Egészség / Életmód / Hírek

Oltás: Ezek az orvosok vérrögös betegeket kezelnek. Mit gondolnak az oltásról?

Oltás: Ezek az orvosok vérrögös betegeket kezelnek. Mit gondolnak az oltásról?

A vírus nagyobb veszélyt jelent

A koronavírussal való fertőzés nagyban megnöveli ezt a már megszokott kockázatot. „A vakcina kétségtelenül drámai módon csökkenti a Covid-hoz kapcsolódó vérrögök kockázatát” – mondta Crowther.

Az alapmechanizmus, amely szerepet játszhat az egyesült államokbeli Johnson & Johnson vakcinával, valamint az Egyesült Királyságban és Európában az AstraZeneca oltással összefüggő vérrögökben, rendkívül ritka, és úgy tűnik, hogy kevéssé ismert immunválaszhoz vezet.

„Az esély arra, hogy elkapjuk azt, amit oltás által kiváltott immun trombotikus trombocitopéniának vagy VITT-nek hívunk, egy a millióhoz”

– mondta Spyropoulos.

„Az esély arra, hogy kórházba kerüljön Coviddal, nagyjából egy a 100-ból a felnőtt lakosság körében. Annak esélye, hogy kórházba kerülve vérrög alakul ki, körülbelül egy az öthöz vagy hathoz.” Ez a kockázat egy a háromhoz emelkedik az intenzív osztályra kerülők számára, tette hozzá.

„Bármely vakcina előnyei messze felülmúlják a kockázatokat – pont.”

– mondta.

„Ez az oltási szövődmény elképesztően ritka. Az Egyesült Államokban több embert fognak megölni kézifegyverrel, mint ahányakat érint ez a szövődmény” – értett egyet Crowther.

Sok általános vérrögöt soha nem vesznek észre – ezen a CDC változtatni akar. Emiatt kidolgoztak egy olyan, vérrögökkel kapcsolatos figyelemfelkeltő kampányt, amely kezeletlenül hagyott, mini-stroke-ot vagy tüdőkárosító tüdőembóliát okozó vérrögökre hívja fel a lakosság figyelmét.

Az oltásokhoz kapcsolódó ritka vérrögök nyilvánvalóvá válnak. Elzárják az agyból vezető ereket, és erős fejfájást vagy súlyos hasi fájdalmat okoznak. De lassan fejlődnek, lehetőséget adva az embereknek a megfelelő kezelésre – ha időben kérik azt.

„Az oltási tétovázás valódi probléma. Az átlagemberek semmiképpen sem képesek megérteni a kockázatok nagyságát” – mondta Crowther. Ennek eredménye pedig sokkal halálosabb lehet, mint egy vérrög.

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást