit követve lazult a nők és férfiak közötti társadalmi interakció, és a hölgyeket is belevonták a fraternizmusba. A szabadkőművesség által ösztönzött erkölcsi és etikai értékek egyetemesek, nem pedig nemi alapúak. A 20. század első felében már tucatnyi olyan liga és rend alakult meg a páholyon belül, amelyek női közössége karitatív szervezetekkel karöltve közösségi szolgálatot végez vagy oktatási programokban vesz részt.

Urbán legenda a női szabadkőművesség? – Nem csak a filmekben és a könyvekben létezik

Hogyan lehet valaki szabadkőműves?

Ennek több, általában altruisztikus oka lehet. Aki önzetlen és másokra tekintettel van, próbál embertársai, a társadalom és a világ javára lenni, az belépést nyerhet a társaság köreibe.

Feltétele a taggá válásnak a Feljebbvalóban való hit – a tagok nem Istennek, hanem Nagy Építőmesterként aposztrofálják az égi hatalmat.

A szabadkőművesek társaságára jellemző az egymás iránt érzett barátság, a társaság olyan, mint egy érzelmi támogató hálózat. A tagok vallják, hogy mindenkinek szüksége van inspirációra és példaképre, a társaság pedig biztosítja, hogy motivációt és lehetőséget nyújtsanak a benne lévők egymásnak, vice versa.

Meglepő, hogy a mai világban hány nőnek nincs önbecsülése, és sokan nem értékelik önmagukat.

A női páholy segít abban, hogy kialakuljon az egymás iránti bizalom, ugyanakkor az önmagunkba vetett hit és az önbizalom is.

Angliában van a központ

A legrégibb női szabadkőműves páholy az Egyesült Királyságban működik, jelenleg közel 5000 tagot számlál. A nők rendjében is a legmagasabb rang a Nagymesteré. Az új tagok belépését beavató szertartásokkal és rítusokkal üdvözlik. Ez természetesen nem okkult, vallásos vagy sámánisztikus rituálét jelent, ahogyan a ponyvaregényekben vagy a közönségfilmekben ábrázolják. A ceremóniák még mindig titkosak, így kevés autentikus forrás áll rendelkezésre, ami részletesen bemutathatná azokat. A szervezet egyedülálló erkölcsi rendszerét amúgy is átfedik az allegóriák és szimbólumok.

Urbán legenda a női szabadkőművesség? – Nem csak a filmekben és a könyvekben létezik

A négyzet és az iránytű a tudomány és a tudás iránti elkötelezettségre utal, illetve a szellem szabad áramlására és a spiritualitásra. A mindent látó szem a hitet és Istent jelképezi. A csillag a megvilágosodott elmére és a szellemi dicsőségre céloz, a fény pedig az igazságot és a tudást szimbolizálja. Az akácfa a lélek hallhatatlanságának allegóriája, a két fejű sas pedig a szellemi megújulást jelenti, mind a másoknak való tanítás, mind az önképzés terén.

Ma Magyarországon is működik női szabadkőműves rend, Napraforgó páholy néven. A szervezet a Francia női Nagypáholy fennhatósága alá tartozik, szertartásaikat pedig skót rítus szerint tartják.

Képek forrása: DedMityay/Depositphotos.comjigbigdig.gmail.com/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást