5 évvel rövidítheti meg az életünket a magány

5 évvel rövidítheti meg az életünket a magány

Címlap / Életmód / Lélek / 5 évvel rövidítheti meg az életünket a magány

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a magány nemcsak mentális egészségi problémákhoz vezethet, hanem akár olyan betegségek megjelenését is előidézheti, mint a demencia. Most egy új tanulmány szerint az időskori magány érzése akár 5 évvel is megrövidítheti az életünket. 

A szingapúri Duke-NUS Medical School beszámolója szerint azok a felnőttek, akik alkalmanként, magányosnak érzik magukat, évekkel korábban elhunynak, mint azok a társaik, akik ugyanezt nem mondhatják el magukról. Fontos, hogy itt valóban alkalmi magányról van szó, nem pedig arról, mikor valaki folyamatosan egyedül érzi magát!

„Megállapítottuk, hogy a magányos, idősebb felnőttek rövidebb életre számíthatnak, mint azok a társaik, akik nem érezték magukat ugyanígy”

– mondta a tanulmány vezető szerzője, Rahul Malhotra.
A magány megrövidíti az életet
motortion/depositphotos.com

Több szempontból is komoly fordulópont volt 2019

Az elöregedő társadalom jelentős lépcsőfokához érkezett 2019-ben. Ekkor nem csak a világjárvány kezdett végigsöpörni a világon, hanem az a tény is, hogy ez volt az első év, amikor a 30 év feletti felnőttek a világpopuláció felét kitették. Ez volt a feljegyzések szerint az első ilyen év a történelemben. Ennek egyik eredménye pedig az, hogy idősek magánya társadalmi és közegészségügyi kérdéssé vált.

Ez már csak azért fontos dolog napjainkban, mert a járvány idején nagyon sok idős ember a megszokottnál is komolyabb mértékben kényszerült elzárkózni. Ritkultak a személyes kontaktusok, a családi összejövetelek, nem is beszélve a szociális intézmények bezárásáról. Ráadásul úgy tűnik, ennek az egésznek még korán sincsen vége. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást