Szerelem, élet és házimunka – hogyan tarts egyensúlyt?

Szerelem, élet és házimunka – hogyan tarts egyensúlyt?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Szerelem, élet és házimunka – hogyan tarts egyensúlyt?

Egy EU-szerte végzett felmérés szerint a nők még mindig vállukon cipelik a házimunka legnagyobb részét, még akkor is, ha mindkét fél dolgozik.

Nagyon kevés pár osztja meg a feladatokat egyenlő arányban. A házimunka nem egyenlő megosztása miatt sok nő úgy érzi nem szeretik és gyakran dühöt vált ki belőlük. Viszont ezt a férfiak nem értik meg. Néhány egyszerű stratégiával azonban el lehet kerülni a takarítás, vasalás és egyéb házimunkák miatt folyó állandó civakodást és visszaállítani az egyensúlyt a szerelembe, az életbe és a házimunkába.

Tipikus jelenet:

Mindketten dolgoznak, stressz alatt vannak, este kimerülten érkeznek haza. Cipőiket a sarokba dobják, magukat pedig a kanapéra. Amikor már halomban áll a szennyes és zavaró a meg nem vetett ágy látványa, általában a nő az, aki feláll a kanapéról és megragadja a portörlőt, a vasalót vagy a paplant, míg a férfi ülve marad.

Házimunka: takarítás munka után

A nők többsége még napjainkban is egyedül végzi a házimunka nagy részét. Az EU-szerte végzett felmérés szerint a fizetett munkaidőt és házimunkával töltött időt összeadva, a nők munkanapja hosszabb, mint a férfiaké.

Az olasz és lengyel nők hosszú órákat dolgoznak, plusz napi 4 óra házimunka. Őket csak az észt nők múlják felül, akik naponta több, mint 4 órát töltenek házimunkával – a férfiak közreműködése elenyésző, szinte nulla. Norvégiában és Svédországban a munkamegosztása szinte egyenlő.

Amikor a rendetlenség már nem nyerő

Néha a házimunka miatt kialakuló viták a párkapcsolat rovására mehetnek. A munkán kívül még egy kemény üzletasszony is tudat alatt érzi, hogy felelősséggel tartozik a házimunkaért, akármilyen emancipált is legyen.

Egy nő akkor tölti ki dühét, amikor a frusztráció felerősödik benne és ilyenkor vádolni kezd. Ekkor a viták első számú témájává válik a házimunka megosztása.

Annak ellenére, hogy létezik néhány javíthatatlan példány, a legtöbb férfi nem az idejétmúlt férfi-női szereposztás miatt tartózkodik a házimunkától, hanem mert teljesen másként fogja fel a tisztaság és a rend fogalmát.

Amikor a rendtelensége még megnyerő volt

Csak emlékezz vissza, milyen volt a legénylakása, amikor először láttad. Akkor még viccesnek találtad, sőt egyenesen megnyerőnek. Ma a rendetlensége az agyadra megy. Egy nő soha sem lakna együtt egy másik nővel, akit túl rendetlennek tart. De egy baráttal vagy férjjel kivételt tesznek a szerelem kedvéért és azt hiszik képesek belenyugodni a férfi rendetlenségébe és próbálják meggyőzni magukat, hogy a pasi változni fog.

Természetesen, ez az eszménykép, ez az elképzelt, csodálatos változás soha sem válik valóra. Az állandó panaszszavak a rendetlenségéről, a férfit a saját anyja nyaggatására emlékezteti. Ezért ilyenkor egy gyerekes, makacs viselkedést ölt magára, így a kapcsolat zsákutcába fut és állandó viták jelentkeznek.

Soha nem takarít, tehát nem szeret

A nők esetében az elégedetlenség mélyebb dolgokat jelent, mint elégedetlenség a plusz feladatokkal. Egy mélyen gyökerező pánik jelentkezhet, nem akarnak olyanná váljanak, mint a mamájuk és megpróbálnak felérni a feladathoz, hogy megőrizzék egy erős, független nő imázsát, akinek saját karriere és tervei vannak az életben.

Ráadásul, a házimunka végzése még mindig alacsony rangú munkának számít. Akik megengedhetik maguknak házvezetőnőt vagy bejárónőt tartanak. Gyakran, a magányosan, házimunkával töltött órák alatt a nők úgy érzik párjuk nem tiszteli és becsüli őket. Amikor a férfit illető elvárt változásra nem kerül sor, a nő csalódottsága olyan nagy, hogy ezt úgy értelmezi, a férje már nem szereti.

A nyitott beszélgetés megoldja a vitákat

Ez teljesen világos: ahhoz, hogy egy párkapcsolat működjön, a párnak akarnia kell az őszinte beszélgetéseket és megpróbálnia közös nevezőre jutni. Minden házastárs találhat olyan megoldást, mely mindkettejük számára megfelelő. Egyesek meghatározzák, hogy melyik héten ki végzi a házimunkát, míg mások egymás között osztják meg a feladatokat.

De mi van akkor, ha a partner nem akar együttműködni?

A legjobb az lenne, ha ilyen esetben a nő sztrájkolna és nem csinálna többé semmit. De sajnos a férfiak többsége csak hónapok után venné észre, hogy már nincs egy tiszta ruhája se, vagy már őt is zavarja a rendetlenség. Persze ilyenkorra a legtöbb nő már bedobta a törölközőt.

A finomabb módszer: Dicsérd meg minden mozdulatát, mellyel hozzájárult a házimunkához, legyen az egy olyan csekélység, hogy levitte a szemetet. Így a munka megosztása pozitív élménnyé válik, de időbe telik, amíg eléred a kívánt hatást.

Szerelem és házimunka: Alkudozás a legjobb munkamegosztás felett lépésről lépésre

1. Kinek mi a szerepe:
Írjátok le együtt milyen feladatokat tartalmaz a ház rendben tartása és ki végzi el őket. Itt fény derül azokra a feladatokra, melyeket a férfi végez. Például, az autó karbantartása és minden csináld magad feladat.

2. Méltányos munkamegosztás:
Ha nem tartod egyformának a munkák megosztását, próbálj megoldást találni rá.

3. Állíts mércét:
Ne csak azt beszéljétek meg mit kell tenni, hanem azt is hogyan. Ne csak egyikőtök határozza meg a dolgokat, hanem közösen egyezzetek meg mindenről: mikor kell a konyhát, a fürdőszobát kitakarítani, az ágyat elrendezni, stb. Mindkettőtöknek engedni kell!

4. Adj időt:
Adj magatoknak elegendő időt, hogy belejöjjetek a megállapított rutinba, és ne felejtsd el, hogy akkor sincs baj, ha hibáztok. Ha párod elfelejtett bevásárolni, ne ugorj azonnal a nyakának. Ne feledd, hogy mindenhez idő kell és gyakorlás.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást