Életmód

A tökéletes főtt kukorica titka és még néhány recept erre a mennyei zöldségre

Mire figyelj a kukoricavásárlásnál?

Az édes és roppanós főtt kukoricát már a zöldségesnél gondosan meg kell válogatnod. Minőségének az egyik biztos ismérve az, hogy világos színű, nem annyira élénksárga – utóbbi sajnos lehet, hogy inkább takarmánykukorica, nem pedig csemege.

Ha a kukorica bajuszát megfogod, az semmiképpen sem lehet durva, száraz, hiszen ez azt jelenti, hogy már nem friss: ha az lenne, akkor zsenge, finom érintésű és nedves lenne a bajusz.

Ugyanez igaz a kukorica héjára, ami alá érdemes bekukkantanod. Amennyiben a szemek épek, nem színeződtek el, puhák és nyomás hatására fehér lé folyik ki belőlük, úgy a kukorica kiváló alapot jelent ahhoz, hogy mennyei fogásokat készíts belőle.

A tökéletes főtt kukorica

Utólag már tudom, mindig jóval többet főztem a kukoricát, mint kellett volna, amivel nem csak időt és energiát pazaroltam, hanem azt is elértem, hogy kevésbé ízes, és puha legyen a végeredmény. Néhány éve azonban a zöldségesünk elárulta az egyszerű trükköt, amit azóta mindig betartok, és még sosem főztem vele rossz kukoricát. Eszerint a kukoricát mindig annyi vízbe teszem, amennyi kényelmesen ellepi még hidegen, majd így forralom fel.

Amikor bugyog, a forrástól számítva kereken 10 percig főzöm fedő alatt. Ezután már lehet is tálalni.

Mindig mennyei! A főtt kukoricát a javaslatok szerint nem szabad főzés közben sózni, mert a szemek megkeményednek. Töredelmesen be kell vallanom, én főzés közben és utána is sózok, és nem érzek különbséget, de egy próbát érdemes tenned mindkét lehetőséggel. Nálunk magában, csipet sóval fogy tehát a kukorica, de sokan vannak, akik vajat tesznek rá sőt, a füstös ízek szerelmesei főzés előtt, vagy után kicsit megpirítják a csöves kukorica minden oldalát.

Grillezett kukorica

Habár a kukoricát a többség inkább főzni szereti, tökéletes alapanyag a grillezéshez is. Ehhez egy trükköt érdemes megfogadnod, mégpedig azt, hogy ne pucold meg teljesen a csöveket a grillezés előtt.

A héjakat ne tépkedd le, hanem csak fordítsd le a kukoricáról és a cső másik felén fogd össze őket, majd úgy vágd le, hogy kb. 5-6 centi megmaradjon.

Így könnyebb lesz forgatni, megfogni – ugyanezt a célt szolgálja a kukorica csutkája is, ami – ha elég nagy, héjak nélkül is teljesíti a rábízott feladatot.

A másik alternatíva, hogy egy nyársat tűzöl a kukorica csutkájába, és ennél fogva pörgeted akár a parázs fölött. A grillezést tekintve érdemes fűszerolajjal kenni a kukoricát, amíg sül. Kenőecset helyett használhatsz egy ág rozmaringot, és próbáld ki a chilit is, az ugyanis a kukoricához tökéletesen passzol.

VadimVasenin/depositphotos.com

Kukoricanyárs

A kukoricát nem csak magában húzhatod nyársra, ízletes finomságot készíthetsz belőle, ha felkarikázod a csöveket. 2-3 centi széles karikákra vágd a még nyers, héjától megszabadított kukoricát. Felváltva húzd a nyársra más zöldségekkel, gombákkal, majd folyamatosan pörgetve, fűszeres olajjal locsolva grillezd meg minden oldalát.

A kukoricát mindezek mellett akár héjában is megsütheted a rostélyon: áztasd be fél-egy órára a kukoricát a vízbe, így a levelek megszívják magukat és nem kapnak lángra. A parázs fölött, rendszeresen forgatva, kb. 20 perc alatt párolódik meg egy-egy cső. Ha van kedved a héjaktól való megszabadítás után még egy kicsit megpiríthatod a kukoricákat, így kellemes, füstös aromát kapnak.

VadimVasenin/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást