Tonhalas kaszroj? Gyors amerikai tésztavacsora

Címlap / Életmód / Receptek / Tonhalas kaszroj? Gyors amerikai tésztavacsora

VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?

Pillanatok alatt össze lehet dobni, készítheted friss hozzávalókból, úgy, hogy valóban megadod a módját, és életmentő szükségfogásként is, a szekrény mélyén az ilyen esetekre tárolt konzervekből. A tuna casserole mindenképpen finom és kiadós tésztavacsora.

Mielőtt hozzáfognánk: mi a csuda az a kaszroj?

Ugyan a recepthez nem kapcsolódik szorosan, mégsem tudom megállni, hogy ne osszam meg veletek, mert én is a cikk miatt néztem utána: az eredetileg Amerikában népszerű étel angol neve tuna casserole, amit én magamban csak tonhalas kaszrojként szoktam emlegetni, tükörfordítással. A kaszroj azonban egy Tiszántúlon ismert tájszó, tehát én is otthonról hoztam magammal, a szüleim igen, a más területekről származó barátaim azonban többnyire nem ismerik. De hogy kerül egy angol szó a magyar tájnyelvbe?

A Nyelv és Tudomány hírportál írása szerint eredetileg francia szóról beszélünk, amit több másnyelv is átvett, a magyarba pedig német közvetítéssel került. Érdekes módon, noha az irodalmi magyar nyelvben nem használjuk, egyes tájegységeken megragadt, és az eredeti jelentéséhez hasonlóan mi is mély, tűzálló lábas értelemben használjuk. Na és akkor most, hogy a nyelvtani csemege megvolt, lássuk magát a receptet!

Hozzávalók:

250 gramm kagylótészta

Oldalak: 1 2 3 4 5

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/5
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!