Ez nem konteó: az oltásokban ezek a fura anyagok tényleg benne vannak

Ez nem konteó: az oltásokban ezek a fura anyagok tényleg benne vannak

Címlap / Életmód / Egészség / Ez nem konteó: az oltásokban ezek a fura anyagok tényleg benne vannak

Az adjuvánsok születése

1925-ben Gaston Ramon kísérletbe kezdett, amelyet még ő is „érdekesnek” írt le. Néhány évvel korábban a francia állatorvos egy új diftéria vakcinát próbált ki lovakon. Véletlenül felfedezte: néhány állat reagálva csúnya tályogokat fejlesztett ki az injekció beadásának helyén, ám ezeknél az állatoknál erősebb immunválasz alakult ki. Ez elgondolkodtatta – mi mást adhatna hozzá az oltáshoz, hogy ösztönözze ennek bekövetkezését?

A következő évben Ramon számos furcsa alapanyagot tesztelt, látszólag annak alapján, ami történetesen a konyhai szekrényekben volt. A diftéria elleni vakcinával együtt szerencsétlen betegeinek tápiókát, keményítőt, agart, lecitint – olajos emulziót, általában csokoládéban található – és még zsemlemorzsát is beadtak.

A kísérletek sikeresek voltak. Azok az állatok, amelyek vakcinát kaptak Ramon főzeteivel, lényegesen több antitestet termeltek, mint azok, amelyek nem, ami arra utal, hogy az oltás jobban megvédte őket a diftéria ellen.

És így megszületett az „adjuvánsok” területe, ami a latin „adjuvare” szóról kapta a nevét, vagyis „segíteni” vagy „támogatni”. Ezek olyan anyagok, amelyekkel hatékonyabbá tehetjük az oltásokat. A mai napig széles körben használják őket – és nem kevésbé furcsák, mint amilyennek a kezdetek kezdetén voltak.

Oldalak: 1 2 3

3 hozzászólás

 • Pál Attila
  2020.11.17., 07:52

  A címet javítani kellene: nem kontó, hanem konteó.

  Válasz
  • Bien.hu
   2020.11.17., 08:44

   Szia Attila! Nagyon köszönjük a jelzést, javítottuk is az elírást!

   Válasz
 • De Èbert Jenö
  2020.11.17., 10:17

  Minden oltàs egy immunològiai beavatkozàs a szervezetbe.
  Egyetlen egy oltàs nem véd, hanem betegségeket – söt halàlt is okozhat.
  TEHÀT NEM KELL!!! Nincsen egyetlen egy tudomànyos bizonyìték, hogy hasznos lenne az embereknek, vagy az àllatoknak. A mondat az életmentésekröl egy lêgbölkapott örületes àllìtàs.
  Tessék màr felébredni és nem szajkòzni!
  Nagymöertékü irodalom, cikkek szàzai, könyvek ês filmek szòlnak az oltàsok dogmàjàròl és irreverzibilis kàért okozò hatàsàròl. Itt van, nézd meg “VAXXED II” angolul:
  https://www.youtube.com/watch?v=3UWNySwlDLg

  Válasz

Írj egy hozzászólást