Egészség / Életmód / Hírek

Oltás: Ezek az orvosok vérrögös betegeket kezelnek. Mit gondolnak az oltásról?

Oltás: Ezek az orvosok vérrögös betegeket kezelnek. Mit gondolnak az oltásról?

Kockázati tényezők

A vérrögök általában rendkívül gyakoriak – évente 900 000 amerikait érintenek a CDC szerint, és becslések szerint évente 100 000 embert ölnek meg. Különösen gyakoriak az agyban kialakuló vérrögök. Az American Heart Association szerint az Egyesült Államokban évente körülbelül 795 000 ember szenved stroke-ot.

A csoport becslése szerint ezek 10-15% -a 45 év alatti felnőtteknél van. Magyarországon 2013-as adatok szerint évente 2000 ember halálát okozzák vérrögök, és ezek különösen gyakran jelennek meg a tüdőben. Az áldozatok idehaza is gyakran munkaképes korú nők és férfiak.

A közönséges vérrögök kockázati tényezői közé tartozik a műtét, a balesetek, a rákkezelések és a túl hosszú ülés is – jegyezte meg Dr. Mark Crowther, az Amerikai Hematológiai Társaság hematológus és trombózisszakértője.

„Van néhány gyenge kockázati tényező – például ha nagyon hosszú repülőútra megyünk” – mondta Crowther a CNN-nek. „A hosszabb autóutak is kockázati tényezők” – tette hozzá Crowther, aki a kanadai McMaster Egyetem orvostudományi tanszékének elnöke.

A koronavírus elleni vakcina hatásai
franckreporter/istockphoto.com

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást