Kikapcsolódás / Utazás

3 úti cél Magyarországon, ahol ősszel is csodás

3 úti cél Magyarországon, ahol ősszel is csodás

2. Káli-medence

Ha engem kérdez bárki, hogy Magyarország mely részét ajánlanám minden külföldi turistának, kapásból a Káli-medencét mondanám elsőre. Szerintem nemcsak az ország, hanem a világ egyik legszebb helyéről van szó, ami minden évszakban csodálatos. Ősszel azért, mert ilyenkor olyan színekbe öltözik a vidék, ami leírhatatlan élményt nyújt a szemnek. A Balaton közelsége csak hab a tortán, bár, aki ide látogat, nem biztos, hogy a magyar tenger nyüzsgésére vágyik. A festői szépségű Káli-medence megannyi borpincészet otthona is, ez pedig okot szolgáltathat egy kiváló bortúrára is, barátokkal vagy családdal. 

Íme, mi ezért imádjuk a Káli-medencét:

Káptalantóti

Egy szó: piac. Csodás, hazai árukkal és árusokkal vár mindenkit ez az immár igen széles körben ismert termelői piac, ami a Liliomkert nevet viseli. Egész évben, minden vasárnap nyitva van. Helyi termelők kínálják egyedi portékájukat. Van itt házi sajt, mindenféle kézműves élelmiszer és kozmetikum, csodás, ízes zöldségek és gyümölcsök, lekvárok, kompótok a „nagyi kamrájából”, füstölt húsok, házi sütik, rétesek. És persze jókedélyű, kedves piacosok, akik miatt érdemes ide eljönni.  

gehringj/istockphoto.com

Mindszentkálla

Ha a Káli-medence szóba kerül, általában Káptalantótit és Köveskált szokták először említeni. Pedig van ám egy kis gyöngyszem, Mindszentkálla, ami azonnal rabul ejti a szívünket. Nemcsak kettesben lehet ide elvonulni a világ zajától, hanem gyermekekkel is kiváló kikapcsolódás ígérkezik ebben a kis községben. A környék növény- és állatvilága egészen csodás, nem beszélve a Kopasz-hegyről, ami a település fölé magasodva őrzi azt. Mindszentkálla és Szentbékkálla között találjuk a Káli-medence egyik leghíresebb nevezetességét, a Kőtengert. Ide egy kisebb túrával juthatunk fel, ami igencsak megéri a fáradozást. A furcsa alakú és elhelyezkedésű, óriási kövek olyan érzetet keltenek, mintha két óriás játszadozott volna itt nemrég. A Sásdi patak mentén Szentbékkálla és Mindszentkálla érintésével lehet bejárni a Theodora-Kékkő Tanösvényt, ami immár 15 állomással mutatja be és dolgozza fel a Föld közel több mint 4,5 milliárd éves múltját. Nem kell mást tenni, csak követni a tanösvény mentén a bogár alakú kavicsokat.

Entrieri/istockphoto.com

Kővágóörs

A Káli-medence déli kapujaként is ismert, hozzá tartozik Pálköve is. Kiváló gombászó területeket lehet itt felfedezni, de élvezhetjük a hűs tölgyeseket, amelyek ősszel élénksárga ruhát öltenek. Itt található a Kőtenger, amely ritka geológiai képződmény. Nagy kiterjedésű, a felszín alatt is majd’ ugyanakkora, mint a felszínen. Kővágóörs tehát fantasztikus kirándulóhely.

sndr/istockphoto.com

A cikk a következő oldalon folytatódik. Kattints ide a lapozáshoz >>

1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást