Ha a svéd húsgolyóra, a H&M-re vagy az Ikeára gondolunk, akkor máris bátran kijelenthetjük, hogy sokat köszönhetünk a skandináv országnak. Sok területen büszkélkedhetnek remek találmányokkal, és a konyhában is rengeteg tippet elleshetünk tőlük, például azt, hogyan süssük meg életünk legfinomabb édesburgonyáját.
Miért jobb, mint más sült burgonya?
Nem másról, mint a hasselback édesburgonyáról van szó, aminek a hagyományos krumpliból készült változatát talán már te is kóstoltad. A titka, amitől eredeti svéd receptté válik, az elkészítése, amelynek eredményeként a krumpli kívül ropogós lesz, mint a friss hasábburgonya vagy chipsburgonya, belül pedig krémes, mint a püré.
Ezért válaszd az édesburgonyát a hagyományos helyett
Az édesburgonyából készült verzió még jobb, mint a hagyományos, mert amellett, hogy elképesztően finom, abszolút egészséges. Ez pedig annak köszönhető, hogy az édesburgonya egy igazi szuperzöldség. Számos, a szervezetünk számára előnyös tulajdonsággal rendelkezik:
- Támogatja a keringést: az édesburgonyában található B6 vitaminnak köszönhetően csökkenti a homocisztein szintjét a szervezetben, ami sok más krónikus betegség mellett a szívrohammal is összefüggésbe hozható.
- Csökkenti a stresszt: kitűnő magnéziumforrás, aminek köszönhetően oldja a stresszt és segíti a kikapcsolódást, a bevitelének növelése pedig már csak azért is olyan fontos, mert tudományos kutatások szerint a lakosság nagyjából 80%-a magnéziumhiányos.
- Megőrzi a csontok egészségét: az édesburgonya D-vitamint is tartalmaz, ami elengedhetetlen a csontok egészségéhez, valamint az idegek, a bőr és a fogak megfelelő állapotához.
- Kitűnő C-vitamin forrás: Az édesburgonya élénk színű gumói sok C-vitamint tartalmaznak, így az immunrendszer egészséges működéséhez is hozzájárul, de az emésztés és a vérsejtképződés normál folyamataiért is felel.
- Tartós energiát biztosít: az édesburgonya lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz, ennek köszönhetően pedig nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, sokáig jóllakottság érzést biztosít és órákon át kellően energizál.
- Kitűnő antioxidáns-forrás: ahogy azt már az édesburgonya élénk narancssárga belseje is jelzi, tele van béta-karotinnal, ami rendkívül fontos antioxidáns, és az A-vitamin nélkülözhetetlen provitaminja. Így a látás egészségének fenntartásában és a sejtek öregedésének lassításában is szerepe van.
- Segíti a sebgyógyulást: az édesburgonya aktívan támogatja a fibrinogének képzését a szervezetben, aminek kiemelkedően fontos szerepe van a véralvadásban, ugyanis a vérben található fibrinek fibrinogénné alakulásával képesek lezáródni a sebek.
Így készíts egyszerű zöldmártásos hasselback édesburgonyát
Hozzávalók két személyre:
- 4 kisebb méretű édesburgonya
- olívaolaj
- só
- bors
- reszelt parmezán (vegán változtban parmezán ízű növényi sajthelyttesítő)
- 1 kis csokor bazsalikom
- 1 kis csokor petrezselyem
- ½ gerezd fokhagyma
- néhány csepp citromlé
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
2. Mosd meg alaposan az édesburgonyát, vegyél elő egy fakanalat, majd kb. 3 mm-enként vágd be legyezőszerűen úgy, hogy a már bevágott részeket a fakanálra tekered. Ismételd meg ugyanezt a mozdulatsort mindegyik édesburgonyánál.
3. Keverd össze a sót, a borsot és az olívaolajat, majd kend meg vele az édesburgonyákat.
4. Helyezd az édesburgonyákat az előmelegített sütőbe, és alsó-felső sütésen süsd körülbelül 40 percig. Ha puha, szórd meg a reszelt parmezánnal, és süsd további 5-10 percig.
5. A zöldmártáshoz a bazsalikomot, a petrezselymet, a fokhagymát és az olívaolajat rakd turmixgépbe, turmixold össze, majd ízlés szerint sózd, borsozd, és add hozzá a citromlevet.
6. Öntsd le a zöldmártással a friss, gőzölgő édesburgonyát, és máris kész az ínycsiklandó hasselback édesburgonya.
Jó étvágyat!