Mennyi festék kell egy szoba kifestéséhez? Így számolj, és erre figyelj, ha magad fested a falakat!

Mennyi festék kell egy szoba kifestéséhez? Így számolj, és erre figyelj, ha magad fested a falakat!

Címlap / Otthon / Hobbi / Mennyi festék kell egy szoba kifestéséhez? Így számolj, és erre figyelj, ha magad fested a falakat!

Ma már olyan könnyen felvihető festékek és profi eszközök kaphatóak, hogy a szobafestéshez nem is feltétlenül kell szakembert hívni. Persze azért ha úgy döntesz, magad veszed kézbe a dolgokat, néhány dolgot nem árt szem előtt tartanod, nehogy a szobafestőn való spórolásnak végül nagy ára legyen.

Számold ki, mennyi festék kell!

A szükséges festékmennyiség kiszámítása egyáltalán nem bonyolult feladat, mindenkinek menni fog, aki boldogul az alsós matekkal, de azért gyorsan vegyük át a dolgot!

Először is számold ki a lefestendő fal területét.

Ehhez mérd meg a fal hosszát és magasságát, majd a két adatot, méterben megadva szorozd össze – így már meg is van, hány négyzetmétert kell lefestened.

Ha több falat festesz, akkor természetesen ezeket a felületeket add össze, az ablakok, ajtók területét – ugyanígy kiszámolva – pedig vond ki a végeredményből.

Ha már kiválasztottad a kedvenc festékedet, nézd meg az oldalán, hány négyzetméterre elegendő egy doboz.

A sűrűség és a fedőképesség miatt két, azonos kiszerelésű festék nem feltétlenül ugyanakkora falra elegendő.

Válaszd a megfelelő festéket!

Számolj azzal, hogy a legtöbb festéket két rétegben kell felhordani – sokszor azokat is, amelyek állítják, hogy egy rétegben fednek.

Ha sötétebb színt festenél át világosabbra, akkor pedig még ennél is több rétegre lehet szükséged.

Ebben az esetben mindenképpen gazdaságosabb lehet, ha egy kicsit drágább, de jobban fedő festéket vásárolsz.

Arra is figyelj, hogy olyan festéket vegyél, ami a helyiség adottságainak megfelelő.

A konyhában vagy a fürdőszobában, ahol gyakori a pára, érdemes nedvességálló festéket venni, amin nem telepszik meg a gomba, ha pedig kisgyerek is van a lakásban, akkor előrelátásról tanúskodik a könnyen tisztítható, mosható falfesték választása.

Szerezd be, amit kell!

Amikor megveszed a festéket, nem árt, ha néhány olyan kiegészítőt is veszel, aminek nagy hasznát veszed majd.

A festék felviteléhez a legtöbben ma már hengerecsetet használnak, ezzel könnyen eloszlatható a legtöbb festékfajta.

A hengerecsetet a faltípusnak megfelelően válaszd, egyenetlenebb felülethez a hosszabb szálú a jobb.

Mindenképpen érdemes még beszerezni egy tálcát, amibe a festéket öntheted, egy rácsot, amin a hengerről lehúzhatod a fölösleges festéket, takarófóliát, hogy ne kelljen a lecsöppent foltok kaparásával tölteni a másnapot, öntapadós ragasztószalagot, amivel az éleket, ajtótokokat, konnektorokat körberagaszthatod, hogy ne legyenek festékesek, és egy kisebb méretű ecsetet azokra a helyekre, ahová a hengerfej nem fér be.

Hagyj időt a festésre!

Egy falat lefesteni jóval egyszerűbb, mint elsőre látszik, de azért ne az ebédszünetben hazaszaladva próbáld elintézni a dolgot.

Hagyj időt az előkészületekre, ha pedig egyszer elkezdted a festést, ha pedig egyszer hozzáláttál a munkához, lehetőleg ne kelljen szünetet tartanod, míg egy falat be nem fejeztél.

Ha valahol középen abbahagyod a festést, és csak később folytatod, akkor könnyen lehet, hogy a különböző időpontban felvitt festékek színe el fog ütni egy kicsit egymástól, vagy azon a részen, ahol a nedves festék átfedi a félig már megszáradtat, halovány folt marad.

Erre a modern, jó minőségű festékekkel már kevesebb az esély, de nem érdemes kockáztatni.

A festés után

Ha végeztél a festéssel, az ecseteket, hengereket oldószeres vízben áztasd, majd mosd ki őket addig, amíg folyóvíz alá tartva teljesen tisztán nem folyik át rajtuk a víz.

Hagyd teljesen megszáradni, mielőtt elpakolod őket.

A kezedre, ruhádra került festéket szintén a megfelelő festékoldóval moshatod le, de a zöld szemcsés kéztisztító súrolószerre is esküsznek a szakemberek, ráadásul ezt pár száz forintért beszerezheted.

Ne feledkezz meg a festés utáni nagyon alapos szellőztetésről sem!

Legalább 24 órán keresztül legyen kereszthuzat, hogy a száradó festékből kipárolgó anyagok minél gyorsabban eltűnhessenek a lakásból, és kellemetlen mellékhatások nélkül élvezhessétek új, megszépült otthonotokat!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást