Az otthon illata – kreáld meg a lakásod parfümjét!

Az otthon illata – kreáld meg a lakásod parfümjét!

Címlap / Otthon / Dekor / Az otthon illata – kreáld meg a lakásod parfümjét!

Ismered az érzést, amikor egy hosszú út után hazaérsz, kinyitod a bejárat ajtót, ledobod a bőröndöt, lerúgod a cipőd, veszel egy nagy levegőt… és akkor megérzed az otthonod igazi illatát. Hogy ez kellemes, barátságos és finom illat legyen, nem kell sokat tenned. Nézzük az alapvető dolgok listáját.

Az alapok – tisztaság

Azt ugye nem kell mondani, hogy ha nincs tisztaság, nincs kellemes illat sem. A takarítás evidencia, és ezen belül fontos az is, hogy a kárpitokat, függönyöket, szőnyegeket rendszeresen tisztítsd, hiszen azok veszik fel a legtöbb szagot a lakásban, ezekbe beivódik minden illat, ami az otthonodban termelődik, a főzés összes szagától kezdve a le nem vitt szemét kellemetlen kipárolgásáig. Külön plusz, ha például a szőnyegtisztításhoz nem durva vegyszereket használsz, hanem inkább környezetbarát anyagokkal – például szódabikarbónával – dolgozol.

Emellett nézzünk szét a vizesblokkokban is: ott ugyanis az eltömődött szifonok tudnak nagyon rossz szagokat kibocsátani, szóval megéri a lefolyótisztítás – akár házi szerekkel, akár vegyszerekkel végzed. A tisztasághoz végül hozzátartozik a levegő tisztasága is, azaz akár tél van, akár nyár, rendszeresen kell szellőztetni a lakást, cserélni a levegőt.

Az extrák – kreáld meg az otthonod parfümjét!

Mint a parfümkészítők, te is megtervezheted az otthonod saját illatát. Minden parfüm 3 rétegű, az első illat, amit észlelsz, a fejillat, ha az elillan, megmarad a szívillat, és mindennek az alapja, a támasza az úgynevezett alapillat. Hogy vetíthető ki mindez az otthonod illatára? Nézzük:

Az alapillat ugye jó esetben a tisztaság halvány illata, amiben valahol távol érződik egy kis öblítő, ablaktisztító-szag, bútorápoló, testápoló, a kárpitok természetes pl. pamut- vagy lenszaga, és hasonlóan halvány illatanyagok. És persze a te illatod. Ez az összetétel egyedi és utánozhatatlan, hiszen minden lakásban más tisztító- és ápolószereket használnak és persze más emberek élnek, más szokásokkal.

Ehhez kell hozzákomponálnod a szívillatot, a bázist, ami már egy lágyabb, finomabb, összetettebb illatcsomag, és csak rád jellemző. Ezt megalapozhatod például potpourri használatával (amit akár magad is elkészíthetsz) vagy esszenciális olajokkal az illatmécsesben. Sőt, akár te is csinálhatsz illatmécsest olyan olajokkal, amelyeket a legjobban szeretsz, erre számtalan receptet és ötletet találhatsz DIY oldalakon is.

Ehhez jöhet a fejillat, ami lehet állandó, vagy mindig más. A meleg évszakokban a hónapra jellemző csokor a vázában (gyöngyvirág, orgona, rózsa, levendula), hideg időszakban egy kellemes illatú beltéri illatosító. Ha nem szereted a vegyszereket, készíthetsz magadnak narancs- vagy citromhéjból, fahéjból vagy levendulából is. Az illóolajas sprayket is érdemes kipróbálni vagy akár elkészíteni házilag azt az illatkombinációt, ami a kedvenced. Ezeket az illatokat akár évszakonként is váltogathatod, télen a vaníliás-fahéjas meleg illatokat, nyáron a hidegebb citrusos-mentás illatokat érdemes bevinni a lakásba. És persze az sem mindegy, melyik helyiségben milyen illat vár. Például a hálószobában jól jöhet a nyugtató vanília, levendula, és minden lazító, pihentető illat, akár illatgyertya formájában is.

A korona

Ami minden lakást otthonná tesz, amitől azonnal mindenki jól érzi magát, az a kenyér- vagy süteménysütés fantasztikus illata, amely mellett minden más illat elhalványul, és ami miatt annyira szívesen gondolsz vissza a nagyid konyhájára. A sülő finomság illata otthonosságot és tisztaságot visz a legapróbb lakásba is, és a legridegebb környezetből is otthont varázsol! 🙂

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást