Te tudtad ezeket? Így kell „illemtudóan” cigizni

Te tudtad ezeket? Így kell „illemtudóan” cigizni

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Te tudtad ezeket? Így kell „illemtudóan” cigizni

Dohányozni vagy nem, ezt mindenki döntse el maga. Litániákat lehet olvasni a cigarettázás káros következményeiről, arról viszont már keveset, milyen illemszabályokat érdemes tudni a témában. Most ezeket gyűjtöttük össze!

Amit a tűzadás illemtanáról tudni kell – mert ilyen is van!

Akárcsak a bemutatkozásnál, a cigaretta meggyújtásánál sem mindegy, ki kinek ad tüzet: az udvariasság azt diktálja, légy tekintettel nemre, korra, rangra, és a tűzadás módjára is.

Alapvetően a férfi ad tüzet a nőnek, a fiatalabb az idősebbnek, és kissé arisztokratikus módon az alacsonyabb beosztású a magasabb rangúnak. Egy nő pedig soha nem ad tüzet, még nőnek sem: ebben az esetben inkább add át az öngyújtót.

A legillendőbb és legigényesebb, ha öngyújtót használunk, és mindenkinek – a megfelelő sorrendben – egyesével kínálunk tüzet. Az etikett szerint illetlenség elkérni az öngyújtót, ha udvariasan felajánlják nekünk, hogy meggyújtják a ciginket – ez bizalmatlanságot sugallhat. Ha gyufával történik a tűzadás, akkor nem fontos minden egyes szálhoz külön gyufát használni, de ne várd meg, amíg a körmödre ég: elég egy szállal két cigarettát meggyújtani.

Dohányzás és bemutatkozás egyszerre: tabu!

A szociális kapcsolatok kialakításakor meghatározó pillanat az első találkozás, a bemutatkozás – állítólag az első 5 másodpercben eldől, mit gondolnak rólad, ezen pedig utólagosan már igen nehéz változtatni.

Amikor bemutatkozol valakinek, semmiképp se dohányozz – ha mégis épp parázslik a cigi a kezedben, dobd el, ezzel tiszteletet tanúsítva a másik fél iránt. Ha a későbbiekben rágyújtanál, udvariasan jelezve vonulj félre, vagy pedig kérdezd meg az illetőt, zavarja-e, ha dohányzol.

A cigit kérni, cigit adni kérdésköre

Előfordulhat, hogy épp elfogyott a cigarettád, vagy elfelejtettél venni, mielőtt megérkeztél valahova. Ilyenkor alegudvariasabb magatartás kivárni, amíg egy dohányos megkínál egy szállal – ez esetben nyugodtan fogadd el.

Dilemmát szokott még jelenteni, hogy a dohányzó személy megkínáljon-e olyasvalakit, akiről tudja, nem dohányzik. Az etikett szerint nyugodtan, hiszen így kommunikálod felé, hogy amid van, szívesen megosztod vele, tudva, hogy akár vissza is utasíthatja.

Kerüld a következő helyzeteket!

A hamutál azért van, hogy tárolja az elhamvadt dohánymaradékot és a csikkeket. Ne használd szemetesnek! Rágót, elcsócsált citromkarikát ne dobj bele!

Alapvető, hogy nem fújjuk a másikra a füstöt, sokan mégsem figyelnek rá eléggé, miközben önfeledt társasági életet élnek. Mindig legyen rá gondod, hogy a füst kifújásakor elfordítod a fejed, különösen, ha beszélgetőpartnered épp nem dohányzik. Ha pedig egyáltalán nem dohányzó személyről van szó, illik megkérdezni, hogy zavarja-e, ha a társaságában rágyújtasz. (Cserébe feltehetőleg úgyis udvarias lesz, és nem fogja bánni.)

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást