Súlyos mentális problémákat okozhat, ha bántottak a testvéreid

Súlyos mentális problémákat okozhat, ha bántottak a testvéreid

Címlap / Életmód / Család / Súlyos mentális problémákat okozhat, ha bántottak a testvéreid

Aki nem egykeként nőtt fel, az pontosan tudja, hogy a testvérek között időről időre van nézeteltérés, összezördülés, néha pedig fizikálisan is elfajul a helyzet. Sajnos a testvéri viszonyokról is felépített a társadalmunk egy idillikus képet. A reklámokban nincs vita, hajtépés a családtagok között, éppen ellenkezőleg: a nagyobbik testvér félti-óvja, dédelgeti a kicsit, míg utóbbi csodálattal nézi és követi a bátyját, vagy nővérét.

Sokakat talán éppen ezért ér olyan váratlanul és sokkolóan a valóság, amit viszont már nem tudunk visszaforgatni. Azonban a gyerekekre még csak haragudni sem lehet, náluk ráadásul jönnek-mennek a nézeteltérések. Az egyik pillanatban a legjobb barátok, a másikban már ádáz ellenségek, és ennek megfelelően viselkednek. Te pedig középen állsz, mint bíró, és próbálsz igazságot tenni, ami nagyjából lehetetlen. 

Azonban egészen más az alkalmi összezörrenés és verekedés, mint a fizikai bántalmazás. A York-i Egyetem kutatói úgy találták, hogy azok a gyerekek, akiket fiatalkorukban rendszeresen zaklattak a testvéreik, serdülőkorban és a későbbiek során is nagyobb kockázatnak voltak kitéve a mentális problémáknak. 

Orbon Alija/istockphoto.com

A tanulmány szerzői több mint 17 000 felnőtt adatait vizsgálták. Megtudták, hogy a mentális problémák elsősorban azoknál jelentkeztek, akiknek a konfliktusai a kamaszkorra tehetőek. Tehát távolról sem arról van szó, hogy amikor az óvodás, kisiskolás gyermekek összevesznek, akkor nyomban azon kell aggódnod, hogy ennek mentális nyomai maradnak. A kutatás megmutatta, hogy jóval későbbi időszakról van szó. Ez viszont nagyon szomorú abból a szempontból, hogy itt már a gyerekek tökéletesen tudatában vannak annak, mit tesznek. Visszaélnek erőfölényükkel, hatalmukkal, vagy akár azzal, hogy rafináltabbak testvéreiknél. 

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást