Okostányér – Azaz mennyit együnk, hogy ne hízzunk, de jól lakjunk?

Okostányér – Azaz mennyit együnk, hogy ne hízzunk, de jól lakjunk?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Okostányér – Azaz mennyit együnk, hogy ne hízzunk, de jól lakjunk?

Az individuális tényező

A különböző ételcsoportok egy adagja elsősorban annak függvénye, kinek mennyi a napi energiaszükséglete, milyen tápláltsági állapotban van, milyen a fizikai aktivitása, illetve a kor és a nem is meghatározó. tudtuk meg Felek Mihály dietetikustól.

Sztenderdizálni nem lehet, a legfontosabb tényező az individualitás, de általánosságban a különböző élelmiszerek napi adagjai az új magyar táplálkozási ajánlásban megtalálhatóak – mondja Felek Mihány dietetikus. „Ami mindenkire vonatkozik, hogy a különböző, energiát adó tápanyagokból, nevezetesen a fehérjéből, zsírból és a szénhidrátokból arányait tekintve ugyanannyit érdemes fogyasztani: ez fehérjéből 15 energiaszázalékot, zsírból 30 energiaszázalékot, szénhidrátból 55 energiaszázalékot jelent. Ez 2000 kcal energiaszükséglet esetében 1100 kcal szénhidrát, 300 kcal fehérje és 600 kcal zsiradék.

Átlagosan 5-6 évente vizsgálják felül a lakosság tápláltsági állapotát és táplálkozási szokásait korcsoportokra lebontva, és ezen eredmények alapján alakítják ki a különböző tápanyagok beviteli ajánlásait.

Szénhidrát, zsír, fehérje

A szénhidrátok tekintetében elsősorban a teljes kiőrlésű pékárukat érdemes előnyben részesíteni, mert a bennük található élelmi rostok fontos szerepet játszanak az egészségünk megőrzésében. Emellett segítik a bélmozgást, csökkentik a vér koleszterinszintjét, szerepet játszanak a vércukorszint szabályozásában és segítik a jótékony bélbaktériumok elszaporodását és megtapadását a vastagbél falán. Finomított szénhidrátokból a maximális napi beviteli ajánlás 10 energiaszázalék, ami jelen esetben maximum 110 kcal-t jelent.

Legfontosabb fehérjeforrásaink között a húsfélék, a tejkészítmények és a tojás szerepelnek. Húsfélék közül elsődlegesen a szárnyasok húsát válasszuk, amit bőre nélkül érdemes fogyasztani. Természetesen nem tiltott a sertéshús és a marha sem, de ezek ritkábban kerüljenek a tányérra. Halból lehetőség szerint hetente, legritkább esetben kéthetente fogyasszunk, hiszen a tengeri halak a legjobb omega-3 források, amely köztudottan a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében játszik szerepet, emellett az agy munkáját is serkenti ” – javasolja Felek Mihály.

Zsiradékok tekintetében a növényi zsiradékok az elsődlegesen választandók, mert a zsírsav-összetételük kedvezőbb az emberi szervezet számára az állati zsiradékokkal szemben.

Most nagy divatja van a kókuszzsír fogyasztásának, de vegyünk figyelembe, hogy ez a növényi zsír telített zsírsavakban gazdag, így csak ritkán készítsük vele ételeinket.

Oldalak: 1 2

»

1 hozzászólás

  • Kósa Tibor
    2021.06.12., 22:37

    Jól lakni és jóllakni egészen más.
    Újságírónak látszó tárgy

    Válasz

Írj egy hozzászólást