„A” és „B” minőségű rizs, fényezett rizs
A boltokban kapható „A” és „B” minőségű rizs.
Az „A” jelzés azt jelenti, hogy 90% ép rizsszemet tartalmaz, a maradék 10% idegen anyag és rizstörmelék.
A „B” minőség esetén 80% az ép rizsszemek aránya, és 20% az idegen anyag és a rizstörmelék. A töredék szemekből több keményítő kerül a főzővízbe, ezért a rizspép ragadósabb lesz, és több tápanyag kárba vész a víz leöntésekor.
A fényezett rizs úgy készül, hogy a rizsszemeket glükózzal és talkummal fényezik, hogy ne tapadjanak össze és ne menjenek szét főzés közben.
Főzés
Ha köretet készítünk, személyenként 7 dkg rizst számoljunk. A rizst főzés előtt mossuk meg meleg vízben. Először forró olívaolajon egy kicsit pergessük át, majd öntsünk rá kétszeres mennyiségű vizet. Ízesítsük sóval és forraljuk fel, majd a legkisebb hőfokon, fedő alatt, időnként megkeverve 10-15 perc alatt főzzük meg.
A fűszerezést hagyjuk akkorra, amikor már puha a rizs. Szintén ízletes lesz a rizs, ha előzőleg hagymát dinsztelünk, majd a nyers rizst átforgatjuk benne. Kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük, sózzuk, és kevés keveréssel, letakarva a rizst puhára főzzük.
Egyéb praktikák
A barna rizshez 10 perccel több időt számoljunk. Utólag keverhetünk hozzá párolt borsót, gombát, padlizsánt, sárgarépát, darabolt csirkemellet.
Ha a zöldségeket és/vagy a húst elegyítjük a rizzsel, a tápanyagok jobban felszívódnak. Süthetünk rá sajtot, leönthetjük besamel mártással, fűszeres-sós joghurttal, majonézzel vagy egyéb szószokkal.
Ha általában kevés időnk jut a főzésre, akkor érdemes egy nagy adag rizst előre megfőzni, és kisebb adagokra osztva betenni a mélyhűtőbe. Rizottóhoz, gyümölcsrizshez, darált húsos töltelékekhez később még felhasználhatjuk.
Tálalás
A rizs megformázva nagyon jól mutat a tányéron. A tálkát vagy csészét, amelyet a formázáshoz kiválasztottunk, öblítsük ki. Ezután kanalazzuk bele a frissen főtt rizspépet, majd hagyjuk egy kicsit szobahőmérsékleten a rizsszemeket egybeállni, és a masszát dermedni.
Végül borítsuk ki a tányérra. A formázott rizs tetejét fűszernövényekkel, paradicsom- vagy uborkakarikákkal díszíthetjük.
Rizsfajták
Különböző rizses ételekhez különböző rizsfajták használata ajánlott.
A rizottóhoz közepes, ovális rizs, az Olaszországban termő arborio rizs való.
Az indiai ételek illatos basmati rizsből készülnek.
Az enyhén virág illatú jázmin rizst a thaiföldi ételekhez szokás adni.
A gömbölyű és ragadós rizs a tejberizs alapanyaga. A tejberizs főzésekor a tejhez mindig adjunk vizet is, és csak utólag tegyünk bele cukrot vagy mézet, hogy le ne égjen.
Tárolás és egyéb tippek
A tárolásra vonatkozó információkat leolvashatjuk a dobozra ragasztott címkéről. Általában a fehér rizs jól lezárva 2-3 évig is eláll. Megfőzve a hűtőben 4 napig megtartja a frissességét. A barna rizs hamarabb megromlik.
A rizs hamar leég, ezért a főzéséhez jó minőségű főzőedényt használjunk, és gyakran keverjük meg. Ha mégis leégne, az ép rizst szedjük át másik edénybe, és abban főzzük tovább.
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!