Újrakezdés 40 éves kor felett. Soha nincs késő a nagy változásokhoz!

Újrakezdés 40 éves kor felett. Soha nincs késő a nagy változásokhoz!

Címlap / Életmód / Lélek / Újrakezdés 40 éves kor felett. Soha nincs késő a nagy változásokhoz! / 2. oldal

Fordítsunk több energiát a jelenre

Sokan hajlamosak beleragadni valamiféle nosztalgikus állapotba, amikor újragondolják az életüket. Egyrészt hasznos és felszabadító szembenézni a múlttal, felidézni a kellemes fiatalságot és nagyvonalúan megbocsátani magunknak néhány ballépést. A jövőre fókuszálás is inspiratív, de itt sem szabad elmerülni a folytonos képzelődésbe. A jelen a mi időnk, koncentráljunk az itt és mostra. Ha belevágnánk a nyelvtanulásba vagy egy új hobbi tűnik érdekesnek, adjunk esélyt neki.

Alkossunk

Jellemző probléma ennél a korosztálynál, hogy a több éven át végzett szakma gyakorlása már nem ad örömet, gyakran még azoknak sem, akik annak idején hivatástudattal és örömmel vágtak bele. Sokan fogalmazzák meg azt az igényt, hogy végre alkotni, létrehozni szeretnének valamit, aminek értelme van. Felmerül a szakmaváltás lehetősége, de a tanulás időt, energiát és anyagi ráfordítást igényel.

Számos példa bizonyítja, hogy negyven felett is lehet új karriert építeni, sőt a tanulás is jobban megy, mert nagyobb a motiváció, többet teszünk kockára, így a középkorú diákok bizonyítottan szorgalmasak. Érdemes viszont körültekintően végig gondolni, milyen új szakma tanulására fordítunk időt és pénzt: legyen piacképes és valóban a képességeinkhez illő.

Újrakezdés negyvenen túl
eclipse_images/istockphoto.com

Életmódváltás

Nem csak a mozgás és egészséges táplálkozás fontosságának felismerése a cél. Tudatosan figyeljünk arra, hogy szánjunk magunkra időt.

Nem csak a kötelességek léteznek, lényeges az önjutalmazás, a törődés önmagunkkal. Tanuljunk meg kikapcsolódni, szemlélődni, pihenni és higgyük el, hogy jár nekünk.

Legyünk igényesek a külsőnkre. Nem egy negyvenes nő gyakran jobban néz ki, mint huszas éveiben, egyszerűen azért, mert időt szán arra, hogy megismerje magát, már tudja, hogy mi áll neki jól és mindez az önbizalmát is építi. Annál pedig nincs jobb szépítőszer.

Önismeret

Érdemes új utakon közelíteni önmagunkhoz. Van helye az életünk értelmén gondolkodni, új célokat keresni és számot vetni az eddig megélt dolgokkal. Minden életkornak megvan a maga feladata, a negyveneseknek az értékelés, számvetés, újratervezés. Megéri belevágni új dolgokba, hiszen még rengeteg aktív év áll előttünk, ezalatt beérhet egy újonnan tanult szakma, hódolhatunk a hobbinknak és építhetjük társas kapcsolatainkat. Minél több energiát fektetünk bele abba, hogy aktivizáljuk magunkat, annál boldogabb időskor előtt állunk. De persze az még nagyon messze van.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást