Tényleg olyan varázslatos Adaline élete? – filmkritika

Tényleg olyan varázslatos Adaline élete? – filmkritika

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Tényleg olyan varázslatos Adaline élete? – filmkritika

Milyen lehet örökre huszonkilenc évesnek lenni? Pláne egy nőnek. Egy ideig biztosan nagyon jó. Mondjuk úgy tíz-tizenöt évig. És utána? Mi történik, amikor kezd feltűnni a dolog másoknak is? Hogy felettünk nyomtalanul múlik el az idő. Amikor megöregszenek és meghalnak körülöttünk azok, akiket a világon a legjobban szeretünk?! Például a saját lányunk. És mi még mindig csak huszonkilenc évesek vagyunk… Örökre!

Ez a film alapkérdése:  milyen lenne, ha örökre fiatalok maradhatnánk. Mindenki vágyik rá. De, ha megtörténik a csoda – ráadásul csak velünk –, kiderül, hogy alapvető problémákba ütközünk. Például mit mondunk másoknak? Amikor már negyvenöt évesnek kellene lennünk, és továbbra sem nézünk ki harmincnál többnek. Hogy szeressünk meg új embereket?

Merjünk-e szeretni egyáltalán? Tudván, hogy újra és újra végig kell néznünk, ahogy a szerelmeink elmennek. Hányszor szakadjon meg a szív? Legjobb elmenekülni, elbújni, új személyazonosságot szerezni.

Pontosan ezt teszi főhősnőnk Adaline (Blake Lively) is. Miután balesetet szenved, majd villámcsapás éri és egészen egyszerűen megáll felette az idő, évszázados menekülésbe kezd. Fél, hogy titkát felfedik. Csupán egyetlen lánya tudja az igazat, aki szépen lassan nagymamakorúvá érik mellette. Adaline csak őt képes szeretni, senki mást.

A végzet elől azonban nem tud elszaladni. Minden törekvése ellenére találkozik egy férfival, Ellis-szsel (Michiel Huisman) és beleszeret. Ha pedig ez nem lenne elég, a múltból is felbukkan valaki, William (Harrison Ford), hogy végül teljesen összekuszálja a szálakat. Adaline-nak egy régi sebeket feltépő hétvége után, amit a szerelme szüleinél töltenek súlyos döntést kell hoznia…

A film alapötlete az idővel való játék, nem ismeretlen eleme a nagy hollywoodi szuperprodukcióknak. Itt van mindjárt Brad Pitt és Cate Blanchett főszereplésével a Benjamin Button különös élete. Igaz ott haladunk az időben (idősből lesz fiatal), ami Adaline esetében megáll. A főhősnőt megformáló Blake Lively – aki nem sokkal a forgatás befejezése után jelentette be, hogy várandós – nagy lehetőséget kapott a főszereppel.

Kiváló választás, mutatós, tehetséges színésznő. Ki is hozza a karakterből a benne rejlő lehetőségeket. Kell is, hiszen sok múlik rajta, akár a film sikere vagy bukása. Nem az ő hibája, hogy végül nem éltek a készítők a nagyszerű alapötlettel. Mintha kicsit elbagatellizálták volna a dolog jelentőségét, pedig a téma elgondolkodtató.

A fiatal rendező, Lee Toland Krieger egyébként jól nyúlt a sztorihoz, érdemes megjegyeznünk a nevét. Igazán látványos mozit hozott össze, talán idővel helye lesz a legnagyobbak között is. Ki kell emelni a film csodálatos képi világát, díszleteit is. Különösen a főszereplőnő kosztümjei, hajviselete marad meg az emberben, mintha Adaline már a XXI. századba csöppenve is megmaradt volna múlt századi nőnek, már ami a külsejét illeti.

Hogy ez tudatos volt-e a készítők részéről, nem tudom (valószínűleg igen), de működik. Átjön az érzés. A film férfi főszereplője, a holland származású Michiel Huisman is jó választás. Sármos, kissé visszafogott stílusa, jól illik Blake Livley-hoz, jól is játszik. A kémia abszolút működik közöttük. A színészt a Treme című sorozatból és a Trónok harcából ismerhetjük már, de azt hiszem igazán ezzel a filmmel lesz jól ismert az arca.

A másik férfi főszerepben Harrison Ford látható. A neve biztosan becsalogatja majd a nézőket a moziba, de ez a történet nem számít majd mérföldkőnek az életében, ahogy alakítása sem. Továbbra is Indiana Jonesként vagy a Star Wars Han Solojaként emlékezünk majd rá. Megint csak azt kell mondanom, hogy nem kizárólag az ő hibája.

Mintha a készítők egy jó kezdés és folytatás után, egyszer csak azt mondták volna, na jó, ebből ennyi elég, fejezzük be gyorsan, és menjünk már haza. Így viszont nem hiszem, hogy komoly Oscar-eső várható, ami nagy kár, mert benne volt a pakliban. Ettől függetlenül érdemes megnézni a filmet, mert nem csak egy látványos időutazás, de egy igen jó humorral megfűszerezett két órás kikapcsolódás vár ránk a moziban.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!