5 mindennapos szexista megnyilvánulás, ami mindkét nemnek árt

Sándor Alexandra
Írta: ,

Kutatások bizonyítják, hogy az emberek még akkor sem szúrják ki a szexista megszólalásokat és cselekedeteket, ha az orruk előtt történnek. A férfiakra és a nőkre egyaránt lesújtó viselkedésformák sajnos diszkriminációhoz vezetnek. Összeszedtük a leggyakoribbakat, és azt, hogy miként érdemes kezelned őket!

Kettős mérce a vonzerőben

Egész társadalmi hierarchiák léteznek a fejünkben, amelyek a nemiségen alapulnak. A külsővel, a vonzerővel és a szexualitással kapcsolatos normákat egyetlen mondatban meg lehet fogalmazni: a kelendő pasi csődör, a kívánatos csaj pedig ribanc.

Ennek lelki háttere, hogy a férfi behatol, a nő pedig beenged – „nyilván” csak az utóbbi járhat egyfajta szennyeződéssel. Amennyiben ilyen beszólással találkozol, eldöntheted: egyszerűen elhatárolod magad a közlő féltől, vagy pedig kiállsz a címzett mellett. 
 
De mindvégig tartsd szem előtt, hogy a sarkosan kritizáló ember világnézetét nem változtathatod meg. Sőt, nála valószínűleg a szajha kategória része leszel…
A jóindulatú szexizmus

Az udvariasság fantasztikusan gáláns dolog, és nemcsak annak esik jól, aki részesül benne, hanem annak is, aki felajánlja. 

Nőként azonban gyakran találkozhatsz olyan megnyilvánulásokkal, amelyek kétségbe vonják bizonyos készségeidet és képességeidet – magyarul azért csinálják meg a férfiak helyetted, mert téged képtelennek tartanak rá.
 
Nem szabad viszont megfeledkezni arról sem, hogy erre a hölgyek félig tudatosan hasonló módon reagálnak: például kiveszik a párjuk kezéből a tisztába tevésre váró gyermeket, mondván, hogy az apuka úgysem alkalmas egy profi pelenkacserére. 
 
Ha nem szereted az ilyen megnyilvánulásokat, először a közvetlen környezetedben „tegyél rendet”: kedvesen megköszönve utasítsd vissza, hogy leparkoljanak helyetted, és cserébe ne félj átengedni a párodnak, hogy megfőzzön egy ebédet!

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019