A legnagyobb tévhit a konfliktuskezelésben: legjobb védekezés a támadás

A legnagyobb tévhit a konfliktuskezelésben: legjobb védekezés a támadás

Címlap / Életmód / Egészség / A legnagyobb tévhit a konfliktuskezelésben: legjobb védekezés a támadás

Felvetődött bennem a kérdés, hogy ki és milyen helyzetben mondta ezt először: legjobb védekezés a támadás. Hatékonynak hatékony, hiszen elé megyünk a dolgoknak, jobb esélyeink vannak a győzelemre egy szócsatában, feszültségünket is könnyebben vezetjük le, gondolkozni sem szükséges a rövid távú cél, a győzelem eléréséhez, saját viselkedésünkön. Úgyhogy igen, ez egy gyors és kényelmes megoldás, ha jók vagyunk a szóforgatásban, és jó reakcióidővel rendelkezünk. De vajon előnyünkre válik minden helyzetben?

A perpetuum mobile

A düh, harag, agresszió nem csak káros, hanem egyben öngerjesztő folyamat is. A másik emberről visszapattant ,,dühlabdát” nagyobbra dagasztjuk és visszaküldjük a feladónak. Ez a ,,ki mondd nagyobbat, fájóbbat” játék.
Érdemes elgondolkozni azon, hogy a szeretet, kedvesség is öngerjesztő folyamat, ám sokkal kevesebbet használjuk – akár ,,fegyverként” magunk és környezetünk érdekében. Azon is érdemes elgondolkoznunk, hogy míg az előbbi stressz hormonok milliárdjaival bombázza sejtjeinket, az utóbbi, a szeret, jó érzéssel tölt el minket.

Amikor a kedvesség nagyobb úr

Képzeljük el azt a helyzetet, hogy valaki dühösen próbálja velünk szemben érvényesíteni akaratát, és mi ahelyett, hogy védekeznénk, őszinte szeretettel átöleljük. Egyrészt a másik fél kizökken a düh sodrából, mert meglepődik, másrészt oldódik a feszültség, ami probléma megoldását segíti elő.
Valahol ezt olvastam: ha valakit mosolyogva kényszerítesz ki a bőréből, az is agresszió. Igen az, ám jobb irány, mint a színtiszta düh, a folyamatos védekezés vagy támadás, fenyegetettség érzés. Ha a ,,támadó” fél felé a mosolyod nem cinikus, hanem őszinte, kénytelen átvenni ezt a ,,stílust”, és mivel nincs ,,hazai pályán”, a harag, düh csatája megbukik, helyette elkezd működni az élet.

Játszunk együtt!

Egy ismerősöm játszotta azt a játékot, hogy az utcán minden vele szembejövőnek a szemébe nézett, elmosolyodott, és az ,,áldás” szóra gondolt. Azt mondta, csodákat tesz a napjaival ez a ,,játék”. Én is kipróbáltam, és működik! Cikisnek hangzik ez a viselkedési forma, de ha belegondolunk, ugyanannyi energiába telik ,,undokul” ránézni valakire, mint boldogságot adva.
Furcsának tartom azt, hogy az utcán veszekedés mára elfogadott, mindennapos dolog, de szeretni embertársainkat és azt ki is mutatni, mosollyal, már bolondságnak, cikis dolognak hangzik. Sőt, ma már az is ritkaság számba megy, hogy az egy fedél alatt lévők áldással gondoljanak egymásra – miközben mindenki éhezi a szeretetet.

A legjobb védekezés a támadás

Ez a mondat Bonaparte Napoleon száját hagyta el legelőször. Úgy tűnik, ha az emberi gondolkodás, viselkedés evolúcióját nézzük, nem csak Napóleon, hanem eme ,,arany igazsága” is hamarosan ki fog menni a divatból. A nemek közötti gondolkodásbeli különbségeket jól tükrözi, hogy ezzel a mondattal a férfiak 67 százaléka ért egyet, míg a nőknek csak 33 százaléka.
Gondolom azért, mert a férfiak alapvetően küzdelemre lettek teremtve. A nők másképp szeretik megoldani a problémákat, bár ,,tudjuk”, hogy szócsatában a nők nagy részét nem lehet legyűrni, hiszen sokkal kommunikatívabb lények, női mivoltuk miatt.
Ez a mondat azoknak az embereknek való, akik félnek a világtól, a sebektől, a fájdalomtól. A bátorság látszatával, a sebezhetőség tagadásával vonnak védőbástyát maguk köré. Gondolkodjunk el azon, hogy kinek van szüksége még több boltban, utcán, bankban, ügyfélszolgálaton veszekedő emberre, kinek van szüksége még több támadó vagy védekező emberre a világban?

Húsz év változásai

A buddhizmus és spirituális gondolkodásmód beszivárgott kultúránkba, újra éledtek a történelmi vallások, eltelt húsz év, és a kezdeti káosz után az emberek változni kezdtek. Elkezdték megérezni emberi, teremtő nagyságukat.
Ezt legjobban a közösségi oldalak megosztásain lehet észre venni. Akármit gondolunk a közösségi oldalak hasznosságáról, azt nem lehet elvitatni, hogy a pozitív – sokszor már unalmas – megosztások a szeretet magját ültetik el gondolatainkba.
Egyre többen gondolkodnak úgy, hogy a békés, mosolygós megoldások, a kommunikáció előrébb visz. A világban annyi konfliktus van, háború és szegénység, hogy szembesülnünk kell azzal: nincs időnk kakaskodni, ha fenn akar maradni, méltóságban akar élni az emberi faj.

Az egyik kiút a viaskodás csapdájából

Ez a humor. A humorérzék nem velünk született tulajdonság, hanem tanuljuk, és igen nagyban függ érzelmi intelligenciánktól. Az az ember, akinek van akkora humorérzéke, hogy saját maga hibáival tudjon szembesülni a humor által, nincs szüksége arra, hogy védekezzen, ha rossz tulajdonságaival akarják bántó céllal sarokba szorítani. Ezen felül a jó, időben használt humor nevetéssel jár, ami a konfliktus élét veszi el.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!