„A” és „B” minőségű rizs, fényezett rizs
A boltokban kapható „A” és „B” minőségű rizs.
Az „A” jelzés azt jelenti, hogy 90% ép rizsszemet tartalmaz, a maradék 10% idegen anyag és rizstörmelék.
A „B” minőség esetén 80% az ép rizsszemek aránya, és 20% az idegen anyag és a rizstörmelék. A töredék szemekből több keményítő kerül a főzővízbe, ezért a rizspép ragadósabb lesz, és több tápanyag kárba vész a víz leöntésekor.
A fényezett rizs úgy készül, hogy a rizsszemeket glükózzal és talkummal fényezik, hogy ne tapadjanak össze és ne menjenek szét főzés közben.
Főzés
Ha köretet készítünk, személyenként 7 dkg rizst számoljunk. A rizst főzés előtt mossuk meg meleg vízben. Először forró olívaolajon egy kicsit pergessük át, majd öntsünk rá kétszeres mennyiségű vizet. Ízesítsük sóval és forraljuk fel, majd a legkisebb hőfokon, fedő alatt, időnként megkeverve 10-15 perc alatt főzzük meg.
A fűszerezést hagyjuk akkorra, amikor már puha a rizs. Szintén ízletes lesz a rizs, ha előzőleg hagymát dinsztelünk, majd a nyers rizst átforgatjuk benne. Kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük, sózzuk, és kevés keveréssel, letakarva a rizst puhára főzzük.
Egyéb praktikák
A barna rizshez 10 perccel több időt számoljunk. Utólag keverhetünk hozzá párolt borsót, gombát, padlizsánt, sárgarépát, darabolt csirkemellet.
Ha a zöldségeket és/vagy a húst elegyítjük a rizzsel, a tápanyagok jobban felszívódnak. Süthetünk rá sajtot, leönthetjük besamel mártással, fűszeres-sós joghurttal, majonézzel vagy egyéb szószokkal.
Ha általában kevés időnk jut a főzésre, akkor érdemes egy nagy adag rizst előre megfőzni, és kisebb adagokra osztva betenni a mélyhűtőbe. Rizottóhoz, gyümölcsrizshez, darált húsos töltelékekhez később még felhasználhatjuk.
Tálalás
A rizs megformázva nagyon jól mutat a tányéron. A tálkát vagy csészét, amelyet a formázáshoz kiválasztottunk, öblítsük ki. Ezután kanalazzuk bele a frissen főtt rizspépet, majd hagyjuk egy kicsit szobahőmérsékleten a rizsszemeket egybeállni, és a masszát dermedni.
Végül borítsuk ki a tányérra. A formázott rizs tetejét fűszernövényekkel, paradicsom- vagy uborkakarikákkal díszíthetjük.
Rizsfajták
Különböző rizses ételekhez különböző rizsfajták használata ajánlott.
A rizottóhoz közepes, ovális rizs, az Olaszországban termő arborio rizs való.
Az indiai ételek illatos basmati rizsből készülnek.
Az enyhén virág illatú jázmin rizst a thaiföldi ételekhez szokás adni.
A gömbölyű és ragadós rizs a tejberizs alapanyaga. A tejberizs főzésekor a tejhez mindig adjunk vizet is, és csak utólag tegyünk bele cukrot vagy mézet, hogy le ne égjen.
Tárolás és egyéb tippek
A tárolásra vonatkozó információkat leolvashatjuk a dobozra ragasztott címkéről. Általában a fehér rizs jól lezárva 2-3 évig is eláll. Megfőzve a hűtőben 4 napig megtartja a frissességét. A barna rizs hamarabb megromlik.
A rizs hamar leég, ezért a főzéséhez jó minőségű főzőedényt használjunk, és gyakran keverjük meg. Ha mégis leégne, az ép rizst szedjük át másik edénybe, és abban főzzük tovább.