Az „érzelmi fertőzés”, avagy mások érzelmei ránk ragadhatnak

Az „érzelmi fertőzés”, avagy mások érzelmei  ránk ragadhatnak

Címlap / Életmód / Lélek / Az „érzelmi fertőzés”, avagy mások érzelmei ránk ragadhatnak / 2. oldal

Túlfűtöttség

Csoportban, közösségben sokkal erősebbnek érezheted magad, mert sok ember energiája és ereje jön össze egy helyen egy időben. Ez jól és rosszul is elsülhet, hiszen a felfokozott érzelmek és a felelősségmegoszlás felelőtlenebbé teszi az embert. Osztályközösségekben, munkahelyi közegben megfigyelheted, hogy sopánkodni vagy lázadozni valami miatt csoportban sokkal erőteljesebb érzelmeket vált ki. Ugyanakkor bátrabbá is teszi az embert mások motiváló jelenléte.

Tömegben, nagyobb csoportban az embernek elszállhat a félelemérzete.

Gondolj például arra, hogy mennyivel meggyőzhetőbbé válik valaki akkor, ha sokan hajtogatják neki ugyanazt, még a saját elveit és értékrendjét is képes felborítani a túlfűtött érzelmű csoport láttán.

Mondjuk egy baráti társaságban, egy felfokozott érzelmi hangulatban olyasmit teszel meg, amit egyedül sosem tennél. Ezek kellemes, pozitív dolgok is lehetnek, például megpróbálod legyőzni egy félelmed, fóbiád, hallva a társak motiváló mondatait.

A jóindulat pozitív hatása

A jószándékú megnyilvánulások és gesztusok is ragadósak lehetnek. Az adakozás látványa sokakat sarkall arra, hogy ők maguk is adakozzanak. Ha látsz valakit, hogy jót cselekszik, téged is elönthet a vágy, hogy örömöt szerezz másnak. Én például múltkor egy állateledel boltban vásároltam, ahol megkérdezte a pénztáros, hogy nem veszek-e egy karkötőt, amivel állatvédő egyesületet támogathatok. Vettem, és utánam a sorban még sokat megtették. Másokra is hatottam ezzel. A kedvesség, az odafigyelés, a jóság sokszor ragályos lehet. Próbáld ki!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást