5 évvel rövidítheti meg az életünket a magány

5 évvel rövidítheti meg az életünket a magány

Címlap / Életmód / Lélek / 5 évvel rövidítheti meg az életünket a magány / 2. oldal

Kevesebbet és rosszabb minőségben élnek a magányos felnőttek

A most publikált tanulmányban azok a 60 év feletti emberek, akik magányosnak érezték magukat, átlagosan 3-5 évvel éltek kevesebbet, mint a társaik. A 70 éves korosztályban a várható élettartam ennél kicsit jobb volt, a hasonló életkörülmények „csak” 3-4 évvel csökkentették az élettartamot. 80 felett ugyanez az arány ismét csökkent 2-3 évre. 

A tanulmány azt is feltárta, hogy azok az idősek, akik magányosnak érzik magukat, életük hátralévő részében várhatólag egészségi állapotuk egy másik mutatójában szintén romló tendenciát mutattak.

Nem csupán úgy gondolták, hogy kevesebbet fognak élni, hanem azt is vélelmezték, hogy az egészségi állapotuk rosszabb lesz. Kisebb eséllyel tudnak korlátozások nélkül, önellátóan élni. Ez tehát azt jelenti, hogy a magányos idősek nem csak előrevetítik saját maguk számára, hogy megrövidül az életük, attól is tartanak (úgy tűnik, jogosan), hogy komolyabb egészségügyi problémáik lesznek, és gondozásra szorulnak majd. 

A kutatók szerint az eredmények különösen relevánsak az olyan országokban, mint Szingapúr.

Itt az elöregedő társadalom éppúgy jellemző, mint a kollektivista, azaz társadalomközpontú gondolkodásmód. (Tehát az egyén kevésbé lényeges individuum, sokkal inkább a társadalom aktív tagja).

Mivel ezekben a társadalmakban lényegesebb az emberek közötti összekapcsolódás, a tanulmány szerzői szerint a magányos lét erőteljesebben érezteti káros hatásait, mint azokban az országokban, ahol az egyén önmagában is jobban értékelhető. 

A problémát felismerve, világszerte egyre növekvő politikai érdeklődés mutatkozik a kérdés iránt. 2018-ban az Egyesült Királyság pl. nemzeti stratégiát indított el a magány leküzdésére, és 2021-ben Japán is kinevezte a „magány miniszterét ”. 

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást