A jegygyűrű – babonák, érdekességek, szimbólumok

A jegygyűrű – babonák, érdekességek, szimbólumok

Címlap / Szerelem / Esküvő / A jegygyűrű – babonák, érdekességek, szimbólumok

Balassi Bálint így beszél a jegygyűrűről: „Mihelyt ez gyűrűt foglalták összve, Nincs sehol vége, Legyen így vég nélkül hozzám a szerelme…”

A jegygyűrű eredete

Egyiptomban egy fáraó adott először kedvesének karikát formázó gyűrűt, mivel az egyiptomi kultúrában kör az örökkévalóságot jelképezte. Innen került Rómába ez a szokás. A rómaiaknál az eljegyzési gyűrű eleinte kenderből készült, de ezt folyamatosan cserélni kellet.
Később tartósabb anyagból, elefántcsontból, majd vasból készítették. Ez a gyűrű a birtoklásra utalt, hogy a férj birtokolja a feleséget. A harmadik században felváltotta a vasgyűrűt az arany és ezüst. Az ékszer ígéretként, zálogként szolgált, hogy a vőlegény nem áll el szándékától.

Szimbólum, szokások és érdekességek

A jegygyűrű megszakítás nélküli kör, nincs eleje, nincs vége. Ezért lett a végtelen hűség, a soha el nem múló szerelem szimbóluma. Eredete világi jellegű. Eleinte csak a menyasszony kapott gyűrűt, majd a 13. századtól mindkét házasfél viselte.
A jegygyűrűt a bal kéz gyűrűsujján viselik, mivel ez az ujj képviseli a szívet. Érdekesség, hogy egyedül Magyarországon viselik a jobb kéz gyűrűsujján a jegygyűrűt. Másik érdekesség, hogy a velencei dózse a tengerbe dobott egy jegygyűrűt, ezzel jelképezte a város és az Adria jegyességét.

Az eljegyzési gyűrű

Nem azonos a jegygyűrűvel. Ez egy drágakővel díszített gyűrű – más néven szoliter – melyet a vőlegény egyedül vásárol meg, majd ezzel kéri meg jövendőbelije kezét, miután a lány édesapja megadta rá az engedélyt.
Ezt követi a jegyben járás, majd az esküvő, melyhez a jegygyűrűt együtt választják ki a házasulandók.

Magyar szokások

Magyarországon a jegygyűrű viselési szokásainak története a 19. századba nyúlnak vissza. Ez idő tájt szorult ki a jegykendő, mint szokásos jegyajándék. A 20. században az ,ajándék gyűrűk’ lettek az érzelmek kifejezői. Egy lány egyszerre több ,ajándék gyűrűt’ is hordhatott, különböző udvarlóktól.
Ezt váltotta fel a komoly udvarlótól kapott aranygyűrű, majd az ,esküvőgyűrű’, mely csak a templomi házasságkötéskor került az ujjra. Manapság a gyakorlat az, hogy a férfi három gyűrűt vásárol, két karikagyűrűt és egy kísérő gyűrűt.

A házasság

Mindig azt hittem, hogy az anyakönyvvezető által szolgáltatott állami ceremónia része a gyűrűhúzás. Nos, ez nem így van. Gyűrű nélkül is összeadják a házasulandókat. A házasság lényegét tekintve is tévúton jártam, ahogy szerintem sokan mások is. A házasság lényege nem csak a szerelem, hanem a szilárd elköteleződés, a biztos érzelmi háttér megadása és a feltétlen bizalom.
Ez alapján azt hihetnénk, hogy a házasság az örök divat kategóriájába tartozik. Mégis tavaly csak 36 ezer körüli volt a házasságkötések száma, míg 1975-ben 103 ezer. Nem csak a házasságkötést, hanem a házasságot, és a jegygyűrű viselését is egyre kevesebb ember vállalja fel. Ami nagy hiba.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!