Mielőtt hozzáfognánk: mi a csuda az a kaszroj?
Ugyan a recepthez nem kapcsolódik szorosan, mégsem tudom megállni, hogy ne osszam meg veletek, mert én is a cikk miatt néztem utána: az eredetileg Amerikában népszerű étel angol neve tuna casserole, amit én magamban csak tonhalas kaszrojként szoktam emlegetni, tükörfordítással. A kaszroj azonban egy Tiszántúlon ismert tájszó, tehát én is otthonról hoztam magammal, a szüleim igen, a más területekről származó barátaim azonban többnyire nem ismerik. De hogy kerül egy angol szó a magyar tájnyelvbe?
A Nyelv és Tudomány hírportál írása szerint eredetileg francia szóról beszélünk, amit több másnyelv is átvett, a magyarba pedig német közvetítéssel került. Érdekes módon, noha az irodalmi magyar nyelvben nem használjuk, egyes tájegységeken megragadt, és az eredeti jelentéséhez hasonlóan mi is mély, tűzálló lábas értelemben használjuk. Na és akkor most, hogy a nyelvtani csemege megvolt, lássuk magát a receptet!
Hozzávalók:
250 gramm kagylótészta
egy-két marék zöldborsó
gombaleves
350 gramm tonhal
reszelt sajt
zsemlemorzsa
ízlés szerint tejszín
Elkészítés:
A kagylótésztát főzd al dentére, szűrd le, és tedd félre. A tonhalat öntsd egy nagy tálba. Én általában három konzervet használok, és csak az egyiket csöpögtetem le, a másik kettőnek a levét is a tálba öntöm, mert így jobban átjárja a tésztát a hal íze.
A halkonzervet törd össze villával, majd keverd hozzá a zöldborsót, a reszelt sajtot és a gombalevest is. Az eredeti változathoz a tengerentúlon könnyen beszerezhető konzerv gombalevest használnak, én ennek híján egy gyors porlevest szoktam főzni, de persze, aki szeretné megadni a módját, az készíthet igazi gombalevest is. Amikor mindezt elkevertem, én még egy kis tejszínt is szoktam löttyinteni hozzá, hogy a krém sűrűbb, krémesebb legyen, mert máskülönben én a tésztát nagyon száraznak találtam a végén.
Ez után nincs más dolgod, mint a tésztát is összeforgatni a gombaleveses, tonhalas krémmel. Nem baj, ha túl soknak látod a krémet, és kevésnek a tésztát, mert sütés közben sokat fel fog szívni, az a jó, ha a krém teljesen ellepi a száraz hozzávalót, mert akkor lesz jó szaftos a végeredmény.
Egy kivajazott, tűzálló edénybe töltsd a krémes tésztát, a tetejét pedig hintsd meg zsemlemorzsával. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20-25 percig süsd, amíg a zsemlemorzsa a tetején aranybarna nem lesz. Ekkor vedd ki a sütőből, és frissen, forrón tálald.