Arc / Stílus

Sminksuli: 5 tusvonal ív – neked melyik állna a legjobban?

Sminksuli: 5 tusvonal ív – neked melyik állna a legjobban?

Van egy visszatérő kérdés, ami minden sminkoktatásomon elhangzik: “Meg tudnád mutatni, hogyan húzzak magamnak tusvonalat?”. Sokan bajlódnak vele, de én úgy gondolom, hogy minden szemformán meg lehet csinálni gyönyörűen. Ami fontos, hogy tisztában legyünk a saját szemformánkkal és hogy ahhoz melyik ív a legelőnyösebb. Ebben a cikkben 5 különböző típust fogok megmutatni és arra is kitérek majd mindegyiknél, hogy milyen szemformához ajánlom elsősorban.  Ha ezután is úgy érzitek, hogy személyre szóló tanácsra vágytok, keressetek bátran:

Facebook: juliakardomakeup
Instagram: julcsakardos

Rövid, felfelé ívelő

Ezt a formát lefelé ívelő szemformához ajánlom, tehát abban az esetben, ha a szem külső sarka lejjebb helyezkedik el, mint a belső.

Ennél a formánál a cél, hogy a smink optikailag felfelé billentse a szem külső sarkát, ezért a tusvonal szárny részét nem a megszokott helyre festem.

Lássuk lépésről-lépésre!

Így készítsd el

Először is az anyaghasználattal kapcsolatban lennének tanácsaim: én a gél állagú tusokat szeretem leginkább, mivel ezeket könnyű javítani, tartósak és sokkal lassabban fogynak ki, mint a folyékony változatok. Mindenképp érdemes beszerezni egy tusecsetet, higgyétek el óriási segítség.

A jobb felső sarokban látható MAC 266-os ecset az én kedvencem, de minden márkánál találtok hasonlót. Használat után mindig mossátok ki a gélt az ecsetből, ehhez lehet kapni speciális ecsetmosó folyadékot, de a patikai sebbenzin is tökéletes.

Térjünk rá a formára. A szárny részt általában az utolsó szempillától indítom és az alsó vízvonal meghosszabbítását képzelem el, de ahogy az első képen is látszik, ezúttal hamarabb fejezem be a felső vonalat, nem ér el az utolsó pilláig. Igyekszem felfelé ívelve megrajzolni az ecset segítségével, szigorúan nyitott szemmel! Nézek egyenesen a tükörbe és a pillatőtől kifelé haladva húzom meg a vonalat.

Ezután folytatom a pillatőben, ezzel el is készül egy vékony, visszafogott tusvonal. Akinek így tetszik az el is készült, én szeretem hangsúlyosabbra festeni, ezért elkezdem vastagítani a külső részen. A szárny rész végétől befelé haladva használom az ecsetet. A bal alsó sarokban látható fázisnál is meg lehet állni – ez fogja leginkább felfelé billenteni a szemeket – de ha egyenletes vastagságot szeretnénk, akkor a belső felét is ki kell egészítenünk. A belső sarok felé haladva megfordítom a ferde ecsetet, tehát a hosszabb vége néz a szemzug felé.

Csak a szem külső felén

Ez a variáció közel ülő szemen mutat a legjobban, mivel optikailag távolítja egymástól a szemeket.

Nem is igazán vonalnak nevezném, mivel szépen el van füstölve.

A jó hír az, hogy ezt fekete szemhéjpúderrel fogjuk elkészíteni, amivel könnyebb bánni mint a tusokkal, viszont a szép átmenet elkészítéséhez kell egy kis türelem.

Így készítsd el

Első lépésként most is a szárny részt rajzolom meg, kicsit laposabban/egyenesebben, mint az előző ívnél. A bal felső képen láthatjátok, hogy az alsó vízvonal meghosszabbítása az én esetemben meredekebben ívelne felfelé, de most nem az optikai emelés, hanem inkább a vízszintes távolítás a cél.

A második lépés a külső rész kitöltése, itt fontos, hogy maximum a pillasor közepéig fessetek, hiszen a belső részeket nem szeretnénk kiemelni. Amikor kész a forma, előveszek egy fülpiszkálót és apró mozdulatokkal elkezdem felfelé satírozni.

Egy kis satírozás után újra az ecsethez nyúlok, felviszek egy második réteg fekete szemhéjpúdert a pillatőbe, majd újra satírozok. Addig ismétlem ezeket a lépéseket, amíg szép egyenletes átmenetet érek el.

Végül megigazítom a szárny alsó ívét egy kis sminklemosóval és egy tiszta, apró fejű ecsettel. Minden esetben így javítok, nekem nagyon bevált: A micellás vízből pár cseppet öntök egy zsepire, végighúzom rajta az ecset fejét, majd óvatosan elkezdem törölni vele a hibás részeket.

Vastag, középen íves

Adele kedvence ez a középen vastagabb, látványos tusvonal, ami gyönyörűen kerekíti a szemet.

A szárny része nem domináns, kifejezetten rövid, ezért optikai emelésre nem alkalmas, viszont aki tágra nyílt, baba szemeket szeretne, az feltétlenül tanulja meg.

Ehhez ismét a gél állagú tust és a ferde ecsetet fogom használni, lássuk a lépéseket!

Így készítsd el

Mivel ennek az ívnek a közepe a legvastagabb, ezért elsőként nyitott szemmel bejelölöm a legmagasabb pontot (lásd bal felső sarok).

Ezután behúzom a vonalat egészen a belső szemzugig (emiatt közel ülő szemű hölgyeknek nem ajánlom), a legvékonyabb részt már az ecset hegyével húzom. A külső szekciót is megfestem az utolsó szempilláig, ezután következhet a szárny. Ez a középső részekhez képest vékonyka és lejjebb helyezkedik el, de vigyázat!

Ne csináljatok hosszú, szomorú ívet, lásd itt.

Ha nem sikerül elsőre akkor sem kell megijedni, elő a sminklemosóval ahogy az előbb tanultuk. Az óriási kerek szemek érdekében a vízvonalamat is kiemelem egy testszínű ceruzával, az én kedvencem: MAC – Chromagraphic Pencil – NC15/NW20.

Egyenes irányú, dupla

Ez a hamisítatlan macskás tusvonal, ami mandula vágású és kerek szemeken mutat a legjobban.

Látványos és nagyon nőies, érdemes nude ajkakkal párosítani, ahogy Emily Ratajkowski is teszi.

Kicsi szemű hölgyeknek nem ajánlom, mert a feketével kifestett vízvonal tovább szűkíti a formát.

Így készítsd el

Ezt a típust érdemes az alsó szekcióval kezdeni, mivel a szárny rész az alsó pillasor tökéletes folytatása kell hogy legyen. Az első képen láthatjátok, hogy a külső sarokban kezdek, eldöntöm a vastagságot, majd azt folytatom kifelé.

Ezután fordítok az ecseten (a hosszabb része néz a belső csücsök felé) és haladok befelé, miközben figyelek rá, hogy mindenhol egyenletes fekete legyen a vonal és a pillák közé is kerüljön anyag.

A vízvonalat is a géles tussal festem meg, imádom mert nagyon tartós. Ezután következhet a felső vonal, amit először csak a pillák tövében húzok meg, majd az ecset hegyével szépen körbe kontúrozom a belső könnycsatornát. Közel ülő szeműek semmiképp se tegyék, maradjanak az első két variációnál!

Az utolsó lépés a felső rész vastagságának kialakítása, ez ízlés szerint sokféle lehet, én a külső kétharmadot szeretem picit vastagabbra festeni, mint az alsó pillatőben.

Trükkös forma rejtett szemhéjhoz

Rengeteg gyönyörű nőnek van rejtett szemhéja, például Jennifer Lawrencenek is. Sokan azt hiszik, hogy ez a forma nem alkalmas tusvonal húzásra, ezért nem is próbálkoznak vele, pedig igen is lehetséges!

Picit trükközni kell az ívvel és csukott szemmel nem lesz olyan egyenletesen vékonyodó, mint az eddigi típusoknál, de nyitott szemmel ugyanolyan szépen mutat.

Lássuk lépésről-lépésre!

Így készítsd el

Ebben az esetben egészen az alsó vízvonal szélétől indulunk, meredeken felfelé, ahogy a bal felső sarokban látjátok. Ezután jöhet a pillatő kifestése, fontos hogy a lehető legvékonyabban. Ízlés szerint addig hozzátok be a belső szemzug felé, amennyire szeretnétek, az elv ugyan az mint eddig: közel ülő szemnél nem húzzuk be, távol ülő szemnél viszont egészen a könnycsatornáig.

Itt következik a trükk, nyitott szemmel megrajzoljuk a szárny részt. Nekem ugyan nincsen rejtett szemhéjam, de a képen biztosan látjátok, de a szárny külső sarkától befelé teljesen egyenes a felső vonal.

Középen, a jobb oldali képen mutatom, hogy ez csukott szemmel hogyan is néz ki. Tulajdonképpen egy kis rombuszt rajzoltunk. Innentől kezdve nincs más dolgunk, mint kitölteni a formát feketével és megnézni nyitott szemmel, hogy a rombusz sarka szépen folytatódik-e a pillatőbe rajzolt vonallal.

Ennyi az egész, bárki meg tudja csinálni egy jó ecsettel és némi gyakorlással. Remélem most sokaknak adtam reményt és ki fogjátok próbálni. Hajrá lányok!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást