Tények és tévhitek a hajfestésről, amit ismerned kell

Tények és tévhitek a hajfestésről, amit ismerned kell

Címlap / Stílus / Haj / Tények és tévhitek a hajfestésről, amit ismerned kell

A nők hány százaléka dönt a festés mellett? A „leszívásnak” tényleg hajhullás lehet a vége? És mennyit kell várni két mázolás között, hogy a dolog minél egészségesebb legyen? Összegyűjtöttük a hajfestéssel kapcsolatos leggyakoribb tényeket és tévhiteket!

„A nők többsége a természetes hajszínét viseli”

Tévhit. Becslések szerint a nyugati társadalmak női népességének háromnegyede színezi vagy fest(et)i a haját, mert nem elégedett az eredeti árnyalattal. Vannak, akik a természet adta színhez nagyon hasonlót alkalmaznak a fényesebb, egységesebb, tündöklőbb hatás érdekében – náluk nem könnyű megállapítani a dolgot ránézésre.
A lényeg, hogy a hajfestést semmiképpen sem lehet afféle „úri murinak” tartani, hiszen roppant elterjedt.

„Az univerzális sampon festett hajra is jó”

Tévhit. Tényleg léteznek olyan samponok, amelyekre azt írják, hogy bármilyen vagy mindegyik hajtípusra jók – vigyázat, a „normál hajra” felirat nem ezt jelenti! –, festett tincsekre azonban mégis kifejezetten olyan készítményt érdemes választani, mely UV-szűrőt és minél több vitamint tartalmaz.
A szálaknak ugyanis kifogástalan állapotban kell lenniük ahhoz, hogy sokáig meg tudják őrizni a kívánt árnyalatot.

„A leszívás folyamata hajhullást eredményezhet”

Tévhit. A világosításhoz, illetve a korábbi árnyalat „eltüntetéséhez” alkalmazott leszívás régebben tényleg olyan vegyszerek alkalmazásával járt, amelyek irritálhatták a hajat és a fejbőrt. Ma azonban olyan termékekkel dolgoznak a szalonokban, hogy egészen biztosan nem kell ilyen problémával számolnod.
Arról nem is beszélve, hogy a haj ciklikusan nő, tehát egyetlen beavatkozástól semmiképpen sem következhet be maradandó károsodás – kivéve, persze, ha a hajhagymák sérülnek, de ahhoz extrém körülmények kellenek.

„Érdemes egy hónapot várni két festés között”

Tény. Ha gyorsan nő a hajad, akkor ez az egy hónap bizony soknak tűnhet, hiszen azt jelenti, hogy akár több centire látszanak az eredeti színű tövek. Mégsem ajánlott ennél gyakrabban festetni, mert a szálak és a fejből szeretnének regenerálódni.
A celebek gyakran nyilatkozzák ugyan, hogy akár kéthetente is mázolják a hajukat, ez azonban hosszú távon káros következményekkel járhat. A festések közötti időszakban frappáns megoldással varázsolhatsz magadnak olyan frizurát, hogy a lenövés ne látsszon.

„A környezettől is függ, meddig tart a szín”

Tény. A hajfestés eredményének tartóssága – talán meglepő módon – egy külső tényezőtől függ a leginkább: mégpedig az UV-sugárzástól. Tény, hogy a haj szerkezete alapvetően meghatározza a festék befogadásának és megtartásának folyamatát, mégis a napfény az, ami akár órák alatt is módosíthatja az árnyalatot.
Az ellene való védekezés – kalap, védő permet vagy egyéb kozmetikum formájában – nemcsak a nyári hónapokban fontos. Érdemes egész évben UV-védős sampont, balzsamot vagy hajformázó szert használnod.

„A hajfestékből érdemes a szemöldökre is kenni”

Tévhit. A mostani trend egyáltalán nem követeli meg a hajszínnel megegyező szemöldök-árnyalatot – a harmónia, persze, továbbra is elvárás. Itt viszont nem a színen van a hangsúly, hanem az összetételen: a hajfestékeket nem arra találták ki, hogy az arcodon használd őket.
A szemkörnyéki alkalmazás pedig különösen veszélyes lehet! Úgyhogy ha tartós szemöldökszínezésre vágysz, keress fel inkább egy profi szakembert. Az otthoni akciónak ugyanis allergiás reakció, nagyon szerencsétlen esetben pedig látáskárosodás is lehet a vége.

„Érdemes ugyanazon szín mellett kitartani”

Tévhit. Ha úgy érzed, hogy egy árnyalat tökéletesen passzol a stílusodhoz és az egyéniségedhez, bátran tarts ki mellette! Az évek múlásával azonban észre kell venned, hogy változol, ezért ne ragaszkodj fél életen keresztül egy színhez.
A bőrtónusod ugyanis alapjaiban határozza meg, milyen haj áll jól neked – és a kor előrehaladtával pont ez változik meg. Ha elbizonytalanodsz, menj el egy mesterfodrászhoz vagy stylist-hoz, aki segít megállapítani, most éppen mi a lehető legfantasztikusabb neked!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!