Stílus / Test

Létezik olyan, hogy túl sok testápoló: ez történik ilyenkor a testeddel

Létezik olyan, hogy túl sok testápoló: ez történik ilyenkor a testeddel

Bár tényleg nagyon zavaró, amikor a lábaid szárazzá válnak, hámlani kezd az arcod, a kezedet kicsípi a hideg, és viszket a bőröd, de túlzásokba nem szabad esni. Persze a testápolók és kézkrémek használata ebben az időszakban elengedhetetlen, ám abban szakértők is egyetértenek, hogy ha túl sokat kensz magadra belőlük, az gondot okozhat. Hiszen a bőröd csak egy bizonyos mennyiségű hidratálást tud elviselni, ami mindenkinél eltérő határon húzódik. Az extra krémek viszont megülnek a bőrfelszínen, nem szívódnak be, és olajos hatást keltenek. Ráadásul sajnos eltömítik a pórusokat, és pattanások megjelenéséhez vezetnek az arcodon, a karodon, a fenekeden és a lábaidon is!

Amikor azt látod, hogy a bőröd nagyon kiszáradt, noha mindig figyelsz a krémek használatára, ne duplázd meg az egyébként használt mennyiséget. Ezzel nem jön hamarabb helyre a bőröd, ellenben akár árthatsz is neki.

Az első lépés inkább az legyen, hogy megváltoztatod az eddig használt terméket.

Hiszen ami egykor jól bevált nálad, könnyen lehet, hogy most már nem elég hatékony. Mivel a bőröd a legnagyobb szerved, ami folyamatosan ki van téve a külső hatásoknak, évszakonként is változik, hogy mire van szüksége.

Bogdan Kurylo/istockphoto.com

Mennyi krémet érdemes használni?

Sajnos nincs konkrét válasz a kérdésre, hiszen mindenkinek máshogy kezeli a bőre a hidratáló krémeket. Az arcodnak és a kezeidnek több ápolásra van szükségük, mint a lábaidnak, épp ezért fontos, hogy ezeknek több figyelmet szentelj. Általánosságban szakértők szerint egy körülbelül 5 forintos érme nagyságának megfelelő adag hidratálót kell használni, ha az arcodról van szó. A kezeidnél és a lábaidnál viszont az a szabály áll fenn, hogy érdemes minél kevesebbel indítani, és utána még hozzátenni, ha nem bizonyul elegendőnek.

Most, hogy a koronavírus miatt rengetegen használnak kézfertőtlenítőket, sajnos ez is hozzá tehet az extra bőrszárazsághoz. Szakértők szerint ezt úgy lehet kiküszöbölni, ha otthon egyszerű szappanos vízzel mosod meg a kezeidet, és csak akkor veszed elő az antibakteriális géleket, ha nincs lehetőséged máshogy lefertőtleníteni magad. Emellett a hidratáló krémeknek kifejezetten fontos szerep jut, de jobb, ha többször kened őket, mint ha egyszer-egyszer nagy adaggal!

A lábaid hidratálásánál egyébként az a legjobb, ha este, fürdés, bőrradírozás vagy szőrtelenítés után kened be őket.

Így ugyanis az éjszaka folyamán tud regenerálódni a bőröd. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor a lábaid szinte egyáltalán nem érződnek száraznak, ami segít, hogy a felső réteg könnyebben magába szívja a környező nedvességet.

És hogy mit tehetsz még a száraz bőr megelőzése érdekében? Általában télen nem a hideg az elsődleges oka annak, hogy szárazságot tapasztalsz. A forró víz, amivel nap mint nap megfürdesz és kezet mosol, sokkal inkább gondot jelent, hiszen a magas hőmérséklet hamar kiszárítja a bőrödet. Nem véletlen, hogy a tél második felében gyakrabban jelentkezik ez a probléma, a gyakoribb igénybevétel miatt. Próbálj meg ritkábban forró fürdőt venni, és inkább kellemesen meleg vízzel zuhanyozni, hogy a bőrödet is jobban kíméld!

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást