Van egy ország, ahol kötelező kedvesnek lenni

Van egy ország, ahol kötelező kedvesnek lenni

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Van egy ország, ahol kötelező kedvesnek lenni

„Amíg vártam, hogy felszállhassak a New Yorkból Dakarba tartó gépre, egy színes ruhákat és rikító fejfedőt viselő nő lépett hozzám a reptéren, és megkérdezte, használhatja-e a mobiltelefonomat. Miközben zavartan mosolyogtam, és habozva azon tűnődtem, milyen furcsa dolog ilyesmit kérni egy idegentől, egy hasonló ruházatot viselő nő lépett mellénk, és mindenféle teketóriázás nélkül átnyújtotta a mobiltelefonját.

Az ehhez hasonló tapasztalatok az egész szenegáli utamat végigkísérték, és gyorsan rájöttem, hogy nem szokatlan vagy különös kérésekbe futok bele. Ez volt a találkozásom teraangával” – írja Colette Colman, a BBC szerzője egy beszámolójában.

Szenegál a „Teraanga földjeként” ismert. Az útikalauzok gyakran vendéglátásként fordítják ezt a wolof szót, de ez egy elég laza fordítás – mondta Pierre Thiam, szenegáli séf és a New York-i Teranga étterem társalapítója. „Ez valójában sokkal összetettebb ennél. Ez egy életmód. ”

Szenegál
istockphoto

„Látogatóként gyorsan észrevettem, hogy ez az érték a szenegáli mindennapi élet számos aspektusát áthatja” – írja Coleman.

„A teraanga hangsúlyozza a szellem nagylelkűségét és az anyagi javak megosztását minden találkozás során – akár idegenekkel is.

Ez egy olyan kultúrát épít, amelyben nincs „más”. Azáltal, hogy így adunk mindenkinek, nemzetiségtől, vallástól vagy osztálytól függetlenül, erősödik az érzés, hogy mindenkit szívesen látnak és mindenki biztonságban van.”

A szerző beszámol arról is, hogy amikor szenegáli munkája során a kollégáival ebédelni ment, milyen meglepő természetességgel tolták felé a zöldséges tálakat, tudván, hogy vegetariánus, és mennyire váratlanul érte, amikor a strandon vadidegen gyerekek a legnagyobb természetességgel ugrottak a karjaiba egy-egy erősebb hullám elől. Ekkor tudatosult benne, mekkora különbséget jelent abban a szellemben nevelkedni, hogy bárkihez, akár idegenekhez is fordulhatunk segítségért, mert tárt karokra találunk.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást