Titkos kamra nyílik a fáraó sírjából – De vajon mit rejteget?

Titkos kamra nyílik a fáraó sírjából – De vajon mit rejteget?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Titkos kamra nyílik a fáraó sírjából – De vajon mit rejteget?

Tutanhamon talán az egyik legismertebb fáraó, akiről szinte mindenkinek hihetetlen pompával elkészített arany halotti maszkja jut eszébe. De akkor mégis miért helyezték a gyermekkirályt egy szokatlanul kis méretű sírba? A kérdés már régóta foglalkoztatja a tudósokat, most pedig Nicholas Reeves, az Arizonai Egyetem tanára érdekes elmélettel állt elő.

További termeket rejthet a sír

Az elismert régész nemrég hozta nyilvánosságra elméletét. Mint mondja, Tutanhamon fáraó sírját nagy felbontású digitális képalkotó eljárással vizsgálta meg, és arra az eredményre jutott, hogy a sírból két, eddig feltáratlan járat vezet tovább. Ezek egyike szerinte egy egyiptomi sírkamrákban egyáltalán nem szokatlan raktárhelyiséghez vezet, a másik azonban talán sokkal érdekesebb titkokat rejthet: a régész szerint nem más, mint maga Nefertiti fekszik a fal mögött.

Hol nyugszik a szépséges királynő?

Nefertiti nevének jelentése „a szépség megérkezett”, és a mellszobráról ismert uralkodónőt valóban legendásan szépnek tartja a hagyomány. Azt azonban, hogy az egykori uralkodónőt hová temették, senki nem tudja – egyesek szerint a férje által alapított fővárosban, Amarnában helyezték nyugalomra, míg mások úgy vélik, holtteste már előkerült, és egy tisztázatlan azonosságú, a Királyok Völgyében megtalált múmiában sejtik a királynő földi maradványait.

Nicholas Reeves szerint azonban Nefertiti Tutanhamon sírja mögött nyugszik – pontosabban, az uralkodónő sírjának egy leválasztott részében alakították ki a 18 évesen elhunyt fáraó sírját, ezért olyan szokatlanul kicsi a mérete.

Reeves szerint az ő elméletét támasztja alá az is, hogy a fáraó sírjában az egyik falon régebbi szokásokra utaló festmények szerepelnek, mint a másik hármon, és hogy – szerinte – a legtöbb temetkezési kellék, így az egész világon ismertté vált arany halotti maszk is korábbi temetkezések újrahasznosított kelléke.

Ugyan az elméletet eddig nem sikerült igazolni, a nemzetközi sajtóban megszólaló régészek úgy nyilatkoznak: a felvetés megfontolásra érdemes, még ha szkeptikusak is azzal kapcsolatban, hogy valóban Nefertiti sírját rejti a kamra.

Nefertiti lehetett a híres fáraó anyja?

Mivel Nefertiti múmiáját máig nem találták meg – vagy nem tudhatják bizonyosan, hogy azt találták meg – így azt az elméletet sem sikerült igazolni, hogy ő lenne Tutanhamon anyja, de az egykori királyi család múmiáin elvégzett DNS-vizsgálatok azt mutatják, hogy ennek van valószínűsége.

Azt már sikerült kideríteni, hogy Akhenaten fáraó volt Tutanhamon apja, de az anyjáról még folynak a találgatások. 2010-ben II. Amenhotep fáraó sírjában megtalálták feleségének múmiáját, és a DNS-vizsgálat igazolta, hogy ő Akhenaten anyja, Tutanhamon apai nagyanyja. Egy másik múmiáról, amiről azt hitték, hogy Akhenaten egyik felesége lehetett, később kiderült, hogy nagyobb valószínűséggel Tutanhamon testvére volt.

2013-ban további vizsgálatok alapján arra következtetnek, hogy Nefertiti, Akhenaten első számú felesége lehetett a híres fáraó anyja, ugyanakkor a francia archeológus, Marc Gabolde szerint Nefertiti és Akhenaten nem csak házastársak, unokatestvérek is voltak. A bonyodalmas és szövevényes családi szálak felderítésében kétségtelenül sokat segítene, ha valóban Nefertiti holtteste feküdne Tutanhamon sírjának túloldalán, és ezt igazolni is tudnák.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!