5 mindennapos szexista megnyilvánulás, ami mindkét nemnek árt

5 mindennapos szexista megnyilvánulás, ami mindkét nemnek árt

Címlap / Szerelem / Szex / 5 mindennapos szexista megnyilvánulás, ami mindkét nemnek árt / 2. oldal

A test tárgyiasítása

Manapság elterjedt nézet, hogy a média tárgyként tünteti fel a lányokat és a nőket, elérhetetlen testideálokat közvetít, s ennélfogva már-már kifejezetten káros az egészségre.

Lényeges viszont, hogy önmagában egyik médium sem „jó” vagy „rossz”: a televízió, az internet és az újság is közvetítő közeg csupán, ami semleges. A tartalomnak és az üzenetnek viszont már kőkemény jelentése lehet, ám itt ekkor is a befogadó dönt, mennyire engedi, hogy beavatkozzon az életébe. 

Ráadásul arról sem szabad megfeledkezni, hogy a kisfiúk is éppen olyan irreális elvárásokkal szembesülnek a majdani önmagukat illetően – tehát globális jelenségről van szó, nem holmi női problémáról. Ha tudatosan viszonyulsz a saját testedhez, illetve a környezetedet is hasonló magatartásra buzdítod, máris sokat teszel az egyensúly érdekében.

A papucsférj mítosza

Igen, léteznek olyan pasik, akik a saját akaratukat teljesen alárendelik a párjukénak. Ez azonban a saját döntésük – még ha tudat alatt megy is végbe –, és nem véletlenül vonzottak az életükbe olyan nőt, aki erősebb, karakán alkat.

Mindig, amikor megállapítod, hogy „neked nem ilyen kell, hanem igazi férfi”, akkor az ellenpólusra helyezkedsz. Márpedig a végletek sohasem szerencsések.

A legfontosabb, hogy lelki alkattól és egyéni igényektől függően egy párkapcsolati papucs is „igazi férfinak” számít, mint ahogy az is „igazi nő”, aki olykor (vagy akár mindig) magára veszi a nadrágot otthon.

Az ilyen helyzetek mindig két ember döntésén múlnak. Még az is előfordulhat, hogy egy hapsi csak egy bizonyos hölgy mellett éli meg az alárendelt szerepet, mert a személyiségfejlődéshez pont erre van szüksége. Valahányszor tehát a papucsférjek ellen szólsz, vagy sajnálod őket, éppen olyan szexista vagy, mint aki kijelenti, hogy egy nőnek a konyhában a helye.

Te milyen gyakran találkozol szexizmussal, tehát nemi szerepen alapuló beskatulyázással és előítéletekkel otthon vagy a munkahelyeden?

A cikk folytatódik a következő oldalon, lapozz!
«Előző
1/5
Következő»

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást