Miért szexelnek kevesebbet a mai fiatalok? A szexuálpszichológusok ezzel magyarázzák

Miért szexelnek kevesebbet a mai fiatalok? A szexuálpszichológusok ezzel magyarázzák

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Miért szexelnek kevesebbet a mai fiatalok? A szexuálpszichológusok ezzel magyarázzák

Az erősen szexcentrikus és erkölcsileg engedékenyebb kultúránkban azt gondolhatnád, hogy a fiatalok többet szexelnek, mint valaha. Ha így véled, tévedsz. A témában járatos szakemberek új terminust is alkottak már a jelenségre. Szerintük a milleniumi generáció – vagyis az 1990-es években és az ezredforduló környékén született fiatalok – jóval később kezdik el a szexuális életüket, és ezzel együtt kevesebbet szexelnek, mint a korábbi nemzedékek tagjai. A jelenséghez passzoló „szexuális recesszió” kifejezést az amerika Kate Julian újságíró-szerkesztő vezette be a köztudatba. Az ő tanulmánya szerint a fiatal felnőttek csökkent szeretkezési vágyának számtalan oka van.

A szülői nyomás is közrejátszik

Julian elsősorban az egyre növekvő számú „helikopter szülő” nevelési metódusát hibáztatja.

Ezek az anyák és apák elsősorban arra fókuszálnak, hogy a gyermekeik oktatási és gazdasági esélyeit növeljék.

Az ebbéli szorongásukat átültetik a gyerekekre is, akik az érzelmi életük fejlesztése helyett a megélhetési potenciálokra összpontosítanak.

A nyomást gyakorló szülők a középiskolás és egyetemista gyerekeik számára inkább a hitelképességet tűzik ki célul, mint azt, hogy romantikus és érzelmileg érett emocionális kapcsolatba bonyolódjanak.

Ez pedig előfeltétele lenne a minőségi és mennyiségi szexuális aktusnak.

 

Negatív testkép és kimerültség

A fiatal felnőttek saját maguk ássák alá a szexuális potenciáljukat.

A generáció nagy részének negatív testképe van, a média által sulykoltperfect body image” ideája miatt.

A húszas éveikben járó fiataloknak nincs egészséges önazonosságuk, amikor a saját meztelen testükre néznek.

Nem segít az sem, hogy ennek a nemzedéknek alapvető létállapota a teljesítménykényszeres túlhajszoltság, a karrierizmus, a szorongás és a depresszió.

Sokan szednek antidepresszánsokat, kedélyállapot javítókat és altatókat, ami szintén aláássa a szexuális vágyat.

 

Nem megy a személyes ismerkedés

Úgy tűnhet, mintha a népszerű közösségi oldalak és a társkereső alkalmazások megkönnyítették volna a partnerkeresést, de a való életre ez nem igaz.

Szexuálpszichológusok szerint a Tinder nem hatékony és óriási időpocsékolás.

Az online alkalmi felajánlások ellentmondanak annak a ténynek, hogy a személyes kontaktus kialakítása, a négyszemközti verbális kommunikáció és a hús-vér ismerkedés nehézségekbe ütközik a huszonéveseknél.

Ha problémát jelent megismerni olyanokat, akik ugyanabban az épületben dolgoznak, ugyanarra az évfolyamra vagy edzőterembe járnak, akkor ugyanez vonatkozik a szexre is.

 

Nem volt jó az ágyban az élmény

A fiatal nők körében a szexuális étvágy csökkenésének van egy különös oka is. Egyre többen számolnak be arról az erre vonatkozó felmérésekben, hogy szenvednek a szexuális aktus során, vagyis fájdalmas vagy rossz szexélményen estek át.

Ezek a nők köszönik, de inkább esélyt sem adnak arra, hogy többször át kelljen élniük a kellemetlen impulzust.

A fiatal felnőttek sokszor tapasztalnak meg olyan szexuális szokásokat, amelyeket a pornó népszerűsít. A magas színvonalú szexuális nevelés hiányában a húszas éveikben járó férfiak a könnyen elérhető pornó oldalakat nézik, és hasonló elvárásokkal közelítenek a nők felé – akik nem értékelik a szex ilyen jellegű művelését.

 

Máshogy elégítik ki a vágyaikat

Bár az együttlétek aránya csökkent a fiataloknál, ez nem jelenti azt, hogy nem élvezik a szex nyújtotta örömöket.

Egy, a szexuális szokásokat vizsgáló felmérés szerint 1992 és 2014 között ugrásszerűen nőtt a maszturbálást gyakorlók száma. Több mint 50 százalékkal a férfiaknál, és 25 százalékkal a nőknél.

A növekedés kapcsolódhat a pornográf tartalmakhoz történő egyre könnyebb hozzáféréshez.

A fiatalabb generációknál egyre népszerűbbek az olyan termékek és szolgáltatások, illetve intim segédeszközök, amelyek megkönnyítik a szexuális élményeket – lehetőleg más emberek bevonása nélkül.

 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást