8 jel, hogy valakinek szimpatikus vagy

8 jel, hogy valakinek szimpatikus vagy

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 8 jel, hogy valakinek szimpatikus vagy

A szimpátiát általában könnyebb tettetni és leplezni is, mint a hazugságot. Mégis vannak egyértelmű jelei, például ha a mosoly nemcsak a száj szegletében, hanem a szemekben is megcsillan. Viszont akadnak nehezebben értelmezhető megnyilvánulások is, amelyek félreérthetőek lehetnek, mert bizonyos helyzetekben negatív érzéseket és szándékokat fejezhetnek ki. Cikkünkben összeszedtük a biztató és elbizonytalanító jelzéseket is.

Mosoly

Az örömet kifejező mosoly az alapérzelmek közé tartozik. A világon mindenütt úgy ismerik ezt a jelet, hogy jószándékot, barátságosságot fejez ki.
Az őszinte mosoly a szélesre húzódó, felfelé ívelő szájjal azonosítható, és közben a szemek összeszűkülnek, mert működésbe lépnek a szem körüli nevetőizmok is.
Ha a rokonszenv nem őszinte, a mosoly akkor is eljátszható.

Közvetlen szemkontaktus

A szemkontaktus két ember között a lélek kapuja. A tekintetek távolsága és időtartama hosszabb, mint általában a társas érintkezésben. A felek már a találkozáskor tekintetük összevillanásával és mosollyal üdvözlik egymást.
A szemkontaktus nemcsak vonzalmat, hanem agressziót is kifejezhet.

Lágy hang

A barátságos, lágy hang a legtöbb emberben jóérzést kelt.

Az egyénre jellemző hangszínnél mélyebb, nyugodtabb hang jelzi, hogy nem kell félni, nincs veszély, itt barátjára lelhet a másik fél.
Az egyébként is lágy hangzású, mély hangon beszélő emberek megnyugtatóan hatnak azokra, akik lelki problémákkal küszködnek.

Kitágult pupillák

A pupillatágulás önkéntelenül adott válasz a pozitív érzésekre. Megfigyelhető jószándék, kedvesség, vonzódás tapasztalásakor.
A pupillák sóvárgás, meglepetés vagy félelem hatására is kitágulnak.

Testtartás

A testbeszédben háromféle alap-testtartás létezik: az én-tartás (az egyik fél felsőteste előredől, ettől a másik hátrahőköl), az egyenes-semleges tartás, valamint a te-tartás (az én-tartás ellentéte). A szimpátia jele az egyenes testtartás, amikor a felek egyenrangúak, nyitott szívvel, tárt karokkal közelednek egymás felé, és beszélgetés közben tenyerüket nem tartják lefelé, és nem mutatják az elzárkózás jeleit.
Negatív érzelmek elzárkózó magatartást idéznek elő: a másik fél visszavonul, hátradől, esetleg még a karjait is összefonja, lábait pedig a térd vagy a boka szintjén keresztezi.
Ellenszenves ember közeledésekor az elhúzódó fél intim zónája takarásba kerül.

Testkontaktus

A testkontaktus a legelemibb társas jelzés. A szimpátia gyakori jele a testkontaktus. A másik személy felsőkarjának megsimítása, a kézfogás rokonszenv esetén kevésbé intim kapcsolatokban is gyakori.
Aki nem kap elég érintést és simogatást, annak a lelke bezárul, kommunikációja visszafogottá, az élete barátok híján sivárrá válik, ha az őt ért rossz élmények miatt a jövőben lemond saját rokonszenvének, szeretetének kinyilvánításáról.
A pusziban és ölelésben nem részesülő gyerekek mentálisan lassabban fejlődnek, mint szeretetben nevelkedő kortársaik.

A beszéd tartalma

Az arckifejezés, a hanglejtés és az érintések mellett szintén nagyon fontos, hogy miről szól a beszéd.
A másik ember érdeklődésére, hogylétére, véleményére, terveire irányuló kérdések a beszélő szimpátiájáról, a másik ember megismerésének szándékáról árulkodnak.

Ajándék és meghívás

Az ajándékok és az apró figyelmességek fontos rituáléi a megbecsülés kifejezésének. A rokonszenv abban is sokszor megmutatkozik, hogy az érdeklődő a másik félnek örömet akar szerezni, mert személyében társra, barátra talált.
Az ajándékozás és a meghívás hatására a másik fél általában kötelességének érzi, hogy viszonozza, amit kap, akkor is, ha a kedves gesztust tevő fél nem vár hálát.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!