Háztartás / Otthon

Egészségügyi problémát okozhat, ha ritkábban mosod ki az ágyneműdet

Egészségügyi problémát okozhat, ha ritkábban mosod ki az ágyneműdet

Noha a szakértők legalább hetente egyszer javasolják a lepedők mosását, ezt a javaslatot nem mindenki veszi magára. A Coyuchi lakástextil-társaság felmérése szerint a kutatásukban részt vevők 44%-a mindössze havonta egyszer vagy kétszer mossa ki a lepedőjét. Egy másik felmérés, amelyet a Matrac Advisor készített, megállapította, hogy a felmérésben részt vevők kb. 25 napot vártak, mielőtt lecserélték a lepedőjüket – 18 nappal többet, mint amennyit ajánlott lenne.

Így mosd!


EdZbarzhyvetsky/depositphotos.com

Most, hogy megbeszéltük, milyen fontos hetente egyszer kimosni a lepedődet, beszéljünk arról is, hogy hogyan mosd! Első lépésként nézd meg a címkét, és győződj meg róla, hogy mi a legmagasabb mosási hőmérséklet, amit a lepedő még kibír. Minél melegebb a víz, annál valószínűbb, hogy megöli a legtöbb baktériumot, eltávolítja a atkákat és megakadályozza, hogy pollen tapadjon a szövethez, ami különösen akkor fontos, ha allergiád van – állítja a Journal of Allergy & Clinical Immunology kutatása.

Dr. Madan hipoallergén tisztítószer használatát javasolja, és Dr. Zeichner azt is javasolja, hogy válassz illatmentes mosószert, és azt is csak az ajánlott adagban használd.

„Ha a javasoltnál nagyobb adagot használsz, a mosószer molekulái lerakódhatnak a szövetszálak közé. Ha ilyen lerakódásoknak teszed ki a bőrödet, allergiás reakciók léphetnek fel.”

A több nem jobb, ha a takarításról beszélünk: a szakértők szerint a kulcs inkább a rendszerességen van.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást