Otthon / Szórakozás

Kötelezők, amiket szeretni fogsz: könyves bakancslista lányoknak

Kötelezők, amiket szeretni fogsz: könyves bakancslista lányoknak

Neked mi határozza meg, hogy mit gondolsz a világról, a nőiségről és önmagadról? A média? A környezeted? Vagy egy jó könyv? Bakancslistánkon olyan köteteket gyűjtöttünk össze, amelyek egyszerre szólnak ismerős érzésekről és olyanokról is, amelyeket talán sosem éltél át. Minden könyv egy apró mérföldkő – olyan utat rajzolnak ki, amellyel közelebb kerülhetsz önmagadhoz is. Jó olvasást!

Jane Austen: Büszkeség és balítélet

Mi más nyithatná a listát, mint egy igazi „kötelező olvasmány” – a Büszkeség és balítélet az a könyv, amit egyszerűen minden lánynak ismernie kell!

A Bennet-lányok házassági útvesztője látszólag távol esik a mai problémáinktól, valójában azonban a szereplők csupa örök érvényű érzelemmel birkóznak: a címben megjelenő gőg és előítéletesség ma is ugyanúgy tönkretehet egy friss kapcsolatot, mint kétszáz éve.

Elizabeth és Mr. Darcy ismeretségét megbélyegzik a félreértések, az ellenséges környezet, a társadalmi elvárások és saját makacsságuk – végül mégis egymásra találnak, az idáig vezető utat pedig gyönyörűen írja le Austen. Ha még nem olvastad, mindenképp pótold!

Szabó Magda: Für Elise

A Für Elise ugyan önéletrajzi ihletésű regény, Szabó Magdának azonban nem volt Cili nevű mostohatestvére, mint a könyvben. Hogy is van ez? Az írónő Cilivel egy olyan karaktert teremtett, aki szöges ellentéte önmagának – ezzel az ellenponttal viszont saját magát is jobban megvilágítja.

A Für Elise-ből a két világháború közti Magyarországról is képet kapunk, de érdekesebb a két lány felnövésének története.

A látványos különbözőség és a legyőzhetetlen idegenség ellenére szoros kapcsolat alakul ki közöttük, ami igazán szívhez szólóvá teszi a szomorú fordulatoktól sem mentes regényt.

Hagyd, hogy megérintsen!

Joanne Harris: Csokoládé

Ha erre a könyvre gondolok, összefut a nyál a számban, mosolyogni kezdek és teljes harmónia tölt el! Gasztroerotika, egy kis melankólia és titokzatos események – a Csokoládé az érzékek felszabadításáról, az élmények kereséséről és az életszeretetről szól.

Joanne Harris regényében a közösség íratlan törvényeire fittyet hányó csokoládékészítő, Vienna és kislánya fenekestül felforgatja a rideg francia kisváros életét. Vienna úgy él, ahogyan egy kicsit mindannyian szeretnénk: nem köti meg a kezét semmilyen szabály, de mindenkit boldoggá tesz, aki hagyja magát.

Varázslat lenne, vagy csak egy kis empátia? A választ találd meg te magad!

Anne Frank naplója

Anne Frank naplója nem lenne több egy átlagos tinédzser irományánál, ha a tragikus vég nem helyezné egészen más megvilágításba a feljegyzéseket. Anne és családja ugyanis zsidó származása miatt a holokauszt áldozata lett; a kamaszlány pedig a hétköznapok apró-cseprő eseményei mellett – akaratlanul – az ehhez vezető utat is megörökítette.

Anne híres írónő szeretett volna lenni, ezért a naplóját egy későbbi regény előzményének tekintette. Tizenöt éves korában meghalt, vágya mégis teljesült: a világháborút túlélő apja jóvoltából a napló világhírű lett.

Mindenképpen érdemes kézbe venned!

Alice Munro: Szeret, nem szeret

A Nobel-díjas kanadai írónőtől egy novellagyűjtemény került fel a bakancslistánkra, de választhattuk volna bármelyik másik művét is. Munro úgy ír a nőkről, ahogyan nagyon kevesen: keserédes történeteiben zavarba ejtő érzelmeket, vágyakat leplez le, a hétköznapok kalandjairól egyszerűen, de őszintén mesél.

Az édes-bús gyermekkor szinte minden hősnő életét meghatározza, ahogy a fellángoló szerelem, a kiábrándultság vagy a meg nem értettség is mindennapos az életükben. Minden novellában van valami baljós, nyugtalanító, a történetek végén pedig vagy feloldódik ez az érzés, vagy csak elsimul – az élet megy tovább, még ha nem is az ideális irányba. Akárcsak a valóságban.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást