Mennyi az alvásszükségleted? Befolyásoló tényezők

Mennyi az alvásszükségleted? Befolyásoló tényezők

Címlap / Életmód / Egészség / Mennyi az alvásszükségleted? Befolyásoló tényezők

Az alvásszükségletet több tényező befolyásolja. Az életkorunknak, a nappali és az esti tevékenységünknek, az időbeosztásunknak fontos szerepe van az alvás mennyiségét és minőségét illetően.

Az alvásszükséglet egyéni 
Amikor átmeneti kimerültséget érzünk, egy-egy alváskúra időnként segít feltöltekeznünk energiával, míg a krónikus nappali fáradtságon a rendszeres és pihentető éjszakai alvás segít. Általános érvényű szabály az alvás mennyiségére vonatkozóan nincs.

Az alvásszükséglet egyéni: vannak, akik napi hat óra alvástól már csúcsformában vannak, míg mások kilenc óra alvás után is alig bírnak kikecmeregni az ágyból. Orvosi vélemények szerint a felnőttek alvásigénye naponta körülbelül hét óra, de az életkörülményektől függően ez esetenként öt vagy nyolc óra is lehet.    Az ideális körülmények   Az alvásnál nemcsak a mennyiség, hanem a minőség is fontos szempont. Az alvás körülményei akkor ideálisak, ha a szobában nincs háttérzaj és fény. Csak sötétben és csendben lehet tökéletesen regenerálódni. Aki a rendszeres és megfelelő alvás ellenére is fáradt, alkalmazzon természetes roboráló szereket vagy módszereket, például sétáljon sokat a szabadban, igyon este egy bögre citromfű teát, fürödjön meg meleg levendulaolajos vízben.

Lehet, hogy a matrac nem elég kényelmes. Akinek a partnere horkol, nem tud éjszaka a mélyalvás fázisában elég időt tölteni, és emiatt nem képes kipihenni magát. Ha fülledt a levegő, mert nincs alaposan kiszellőztetve a szoba, az alvás sem pihentető, mert a levegő oxigéntartalmából kevés jut el az agyba.    A délutáni alvás   Nemcsak éjszaka, hanem nappal is igényeljük a csendes pihenést. A bioritmusunk általánosságban koradélutáni alvásra programoz be minket. Ebéd után a vérkeringésünk lelassul, emiatt fáradtnak érezzük magunkat, nehezen koncentrálunk, könnyen hibázunk a munkában és a tanulásban. Főleg 13 és 14 óra között következik be ez az állapot.

Ha megengedhetjük magunknak, legalább a hét egyik napján alkalmazkodjunk szervezetünk igényéhez, és aludjunk fél-egy órát! Ennél hosszabb időtartamú alvás megzavarná az éjszakai pihenést. Feküdjünk le, sötétítsük el a szobát, csukjuk be az ajtót, és kapcsoljuk ki a telefont. Ébredés után mosakodjunk meg hideg vízben, és igyunk meg egy csésze fekete vagy zöld teát.   A gyerekek és az alvás   A gyerekek számára különösen fontos, hogy délután pihenjenek. Körülbelül öt éves korig igénylik a rendszeres napközbeni az alvást. Ha egy gyerek jó alvó, iskolás korában is lefekhet, amennyiben már ebéd után otthon van. A délutáni szundítás közben megnyugszik az idegrendszere, agya könnyebben dolgozza fel és rendszerezi a friss információkat, mint alvás nélkül. Aki viszont napközben nem alszik, este 8 óra körül feküdjön le, hogy éjszaka kipihenhesse magát.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!