Kik lesznek az X és Y generáció gyerekei?

Kik lesznek az X és Y generáció gyerekei?

Címlap / Életmód / Család / Kik lesznek az X és Y generáció gyerekei?

Manapság már teljesen természetes, hogy a gyerek azt látja esténként, hogy apa még befejezi a munkáját a tabletjén, anya pedig közben online bevásárol a másnapi vacsihoz. Vannak, akik a nagyszüleiket is csak Skype-on keresztül látják, mert a világ másik felén élnek. Milyen lesz a következő generáció, ha ők már a „digitális bennszülöttek” között cseperednek fel, és teljesen más világban tűzik ki saját jövőjükre vonatkozó céljaikat?

Kik az X és Y anyukák?

Y generációnak azokat a fiatalokat hívják, akik 1980 és 1999 között születtek, míg az X generáció megnevezés a kicsit idősebb, 1960 és 1979 között születettekre vonatkozik. Ennek a két korosztálynak a neveléshez való hozzáállása azonban már teljesen más, mint a szüleiké; hiszen sokkal tudatosabbak, nyitottabbak és más elveket követnek. A baba születése például kitolódott, és kevésbé változtatja meg a korábbi életvitelüket, mint az az őket megelőző generációknál megszokott volt. Nem zárkóznak el a világ elől, sőt egyre több helyre magukkal viszik a csemetéjüket. Az Y anyukák teljesen otthon vannak az online világban. Instagramról és Pinterestről is inspirálódnak, olvassák más anyukák blogbejegyzéseit, és sokan saját blogot is vezetnek, ahol a gyermek már születése előtt jelen van, hiszen az első ultrahang fotótól a cseperedésig minden fontos pillanatát megosztják.

Google vagy az orvos?

Az Y generáció anyukái a kérdéseikre a válaszokat első lépésként a neten keresik. Ma szeles idő van, hova menjünk? – Valamelyik kedvenc bloggerem már biztosan posztolta a mai programját.

Hol vannak bababarát szállodák Magyarországon? A Google egy kérdés alapján azonnal összegyűjti a lehetséges opciókat.

Ám a gyors és hatékony online problémamegoldásnak árnyoldalai is vannak – például az, ha orvos helyett az egészségügyi kérdések első számú forrásává is az internet válik!

Babaőrző mobil appok

Az online jelenléten túl a mobil applikációk használata is nagy hatással van a modernkori anya-gyerek kapcsolatra. A telefonos alkalmazások tárháza mára elképesztően széleskörű. Bebiőr helyett letehetjük a kicsi mellé a telefont, ami egy program segítségével hívást kezdeményez, ha a baba felébred. Vannak olyan appok is, amik teljesen egyénre szabottak. Beírhatod a kicsi adataid, és figyelmeztet, hogy bizonyos korba lépésnél például milyen vitaminokat érdemes adnod neki. Sok esetben ezek az újítások megkönnyítik az anyukák helyzetét, és így több idejük marad a saját igényeik kielégítésére is. A programok többsége megbízható és biztonság érzetet nyújt a szülőknek, de a szülő ezáltal kevésbé van jelen fizikailag a gyerek megfigyelésében. Az úgynevezett „helikopter” szülők még látványosabban részt vettek a pöttöm életében, hiszen állandóan köröztek a gyerek körül, a „drón szülőkre” azonbanez már kevésbé jellemző.

Alfa generáció

A 2010 után születtek lesznek az alfa generáció. Ők már nem fognak emlékezni a digitális kor előtti gyerekkorra, ahogy a mai fiatalok. Sok kutató szerint ez könnyebbség lesz, ezáltal ugyanis sokkal gyorsabban fognak tanulni, és nyitottabbak lesznek a körülöttük dinamikusan fejlődő világra. Míg az Y generáció néha nosztalgiázik, és ellenállásból offline estéket tart, ez a jövő generációjára már nem lesz jellemző. A jelenlegi felmérések alapján azonban a kutatók attól tartanak, hogy a digitalizációban felcseperedő kicsiknek kevésbé lesznek személyes kapcsolataik, ezért szüleik sokkal tovább lesznek rájuk hatással. A folyamatot kikerülni nem lehet, de az otthoni nevelés még mindig megadja a gyerek szocializációjának alapját. Ezért a szabadidőben érdemes őket más gyerekek közé vinni, hogy a digitális eszközök világa mellett egy másik fontos lehetőséget is megmutassunk nekik. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást