Milyen hatással lehetnek otthonunk színei a mindennapjainkra?

Milyen hatással lehetnek otthonunk színei a mindennapjainkra?

Címlap / Otthon / Dekor / Milyen hatással lehetnek otthonunk színei a mindennapjainkra?

Az otthonunk kialakítása nem könnyű feladat, hiszen egyszerre kell a hétköznapi igényeinket és az esztétikai szempontokat harmóniába hoznunk, miközben nagyon fontos a hosszú távon gondolkodás. A lakásunknak, házunknak annak a helynek kell lennie, amely egy hosszú nap után hazaérve nyugalmat és biztonságot sugároz. Egy hangulatosan berendezett tér, amelyben a színeket is tudatosan választjuk, sosem okoz majd csalódást.

A személyesség sokféleképpen megjelenhet egy lakás, ház kialakítása során: kezdve attól, hogy a terek elrendezését a saját mindennapi igényeinkre, tapasztalatainkra szabjuk, egészen odáig, hogy magunkkal hozzuk és ízlésesen beillesztjük az összképbe a nagymama állólámpáját, vagy a szülői házból hozott fali képeket. Talán nem gondolnánk, de színek hatása legalább ennyire fontos összetevő.

Nem meglepő, hogy a színek hatását már a pszichológia tudományterületén belül is vizsgálják: a színpszichológia a különböző színek emberi viselkedésre gyakorolt hatását írja le. Míg akadnak árnyalatok, amelyek képesek erős érzelmeket ébreszteni – dühöt, szenvedélyt vagy hevességet –, addig mások a nyugalmat, a biztonságot erősítik bennünk, vagy épp szomorúvá, reménytelenné tesznek.

Természetesen az egyes színek hatásai a személyes élményeinktől, emlékeinktől is nagyban függenek. Ugyanakkor megfogalmazhatók általános igazságok arról, melyik árnyalatot érdemes inkább a kreativitást, a nyitott párbeszédet, az előrehaladást megcélzó tevékenységeknek helyet adó helyiségekben alkalmazni, és melyiket az önálló, koncentrált figyelmet, nyugodt alvást, csendes relaxálást megkívánó terekben.

Milyen színeket válasszunk otthon?

Sokszor egy-egy szín sötétebb vagy világosabb árnyalata teljesen más üzenetet, emóciót közvetít, de számít a szín élénksége, telítettsége és „hőmérséklete” is. A falak színét tekintve éppen ezért jó megoldás a Platinum beltéri festék színskálája, ahol nemcsak számos árnyalat közül tudunk választani, de az összehasonlítás is könnyebb.

Elsőként fontos tudni, hogy a hidegebb színek a nyugalmas, a melegebb árnyalatok az aktívabb atmoszférát segítik elő. Ezért azokban a szobákban, amelyben koncentráltan foglalkoznánk a munkával, például egy dolgozószobában, vagy ahol elbújnánk a világ elől, mondjuk egy olvasósarokban, használjunk hidegebb árnyalatokat! Leginkább a zöld, illetve a kék pasztelles, halvány árnyalataival játsszunk. Ha a minimalista stílus jegyében a fő színünk a szürke, az is kellemes környezetet ad az elmélyüléshez, de játszhatunk is az említett árnyalatokkal a kiegészítők, textilek terén.

A melegebb tónusok nagyban támogatják az aktivitást: egy étkező, amely a nagy beszélgetések, közös családi és baráti vacsorák színhelye, például lehet meleg árnyalatú, csak úgy, mint egy klubhelyiség az alagsorban. A gyerekszobában, amely több funkcióval bír, akár variálhatjuk is a bútorokkal elválasztott terek árnyalatait. Az ágy mellett alkalmazhatjuk a nyugalmas, hideg színeket, csakúgy, mint az íróasztal környékén, de a játékra, szórakozásra alkalmas terekben nyugodtan élhetünk a színes babazsákok, tárolók, szőnyegek lehetőségeivel.

Lássuk, mely színről, mit kell még tudnunk!

Nézzük részletesebben, hogy a legnépszerűbb színek megjelenése az otthonunkban milyen hatással lehet a mindennapjainkra!

Kék

Ez a szín az érzelmek skáláját tekintve nagy spektrumot ölel fel, így a derűtől a távolságtartásig sok mindent kifejezhet. Alapvetően hideg árnyalat, halványabb, pasztelebb tónusai abszolút a nyugalmat, az elmélyülést támogatják. A kék üzenete a bizalom, a biztonság: remek színválasztás hálószobában, vendégszobában, de ha például esténként szívesen veszünk forró fürdőt relaxálás céljából, a fürdőszobában is célt ér.

Piros

A piros az egyik legdominánsabb szín, alkalmas erős, akár dühvel kapcsolatos érzelmek kiváltására. Éppen emiatt általában nem önmagában javasolják a lakberendezésben, inkább más színekkel kombinálva. A piros gyakori választás a nappalikban a párnák, ágytakarók, kanapék színeként, vagy a konyhabútor felületén. Hálószobában, vendégszobában és a gyerekek birodalmában kevésbé ajánlott, főleg a falak színét tekintve.

Sárga

Alapvetően pozitív szín, a napsütéssel, reménnyel, melegséggel kapcsolható össze. Energiát közvetít, és a meleg színekhez mérten inkább aktivizáló hatása ismert. Nappaliban, konyhában, vendégek fogadására szánt terekben egyaránt jól funkcionálhat: nagy felületeken, például teljes falakon inkább világos, pasztell árnyalatokban érdemes alkalmazni.

Zöld

A természet színe, világos árnyalatai a kékhez hasonlóan a nyugalmat, koncentrációt segítik. Élénk színben, nagy felületen viszont frusztráló hatású lehet. A zöld megnyugtató árnyalatát növények formájában is bevihetjük a lakásba.

Lila

Alapvetően a tekintély színe, azonban ez inkább élénk, erős árnyalataira igaz. Ebben az esetben a piroshoz hasonló érzéseket is kiválthat, azonban pasztell tónusai, például a kellemes levendulaszín, épp ellenkezően alakíthatják az érzelmeket. Megnyugvást, figyelmet, biztonságot hoznak.

Fehér

Bár a fehér praktikus, jól variálható és könnyen javítható szín például a falakon. Ám önmagában túlzott sterilitást, merevséget sugallhat, ezért figyeljünk arra, hogy mivel egészítjük ki.

Lehet a szín az első lépések között

Amikor az első lépéseket tesszünk azzal kapcsolatban, hogy megálmodjuk az új otthonunkat, lehet, hogy kevésbé koncentrálunk a színekre. Pedig érdemes tudatosan gondolkodni róluk: a színek ugyanis mindenütt ott vannak, és nagyobb hatást gyakorolnak közérzetünkre, érzelmeinkre, mint hinnénk.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást