Madárürülék és anyatej – 7 meglepő kozmetikai összetevő

Madárürülék és anyatej – 7 meglepő kozmetikai összetevő

Címlap / Stílus / Test / Madárürülék és anyatej – 7 meglepő kozmetikai összetevő

Fogadjunk, hogy nem szoktad minden egyes kozmetikum összetevőlistáját végigböngészni… Pedig nem ártana, hiszen érhet némi meglepetés! Csokorba szedtük azokat az anyagokat, amelyeket annak ellenére, hogy furcsán hangzanak, talán napi szinten magadra kensz.

Madárpotyadék

Még mielőtt az jelenne meg a lelki szemeid előtt, hogy a legpatinásabb wellness-centrumokban közönséges galambok ürülékét gyűjtik vödörbe, hogy a vendégek arcára kenhessék, nyugodj meg!
A New York-i spa központok például kizárólag a szabadon nevelt, organikus magokat fogyasztó japán fülemülék végtermékét használják föl, mégpedig porrá zúzva és rizsdarával összekeverve. Sőt, UV-fénnyel is átfutnak a mixen a fertőtlenítés érdekében. Így már sokkal jobban hangzik, nem…?

Alga

Bár a tengeri algák nem a világ leggusztusosabb élőlényei, könnyen lehet, hogy tudtodon kívül mindennap az arcodra kened őket. A kivonatukat legalábbis, hiszen a kozmetikai ipar több mint százféle alga eredetű vegyületet használ világszerte: az arckrémek, a radírok és a testápolók hasznos összetevői ezek.
Mivel az alga segít megkötni a vizet, hozzájárul a harmatosan üde összképhez – ráadásul még vas, cink, magnézium és réz is van benne, melyek segítenek a hámsejtek egészségének megőrzésében.

Báránybőr

Belegondoltál már, hogy mitől olyan szép ezeknek az állatoknak a gyapja? Nos, mivel a bőrük természetes módon lanolint termel, „megolajozva” a gyapjúszálakat. Ne aggódj, a kencékért egyetlen barinak sem kell meghalnia, mivel azután szokták összegyűjteni ezt az anyagot, hogy lenyírták őket.
Nemcsak bőr-, hanem hajápolási termékekben is megtalálod a lanolint. Egyetlen hátránya, hogy allergén, tehát viszkető kiütést okozhat az arra érzékenyeknél.

Őssejtek

Most megijeszthetnénk például azzal, hogy tehenek méhlepényéből származó őssejteket kensz éjszakára az arcodra, de egyrészt nem vagyunk olyanok, másfelől pedig rossz vicc volna.
Valójában havasi gyopárból és rózsából származnak azok az őssejtek, amelyek tényleg benne vannak egy csomó kozmetikumban, elősegítve a sejtek regenerációját. Ha ilyet használsz, kevesebb ráncnak és májfoltnak, valamint szűkebb pórusoknak és hajszálereknek örülhetsz, egyenletesebb arcszínnel.

Koffein

A koffein nemcsak a reggeli álmosság és a délutáni bágyadtság leküzdésében segít, hanem a hámsejtjeidet is felpörgeti. Ennélfogva kiválóan alkalmas arra, hogy segítsen az érzékeny területek szöveteiben felhalmozódott folyadék eltávolításában – röviden szólva megszabadít a szemkörnyéki puffadástól!
Sőt, ugyanezen tulajdonsága a narancsbőr elleni készítmények egyik leghatékonyabb összetevőjévé is teszi a koffeint. Érdekesség, hogy a bőrödre kent mennyiséget is be kell számítanod a napi bevitelbe, ha nem akarsz még este is tágra nyílt szemekkel pörögni.

Fahéj

Gondolkodtál már rajta, milyen varázslat révén képesek egyes szájfények az ideiglenes „ajaknövelő” hatásra? A titok nyitja legtöbbször a fahéjkivonat – és amikor nem, akkor általában a mentolt állítják helyette csatasorba.
Ennek semmilyen káros következménye nincs az egészségedre nézve, ám ne csodálkozz, ha gyakori használat mellett irritációt vagy szárazságot tapasztalsz, hiszen az ilyen termékek állandó ingerlés segítségével érik el a csábos ajkakhoz szükséges vérbőséget!

Méhpempő

A méhecskék talán nem a kedvenc állataid – sőt, esetleg visítva menekülsz, amikor meghallod, hogy „zzz” –, az általuk készített anyag azonban csodát művelhet a bőröddel. Tulajdonképpen a rovar „anyatejéről” van szó, hiszen a méhkirálynő állítja elő az utódok táplálásának céljából.
Vizet, fehérjét, cukrot, aminosavakat, egészséges zsírsavakat és ásványi sókat is tartalmaz, amelyek javítják a bőröd tónusát, állagát, illetve emellett ránctalanító tulajdonságuk is van. Te használsz esetleg valami olyan kencét, amiben a felsoroltaknál extrább összetevő van? Írd meg nekünk hozzászólásban!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!